DUPĂ TRIMESTRUL AL TREILEA, Acţiunile Banca Transilvania, cea mai mare pondere în activul SIF Banat Crişana

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2014

Acţiunile Banca Transilvania, cea mai mare pondere în activul SIF Banat Crişana
  • document ataşat PORTOFOLIUL SIF BANAT-CRIŞANA structura pe tipuri de active (pondere în total activ)Portofoliul de acţiuni - structura pe sectoare
    apasă aici pentru a descărca.

    Oferta de răscumpărare Biofarm, cea mai mare tranzacţie

    Simion Tihon, "Prime Transaction": "SIF1 nu a făcut tranzacţii notabile de vânzare"

    Deţinerea de 4,52% din Banca Transilvania (TLV) avea cea mai mare pondere în activul net al SIF1 Banat Crişana, la finalul trimestrului al treilea, surclasând pachetul de 2,41% din BRD, care cumula 9,39% din activul net, potrivit raportului la nouă luni publicat de companie.

    La finalul primului semestru, participaţia la BRD însemna 9,49% din activul net, iar cea de la TLV, 10,69% din activul net al SIF1.

    "SIF1 nu a făcut tranzacţii notabile de vânzare, în trimestrul al treilea, astfel că rezultatul financiar este aproape identic cu cel de la finalul trimestrului al doilea", ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". Domnia sa remarcă, în situaţia activelor, faptul că Banca Transilvania a ajuns la o pondere de 12,94% în activul net al SIF1, la 30.09.2014, "graţie acţiunilor gratuite primite în urma operării majorării de capital social".

    SIF1 a vândut acţiuni "Biofarm" de 8,04 milioane lei, în cadrul ofertei de răscumpărare a companiei, în al treilea trimestru, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie efectuată de SIF1, pe piaţa internă, unde schimburile au însumat 8,59 milioane lei, potrivit raportului financiar la nouă luni.

    SIF1 precizează că i-au revenit 0,87 milioane de lei din procedura de restituire către acţionari a unei părţi din capitalul social al Fondului Proprietatea, prin plata a 0,05 lei / acţiune.

    În trimestrul III al anului, au fost finalizate investiţii pe piaţa de capital din România în sumă totală de 15,2 milioane lei, 99,98% din aceasta fiind investită în titluri pentru deţinere pe termen scurt, conform reprezentanţilor SIF1, care arată că cea mai importantă achiziţie, sub aspectul valorii, a reprezentat-o cea efectuată cu acţiuni la CNTEE Transelectrica (TEL), în sumă de 3,65 milioane lei. Portofoliul de acţiuni listate pe pieţele externe cuprindea, la 30 septembrie 2014, 10 emitenţi, schimburile înafara ţării, în trimestrul al treilea situându-se la 171.038 euro (0,75 milioane lei în echivalent).

    Valoarea activului net (VAN) al SIF Banat-Crişana a fost de 1.556,39 milioane lei, la sfârşitul trimestrului III 2014, în scădere cu 4,46% faţă de valoarea înregistrată la finalul primului semestru al anului şi cu 2,53% sub nivelul de la 31 decembrie 2013, potrivit raportului SIF1.

    Valoarea titlurilor listate s-a diminuat cu 3,97% faţă de finele semestrului I 2014, ponderea lor în activ crescând însă în această perioadă la 67,03%, de la 65,98%. Categoria titlurilor nelistate a avut o creştere valorică cu 5,77% datorată achiziţiilor efectuate şi a rezultatelor financiare mai bune raportate de emitenţii din această clasă, conform raportului citat.

    SIF1 deţinea, la finalul trimestrului al treilea, 4,9% din SIF2 Moldova, 4,9% din SIF4 Muntenia şi 1,99% din SIF5 Oltenia.

    Vineri, grupul de acţionari format din Dragoş Bîlteanu, şeful SIF Banat-Crişana (SIF1), şi alte persoane, împreună cu SIF Muntenia (SIF4), SIF Banat-Crişana, Semrom Muntenia (SEOM), Biofarm (BIO) şi Avicola Bucureşti (AVBW) a anunţat că şi-a redus participaţia la SIF Moldova (SF2) în limita de 5%, de la 10,41% în iunie, la cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară care stabilise că acţionează concertat. Acţionarii nu au precizat, însă, cine din grup a renunţat la acţiunile SIF2.

    SIF1 mai deţine şi certificate pe acţiunile SIF4, în sumă de 15,4 milioane de lei.

    Portofoliul de acţiuni - 71% în România

    Din portofoliul de acţiuni al SIF1, 71% reprezenta expunere pe România, compania având investiţii în 11 emitenţi externi, respectiv în Austria (1 emitent - Erste Bank), Cipru (1 emitent - SIF Imobiliare, tranzacţionat la BVB) Germania (2), Finlanda (1), Franţa (1), Italia (1), Luxemburg (1), Olanda (3).

    Jumătate din portofoliul de acţiuni, la finalul lunii septembrie, era reprezentat de sectorul financiar-bancar, unde SIF1 avea deţineri pe 13 emitenţi, fiind urmat de sectorul comerţ-imobiliare, cu o pondere de 14,36% (deţineri în 23 de emitenţi), şi de domeniul turism şi alimentaţie publică, cu o pondere de 9,90% (deţineri în 9 emitenţi).

    Portofoliul de instrumente financiare cu venit fix deţinut de SIF Banat-Crişana la 30 septembrie 2014 reprezenta 6,59% din activele totale administrate, cea mai mare pondere având-o depozitele bancare în lei, care cumulau 42,06 milioane lei.

    SIF1 Banat-Crişana precizează că volumul titlurilor şi altor instrumente financiare deţinute ca imobilizări, în valoare de 946,2 milioane lei, reprezintă 76,9% din totalul activelor în scădere faţă de 31 decembrie 2013 datorită vânzării de titluri imobilizate (BRD, Erste Bank etc). "O parte din lichidităţile obţinute au fost direcţionate spre investiţii financiare pe termen scurt (acţiuni şi unităţi de fond)", potrivit raportului citat, care arată: "Volumul total al veniturilor realizate la 30 septembrie 2014 a fost de 248,7 milioane lei, de 3,6 ori mai mare decât cel realizat la 30 septembrie 2013, ca urmare a creşterii însemnate a veniturilor din investiţii financiare cedate.

    Cheltuielile totale înregistrate la 30 septembrie 2014, în valoare totală de 69,1 milioane lei se situează peste nivelul realizat în perioada corespunzătoare a anului precedent (cu 135,4%), datorită creşterii cheltuielilor privind investiţiile financiare cedate, a căror evoluţie este corelată cu cea a veniturilor din investiţii financiare cedate".

    Astfel, profitul net realizat la data de 30 septembrie 2014, în sumă de 151,4 milioane lei, a fost de peste patru ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, când acesta a fost de 36,18 milioane lei, datorită realizării unui profit însemnat din tranzacţii de vânzare de acţiuni.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Ponderea de 50 la suta in sectorul financia a actovelor este riscanta. Bancile isi revin cu mare greutate. Pe de alta parte detinerile la FP sunt nesemnificative. Turismul nu a fost si nu este rentabil. Singura consolare este ca profitul relativ mare va permite, probabil, dupa atatia ani acordareaunor dividende!

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    boromir.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    03 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9770
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
    Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    contragarantare.ro
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb