DUPĂ NUMĂRAREA A 87,9% DINTRE VOTURI, Republica Moldova: Socialiştii, liberal-democraţii şi comuniştii, pe primele locuri

Internaţional / 1 decembrie 2014

Republica Moldova: Socialiştii, liberal-democraţii şi comuniştii, pe primele locuri

Actualizare 19:35 Aproape toate voturile numărate: pro-europenii - 45,13%; pro-ruşii - 38,78%

Partidele pro-europene înscrise în cursa parlamentară din Republica Moldova cumulau 45,13%, cu 6,35 puncte procentuale mai mult decât formaţiunile pro-ruse (38,78%), după numărarea a 96,24% dintre procesele-verbale (a 98,09% din voturi), informează mass media din ţara vecină.

Astfel, pro-europenii PLDM, PDM şi PL câştigaseră, până la închiderea ediţiei, 19,74%, 15,94%, respectiv 9,45% dintre sufragii, în timp ce pro-ruşii PSRM şi PCRM se bucurau de 20,93%, respectiv 17,85% dintre opţiunile votanţilor.

---

Actualizare 13:50 Băsescu salută victoria partidelor proeuropene din Republica Moldova

Preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu salută victoria partidelor proeuropene (PLDM, PDM şi PL) la alegerile parlamentare de ieri din Republica Moldova, asigurând că România va continua să fie un partener pentru ţara vecină în apropierea ei de Uniunea Europeană, informează astăzi Administraţia Prezidenţială.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a luat notă cu satisfacţie de rezultatul estimativ al alegerilor parlamentare desfăşurate duminică, 30 noiembrie a.c., în Republica Moldova. Şeful statului salută victoria partidelor parlamentare proeuropene din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, şi se bucură pentru cetăţenii Republicii Moldova. În acelaşi timp, domnul preşedinte Traian Băsescu speră că vor fi accelerate procesele de modernizare a Republicii Moldova şi de apropiere de Uniunea Europeană şi reiterează faptul că România va fi în continuare un partener în realizarea acestor obiective", este textul comunicatului prezidenţial.

---

Actualizare 13:11 Ponta îl felicită pe Marian Lupu şi salută rezultatele alegerilor din Republica Moldova

Premierul Victor Ponta l-a felicitat astăzi pe Marian Lupu (preşedintele Partidului Democrat din Moldova) pentru rezultatul obţinut la alegerile din ţara vecină, salutând votul pentru direcţia pro-europeană, demonstrat de rezultatele preliminare, potrivit unui comunicat al PSD citat de presă.

"Felicit Partidul Democrat din Moldova şi preşedintele său, Marian Lupu, pentru rezultatul foarte bun obţinut la alegerile de duminică, aşa cum este arătat el acum, de către numărătorile preliminare. Votul primit de PDM confirmă consolidarea forţelor social-democrate, pe scena politică din Republica Moldova, cu o creştere a numărului de mandate pentru acest partid", a declarat Ponta.

Preşedintele PSD salută şi rezultatele per ansamblu ale alegerilor din Republica Moldova, "care confirmă continuarea direcţiei pro-europene impusă în ultimii ani".

"Atât ca preşedinte al PSD, cât şi ca prim-ministru al Guvernului României, asigur toate forţele politice democratice din Republica Moldova de întregul sprijin pentru realizarea proiectului de integrare europeană", a continuat Victor Ponta.

---

Actualizare 12:35 Peste 90% dintre voturi procesate: PSRM - 25 mandate; PLDM - 24; PCRM - 21

După procesarea datelor de la 89,53% dintre secţiile de vot din Republica Moldova (90,69% dintre voturi), rezultatele sunt următoarele: PSRM - 21,38%; PLDM - 19,45%; PCRM - 17,94%; Partidul Democrat din Moldova (PDM) - 15,76%, iar Partidul Liberal (PL) - 9,38%, scrie presa moldovenească.

PDM este condus de Marian Lupu, iar PL, de Mihai Ghimpu. În mandate, situaţia se prezintă astfel: PSRM - 25 mandate, PLDM - 24, PCRM - 21, PDM - 19, iar PL - 12 mandate.

---

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) au câştigat primele trei locuri la alegerile parlamentare de ieri din ţara vecină, cu 21,57%, 19,32%, respectiv 17,82%, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC).

Cele trei formaţiuni sunt conduse de Igor Dodon, Vlad Filat, respectiv Vladimir Voronin.

Datele au fost publicate după numărarea a 87,9% dintre voturi. Prezenţa medie la vot pe ţară a fost de 55,86% (1.565.591 dintre alegătorii înscrişi pe listă). Cea mai mare rată de participare a fost înregistrată în municipiul Chişinău (62,47%), urmat de municipiul Bălţi (58,99%). În Găgăuzia, prezenţa a fost de 49,1%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ca sa ne fie clar, PSRM a castigat alegerile dupa ce in feb 2014 si-a inceput campania cu sloganul "Moldova, moldoveni, moldovenesc". Iata ce spunea Igor Dodon. "Moldova are o istorie foarte bogată, mult mai bogată decât istoria românilor."

    Asa ca, in ciuda autoritatilor care au facut tot ce le-a stat in puterea lor nedemocratica sa cenzureze vocile pro-ruse din Moldova, sa insceneze o finantare ilegala si apoi sa interzica un partid cu 8% din intentiile de vot, poporul moldovean a vorbit si nu cu vorbe de bine. 

    Alianta pro-europeana 2 = PDM + PLDM + PL = 44.6%

    Sa speram ca partidele provest vor reusi sa faca o majoritate cit de cit confortabila, daca se poate spune asa ceva.

    Este uimitoare lipsa de mobilizare a romanilor pentru o cauza care i-ar scapa de necazuri si umilinte.

    Umbla vorba, pentru mine-i ceva incredibil, ca cei 100 mii de romani moldoveni care au treaba in Romania au votat in proportie de doar 10%!!! Incredibil! 

    1. Nu este uimitoare. Ba chiar este onorabila. Singurul lucru pe care il vor exporta moldovenii daca vor fi in UE este forta de munca si familii intregi. Nu au nimic care ar interesa spatiul economic al UE. Chiar si fructele lor sunt in exces in Europa dar aveau mare cautare in Rusia. Nu ai decat sa calatoresti in UE, dar interesele tale economice sunt acasa, la ei, langa Rusia. Asta este realitatea pe care nu o poate schimba niciun nebun pe o harta geopolitica.

      Un european are datoria sa aspire si sa actioneze corect pentru a beneficia de conditiile de trai oferite de civilizatia moderna.

      "Civilizatia moderna" Ha Ha.

      La un moment dat si Rusia era vazuta ca parte din Europa. Dar Europa asta nu este un imens sindicat. 

      Va recomand o poza superba pe care puteti face exercitii de logica. 

      Cautati "List of European countries by average wage" pe wikipedia si veti vedea o harta a salariilor medii. 

      In primul rand trebuie sa vedem polii economici ai continentului european.Culoarea violet reprezinta tarile "banca" sau paradisurile fiscale ale Europei unde isi parcheaza banii toti cei ce nu sunt salariati. Apoi avem albastrul motoarelor industriale ale Europei. S fie oare o surpriza ca verdele, galbenul si portocaliul sunt periferice? Ca sa nu spun ca amaratii din Ucraina si Moldova ar trebui sa foloseasca o alta culoare. Acestea doua fac de ras Europa. 

      Oricum, aceasta harta arata un imperiu. Nu mai este CEE sau cea a Carbunelui si Otelului din anii 60, care a avut la baza o idee de cooperativa: punem resursele minerale la comun ca sa nu ne mai batem pe ele precum chiorii in doua razboaie mondiale.

      Acum este un imperiu corporatist cu o agenda politica frumoasa legata de libertatea individuala. 

    Sa speram ca vor avea parte de pace si liniste in tara si ca nu-si va baga coada unchesu' de peste Prut impins de unchesu' de peste ocean, sa o puna de-un Maidan la Chisinau!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb