DUPĂ PROPUNEREA DE ELIMINARE A PRAGULUI  Investitorii s-au grăbit să cumpere acţiuni "Banca Transilvania"

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 aprilie 2009

Surse din cadrul băncii consideră că propunerea este în linie cu normele BNR şi în concordanţă cu cele europene.

Surse din cadrul băncii consideră că propunerea este în linie cu normele BNR şi în concordanţă cu cele europene.

Acţiunile TLV s-au scumpit cu 14,15%

Acţiunile emise de Banca Transilvania s-au scumpit, ieri, cu 14,15%, până la 1,21 lei/titlu, după anunţarea propunerii de eliminare a pragului maxim de deţinere, de 5%, făcută de un grup de acţionari importanţi ai băncii, care deţin peste 5% din capitalul social.

Surse din cadrul instituţiei ne-au explicat că au făcut această propunere deoarece consideră că ea este în linie cu normele Băncii Naţionale a României şi în concordanţă cu cele europene.

Potrivit actualelor prevederi constitutive ale Băncii Transilvania, nici un acţionar nu poate să deţină mai mult de 5% din capitalul social al BT, cu excepţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, ce controlează 15%.

În acţionariatul BT mai sunt prezente şi societăţile de investiţii financiare (SIF), cu o pondere de 14,6%, persoanele fizice, cu 44,13% din acţiuni, în timp ce restul persoanelor juridice deţin 16,95% din capitalul social.

Preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a declarat, citat de agenţia NewsIn: "Un grup de acţionari a cerut consiliului de adminis­traţie ca această prevedere să fie propusă spre eliminare. Noi am procedat conform legii şi am propus-o spre eliminare în AGEA. Urmează să vedem dacă se aprobă".

Acţionarii băncii vor dezbate şi alte subiecte, în cadrul adunării generale, din 29 aprilie. Printre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi se mai află aprobarea situaţiilor financiare aferente anului 2008, dezbaterea propuneri de distribuire de dividende şi aprobarea planului de afaceri pentru 2009.

Propunerea de distribuire de dividende, discutată tot la finalul lui aprilie

Pentru prima oară în istoria Băncii Transilvania, acţionarii ar putea primi dividende. Acestea ar putea fi în valoare totală de 50 milioane de lei, conform propunerii Consiliului de Administraţie al BT, iar dividendul pe acţiune ar putea fi de 0,0471 lei. În cazul în care acţionarii vor aproba distribuirea de dividende, acestea vor fi plătite până pe 20 iunie 2009.

De asemenea, Banca Transilvania a răscumpărat, în perioada 8 ianuarie - 15 aprilie, aproape 15 milioane de acţiuni pentru care a plătit 11,84 milioane de lei. Pachetul de 14.903.200 de titluri reprezintă 1,4% din numărul total de acţiuni TLV şi aproximativ 28,12% din numărul total de titluri pe care banca le poate răscumpăra (52,98 milioane de acţiuni). Cotaţia acţiunilor băncii a crescut, de la începutul anului cu aproximativ 10%, depăşind valoarea nominală de un leu.

Consiliul de Administraţie al BT a decis, pe 7 ianuarie, răscumpărarea a maximum 5% din acţiunile proprii de pe bursă, după ce acţionarii şi-au dat acceptul în luna septembrie a anului trecut. Potrivit acestei decizii, "Banca Transilvania" poate răscumpăra acţiunile la un preţ mai mic sau egal cu 4 lei/titlu.

Banca Transilvania a obţinut, anul trecut, un profit net de 398,23 milioane lei, cu 17% mai ridicat faţă de cel aferent anului 2007, din care 175,73 milioane lei profit operaţional şi 222,50 milioane lei câştig din vânzarea companiei Asiban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb