DUPĂ PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI Profitul net al BRD a scăzut cu 47,3%, la 414 milioane lei

A.I
Bănci-Asigurări / 3 august 2020

Profitul net al BRD a scăzut cu 47,3%, la 414 milioane lei

Francois Bloch: "Având în vedere contextul semnificativ deteriorat, BRD a obţinut o performanţă financiară globală rezilientă şi continuă să se bazeze pe fundamente puternice"

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a raportat, pentru primele şase luni ale anului curent, un profit net consolidat de 414,67 milioane de lei, în scădere cu 47,3% faţă de cel din prima jumătate a anului trecut, rezultat influenţat de costul riscului negativ, ce încorporează perspectiva economică deteriorată, se arată în raportul instituţiei de credit publicat, astăzi, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de bancă, BRD a raportat un profit net de 405,03 milioane lei, cu 49,5% sub cele 802,66 milioane de lei din primele şase luni ale lui 2019.

Francois Bloch, Directorul General al BRD - Groupe Societe Generale a declarat: "Având în vedere contextul semnificativ deteriorat, BRD a obţinut o performanţă financiară globală rezilientă şi continuă să se bazeze pe fundamente puternice, cu o rată de adecvare a capitalului solidă, lichiditate confortabilă şi calitate ridicată a activelor. Ultimele luni au amplificat orientarea către serviciile digitale. Suntem pe deplin angajaţi să răspundem acestor aşteptări, în schimbare, ale pieţei şi accelerăm planul de digitalizare, aşa cum am demonstrat cu ultimele noastre lansări".

Venitul net bancar al Grupului BRD a fost de 1.512 milioane lei, în primul semestru din 2020, în scădere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, determinat în special de scăderea veniturilor din comisioane şi a altor categorii de venituri, în timp ce veniturile nete din dobânzi au dovedit rezilienţă, arată banca.

Potrivit BRD, evoluţia cvasi-stabilă a veniturilor nete din dobânzi faţă de anul precedent (-0,3%) este rezultatul combinat al scăderii creditelor nou acordate persoanelor fizice (în mod special a creditelor de consum) în contextul restricţiilor, declinului ratelor determinat de criză (media ratei de dobânda ROBOR la 3 luni a fost de 2,72% în semestrul I 2020 faţă de 3,20% în semestrul I 2019) şi efectelor nefavorabile de structură.

Scăderea veniturilor nete din comisioane, -14% în primul semestru din 2020,

faţă de perioada similară a anului trecut, a fost determinată în principal de schimbările de reglementare, volume mai mici şi acţiuni comerciale în sprijinul clienţilor.

Evoluţia altor venituri bancare se explică în principal printr-un efect de baza determinat de câştiguri semnificative din reevaluare înregistrate în semestrul întâi din 2019, conform băncii.

Cheltuielile operaţionale au scăzut uşor în prima jumătate a anului 2020 în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, atingând 800 milioane lei. Costurile de reglementare (cu Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie) au avut o contribuţie favorabilă, scăzând cu 40%, la 43 milioane lei, de la 72 milioane lei în 2019. Cheltuielile cu personalul au crescut doar moderat (+2,2% faţă de anul precedent), în principal ca urmare a ajustărilor salariale din 2019, într-un context de accelerare a creşterii salariilor la nivelul întregii economii.

"Criză COVID-19 a adus costuri suplimentare, care au fost necesare atât pentru protecţia angajaţilor noştri, cât şi a clienţilor. Au fost achiziţionate materiale de protecţie şi au fost implementate măsuri de prevenţie în toate unităţile. Planul de transformare digitală a continuat, chiar a accelerat pe anumite proiecte de importantă strategică pentru banca. Influenţate în principal de elementele descrise mai sus (costuri sanitare şi IT&C), alte categorii de costuri au crescut cu 4,8% în primul semestru din 2020 faţă de perioada similară a anului trecut. Analizând evoluţia trimestrială şi excluzând costurile sanitare şi efectul nefavorabil generat de ajustările din anul precedent recunoscute în iunie 2019, cheltuielile operaţionale au scăzut în comparaţie cu trimestrul al doilea din 2019, reflectând acţiunile de economisire implementate deja în trimestrul al doilea din 2020", se arată în comunicatul băncii.

În acest context, indicatorul cost/venit la nivelul Grupului BRD a crescut moderat la 52,9%, de la 50,0% în perioada similară a anului trecut.

Profitul operaţional brut a atins 713 milioane lei în primul semestru al anului, faţă de 805 milioane lei în primul semestru din 2019.

Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă, cu o rată NPL (creditele neperformante conform definiţiei ABE) de 4,0% la finalul lunii iunie 2020 (faţă de 3,8% la finalul lunii iunie 2019) şi un nivel ridicat de acoperire a expunerilor neperformante (grad de acoperire de 74,5% la finalul lunii iunie 2020 faţă de 75,7% la finalul lunii iunie 2019).

Costul net al riscului a devenit negativ, atingând 225 milioane lei, faţă de o eliberare de provizioane de 144 milioane lei în primul semestru al anului 2019, ce reflectă în principal deteriorarea perspectivei economice.

Rata de solvabilitate a atins 27% la finalul lunii iunie 2020 (faţă de 20% la finalul lunii iunie 2019), cea mai mare parte a creşterii fiind explicată de integrarea în totalitate a profitului aferent anului 2019, permiţând astfel cea mai mare capacitate de susţinere a economiei în contextul actual de criză, conform băncii.

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, s-au majorat cu 1,2% faţă de finalul lunii iunie 2019. Evoluţia creditelor retail (-0,4% în dinamică anuală) a fost determinată de scăderea creditelor de consum (-3,6% în dinamică anuală), cauzată de reducerea abruptă a volumului de credite nou acordate în perioada restricţiilor şi de credite nete cvasi stabile în portofoliul BRD Finance (+0,4% an pe an), dar cu o tendinţa vizibilă de revenire începând cu luna mai, atingând în luna iulie un nivel similar celui anterior crizei.

Finanţarea companiilor a crescut cu 5,4% faţă de finalul lunii iunie 2019, evoluţie susţinută atât de creditele pentru IMM-uri (+7,2% în termeni anuali), cât şi de cele acordate companiilor mari (+4,6% în termeni anuali). Portofoliul de leasing a crescut cu 16,6% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, fiind susţinut de finanţarea vehiculelor comerciale şi a echipamentelor pentru agricultură şi industrie.

Depozitele clienţilor şi-au consolidat baza deja solidă de resurse retail. Creşterea anuală a depozitelor retail (+8,1% an pe an), cu un ritm aproape dublu faţă de trimestrul precedent, a fost determinată de intrări mai mari de la clienţii persoane fizice (+7,5% în dinamică anuală), cu conturi curente în creştere cu 32% în dinamică anuală. Depozitele corporate au scăzut (-1,6% în termeni anuali), determinate de o contracţie de două cifre a depozitelor clienţilor mari companii, influenţate în principal de reducerea conturilor netranzactionale în euro ca urmare a unei alegeri asumate de gestiune bilanţieră, în timp ce resursele IMM-urilor au crescut puternic (+18,6% în dinamică anuală).

Indicatorul credite nete/depozite a fost de 65,2% la finalul lunii iunie 2020, în scădere cu 2,3 puncte procentuale faţă de finalul lunii iunie 2019.

Francezii de la Societe Generale, ce deţin 60,17% din BRD - Groupe Societe Generale, a cărei valoare de piaţă la BVB este de circa 7,944 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb