După Rompetrol, chinezii vor şi Pro TV?

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 28 septembrie 2017

După Rompetrol, chinezii vor şi Pro TV?

Central European Media (CME), proprietarul Pro TV, se află în negocieri de vânzare a celor patru staţii de televiziune pe care le mai deţine în acest moment în Europa Centrală şi de Est, potrivit portalului Echo 24, citând mai multe surse interesate.

Echo 24 susţine că televiziunea cehă TV Nova se va vinde la pachet cu TV Markiza din Slovacia şi cu staţiile din România şi Bulgaria. "Preţul pentru toate aceste televiziuni va fi mai mare de 1 miliard de dolari", spune site-ul din Cehia.

Portalul menţionează: "Investitori chinezi, reprezentaţi de grupul CEFC, care au părăsit recent Empresa Media, nu şi-au pierdut apetitul pentru o achiziţie media cu influenţă".

"Nu comentăm speculaţiile care apar în legătură cu firma noastră", a spus Pavel Bednaø, purtătorul de cuvânt al CEFC, pentru o publicaţie slovacă.

Echo 24 spune că interesat de această vânzare ar fi şi grupul PPF al lui Petr Kellner, care a deţinut acţiuni la TV Nova.

Portalul mai infomează că există şi alţi interesaţi: "Penta, care a prestat servicii financiare către CME, şi-a anunţat, de asemenea, interesul în TV Nova. Penta deţine editura VLM, care publică reviste şi ziare regionale. Numele lui Andrej Babis şi al companiei sale sunt, de asemenea, speculate pentru această tranzacţie".

În 10 iulie, Central European Media Enterprises a anunţat vânzarea operaţiunilor din Croaţia (Nova TV) şi din Slovenia (POP TV) către Slovenia Broadband S.r r.l., o subsidiară a United Group B.V. Tranzacţia ar urma să se finalizeze până la sfârşitul anului, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare.

Preţul de achiziţie în numerar a fost de 230 de milioane de euro (262,5 milioane de dolari), iar câştigurile obţinute vor fi folosite pentru achitarea unui împrumut de 250,8 milioane de euro scadent în 2018.

Recent, CME a estimat că, în acest an, profitul operaţional înainte de depreciere şi amortizare va creşte cu 13-17% la rate constante de schimb. Compania a anunţat, recent, că intenţionează să utilizeze creşterea din acest an pentru a începe să reducă o parte din datoriile sale de un miliard de dolari.

În România, din portofoliul CME fac parte: Pro TV - liderul televiziunilor din România, Pro X, Pro Gold, Pro Cinema, Pro 2, MTV România şi Pro TV Internaţional.

Grupul Pro TV a obţinut, la nivelul întregului an 2016, un venit net de 172,9 milioane de dolari, reprezentând o creştere de 11,3%, la rate constante ale cursului de schimb valutar, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

În 2016, postul de televiziune Pro TV a obţinut cea mai mare cotă de piaţă (25%) din prime-time de la măsurătoarea modernă a audienţelor.

CME a înregistrat, în 2016, venituri nete de 638,013 milioane de dolari.

La finalul anului trecut, conglomeratul american de comunicaţii AT&T a anunţat că a ajuns la un acord să cumpere gigantul media Time Warner Inc, pentru 85 miliarde dolari, potrivit Wall Street Journal. Time Warner este prezent şi pe piaţa central şi est-europeană prin compania Central European Media Enterprises (CME), compania-mamă a Pro TV.

În 2011, Time Warner a cumpărat de la fondul ceh PPF Investments un pachet reprezentând 5,5% din acţiunile Central European Media Enterprises (CME), pentru peste 60 de milioane de dolari, participaţia grupului american urcând astfel la 34,4%.

Chinezii de la CEFC, proprietari indirecţi şi la Rompetrol Rafinare

În decembrie 2016, a fost semnat acordul între compania kazahă KMG şi CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acţiunile Grupului KMGI, care este acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (48%), unde statul român are 44,69%.

Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%. Compania chineză CEFC a anunţat, în mai 2016, că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, şi s-a angajat să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

În luna septembrie, CEFC China Energy a anunţat că va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru o participaţie de 14,16% din acţiunile gigantului petrolier rus Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority.

Presa internaţională susţine că Rosneft este de departe cea mai mare şi mai influentă companie petrolieră rusă, cu legături strânse cu Kremlinul. Având accesul la rezervele şi capacităţile de rafinare ale Rosneft este un pas important în strategia CEFC de a deveni un jucător important pe piaţa energetică internaţională.

FT: "Ascensiunea CEFC - legată de creşterea politică a preşedintelui Chinei Xi Jinping"

"O companie obscură, cu legături în Armata Republicii Populare Chineze, a ieşit la iveală ca fiind principalul cumpărător de active în fostul bloc sovietic, întărind relaţiile dintre Beijing şi Moscova", potrivit unui articol publicat, recent, de Financial Times, care menţionează: "Ascensiunea firmei CEFC China Energy din Shanghai a avut loc odată cu asaltul economic al Chinei în Asia Centrală şi în Europa de Est, pe fondul cooperării cu Rusia, în probleme precum disputele asupra insulelor asiatice sau conflictul din Siria".

Conform FT, CEFC nu este o companie privată obişnuită, preşedintele său, YE Jianming, sponsorizează un grup de lucru pro-China, cu legături cu ofiţeri de informaţii militari pensionaţi şi face afaceri cu oameni din elita militară a Chinei.

FT susţine că ascensiunea CEFC este legată de creşterea politică a preşedintelui Chinei Xi Jinping: "Afacerile companiei la nivel global au corespuns cu vizitele de stat ale preşedintelui Chinei.

De exemplu, în acest an, la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Xi Jinping, CEFC a cumpărat 20% din compania de brokeraj din New York Cowen Group. (...)

Dar cel mai mare focus a fost asupra fostului bloc sovietic. Înainte de vizita lui Xi Jinping în Cehia, în 2016, CEFC a cumpărat active ceheşti de 1,5 miliarde de dolari, inclusiv Clubul de Fotbal Slavia Praga, o berărie, clădirile Renaissance, o fabrică de oţel şi o afacere media (n.r. Empresa Media), deţinută de un fost ministru al turismului. Grupul şi-a exercitat opţiunea să vândă afacerea media în aceasta lună".

CEFC mai deţine, potrivit publicaţiei britanice, o firmă de servicii financiare în Slovacia şi a avut discuţii să înfiinţeze o bancă în Georgia, unde mai are în vedere şi înfiinţarea unui parc industrial. În interiorul Chinei a construit o unitate de depozitare a petrolului pe insula Hainan, o afacere care, în mod normal, nu este deschisă companiilor private, mai susţine publicaţia.

În ciuda expansiunii, CEFC nu a lucrat cu mulţi consultanţi la nivel internaţional, ci numai ai firmei Lazard în tranzacţia Cowen Group, restul afacerilor având consultanţă internă, conform FT care adaugă: "La finalul lunii martie, CEFC avea active de 25 de miliarde de dolari şi o datorie destul de mare, de 112 miliarde de yuani (16,9 miliarde de dolari), potrivit unui raport United Credit Ratings. Totuşi agenţia de rating a crescut ratingul grupului de la AA la AAA".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa-l ia.

    Era si mai interesant sa il preia Phenianul:)

    1. Da, Da ! O vedeam pe Esca in kimono :)

      Si l-ar fi dus de tot in China , fara emisie in Manelistan , era ideal !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb