Eficientizarea industriei de apărare - prioritate a Ministerului Economiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 11 aprilie 2022

Sursa foto: facebook/ Ministerul Apărării Naţionale

Sursa foto: facebook/ Ministerul Apărării Naţionale

400 milioane lei alocaţi pentru investiţii în companiile de stat din industria de apărare Guvernanţa corporativă - singura soluţie pentru redresarea industriei de apărare Noi produse româneşti pentru înzestrarea Armatei Române Strategia Naţională din industria de apărare, întocmită pe baza propunerilor companiilor din domeniu

Eficientizarea industriei naţionale de apărare, în contextul actualului război care se desfăşoară în Ucraina, reprezintă o prioritate a actualei guvernări, a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei, la finalul săptămânii trecute, după ce a vizitat cele două unităţi de producţie din Cugir, Fabrica de Armanent şi Uzina Mecanică.

"Pentru a fi sau a rămâne competitivi pe piaţă, este nevoie de cercetare-dezvoltare, de produse inovative, de investiţii în echipamente şi în condiţiile de lucru ale angajaţilor, de reducerea numărului de personal alocat pentru fiecare proiect. (...) Acestea sunt lucrurile pe care Ministerul Economiei doreşte să le facă. Eu sunt ministru de patru luni, dar miniştrii anteriori nu au avut nici măcar dorinţa de a vedea ce înseamnă investiţii în industria de apărare. Dacă vă aduceţi aminte, în urmă cu ceva timp unul dintre miniştrii Economiei spunea că vrea să privatizeze sau să închidă fabricile din industria de apărare, lucru cu care eu nu sunt de acord. Din cele 200 milioane lei care au fost alocate anul acesta şi din cele 200 milioane lei care nu au fost cheltuite în anii anteriori, vom stabili ce investiţii trebuie făcute pentru a deveni competitivi", a afirmat Florin Spătaru.

Ministrul Economiei a mai susţinut că reprezentanţii ministerului de resort au discuţii tehnice cu cei ai Ministerul Apărării Naţionale, astfel încât pe termen lung companiile din industria de profil să asimileze produse noi, pe care să le ofere MApN şi să asigure locurile de muncă. "De exemplu, am văzut la Cugir un prototip de armă de asalt tip NATO pe care o putem propune MApN şi, odată demarată producţia, vom asigura locurile de muncă respective. Vom promova un astfel de proiect pentru a-l finaliza şi pentru a avea comenzi legate de el. Fabrica de arme din Cugir îşi va asuma costurile şi etapele pentru finalizarea produsului respectiv şi pentru a veni cu el la Ministerul Apărării Naţionale unde va intra într-o procedură de testare. După testarea şi omologarea prototipului respectiv de către MApN putem să venim cu investiţii. Nu putem să producem acea armă cu echipamentele pe care le are în acest moment Fabrica de Arme din Cugir; venim cu investiţiile şi abia apoi putem să trecem la producţia de serie. Este logic că trebuie să revitalizăm proiectul privind arma de asalt care a demarat la Cugir în 2011, pentru că realizarea acestuia poate asigura locurile de muncă, poate atrage personal tânăr în industrie, poate aduce plusvaloare în compania respectivă. Implementarea unui prototip se face în baza unui program investiţional care se derulează câţiva ani. De aceea Ministerul Economiei şi MApN au venit cu un ordin comun pentru crearea unor echipe tehnice care să stabilească proiectele comune care vor fi implementate în companiile din industria de apărare. Ministerul Economiei îşi va asuma pachetul investiţional şi după aceea vom veni cu produsele româneşti pentru MApN şi pentru alţi beneficiari", a spus Florin Spătaru.

El s-a referit şi necesitatea implementării guvernării corporative, ca singura soluţie viabilă pentru redresarea companiilor de stat din industria de apărare.

"Au fost câteva modificări pe care le-am făcut în consiliile de administraţie ale companiilor de stat. În ceea ce priveşte consiliile de administraţie ale companiilor din industria de apărare, am semnat ordinul de ministru prin care aceste consilii şi conducerile aferente vor intra în proces de selecţie conform OUG 109/2011. Până acum au fost pe contracte de muncă, pe mandate temporare de câte patru luni şi două luni. Când am venit în fruntea Ministerului Economiei nu am făcut declaraţii despre implementare guvernanţei corporative, pentru că doresc implementarea efectivă a acestei proceduri în toate companiile cu capital de stat, nu doar în cele din industria de apărare. România îşi doreşte să intre în OCDE, iar pentru acest lucru componenta guvernanţă corporativă este unul dintre obiectivele pe care trebuie să le îndeplinim şi Ministerul Economiei va face toate demersurile pentru a îndeplini obiectivele de ţară aşa cum ni le-am asumat", a spus ministrul Economiei.

Florin Spătaru a vorbit şi despre viitoarea politică salarială din industria de apărare.

"Investiţiile şi asigurarea unor condiţii bune de muncă vor duce şi la creşteri salariale, dar aceste lucruri nu se pot întâmpla peste noapte şi am nevoie şi de sprijinul liderilor de sindicat în acest sens, al dezvoltării industriei de apărare. (...) Prin măsurile pe care le vom lua în continuare vrem să aducem salariile în companiile de stat din industria de apărare la un nivel acceptabil astfel încât să avem şi un grad de competitivitate. Am tăiat din sporurile care nu au legătură cu ce fac acolo directorii companiilor de stat din industria de apărare. De exemplu, am văzut că există un spor de stres de 5% pentru directorii acestor companii. Dacă ministrul Economiei nu are un spor de stres la salariu, nu văd de ce un director din industria de apărare trebuie să aibă acest spor salarial. Mai mult, am refuzat orice creştere a indemnizaţiei pentru directori, dar am aprobat majorări salariale pentru angajaţii cu venituri mici", a precizat ministrul Economiei.

El a arătat că viitoarea strategie naţională în acest sector economic trebuie să se bazeze pe propunerile companiilor din industria de apărare.

"I-am întrebat pe directorii companiilor din industria de apărare ce viziune au până în anul 2030 pentru dezvoltarea unităţilor de producţie şi a păstrării locurilor de muncă. Nu mi-a prezentat niciunul, pe loc, o astfel de viziune, în schimb mi-au promis că vor veni cu o strategie pentru fiecare companie, care să fie inclusă în Strategia Naţională a industriei de apărare; mi se pare normal ca acest document să fie întocmit la nivel naţional pe baza propunerilor agenţilor economici din acest domeniu", a concluzionat ministrul Florin Spătaru.

Ministerul Economiei doreşte procesarea în ţara noastră a cuprului extras din Apuseni

Cuprul extras din Munţii Apuseni ar trebui procesat într-o capacitate de producţie din ţara noastră, a afirmat Florin Spătaru, ministrul Economiei, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la sediul organizaţiei judeţene PSD Alba, la finalul săptămânii trecute.

"Nu mi se pare normal ca această materie primă, acest concentrat de cupru pe care îl extragem din România să fie prelucrat în altă parte ţinând cont de faptul că Uniunea Europeană are nevoie de acest cupru. În acest sens, trebuie să găsim soluţii la nivel european ca procesarea să se realizeze în ţara noastră sau undeva în Uniunea Europeană. De aceea am demarat discuţii cu Comisia Europeană să vedem care sunt soluţiile de finanţare pentru asigurarea unei astfel de capacităţi. Va avea loc un proces de identificare a soluţiilor de finanţare şi apoi de identificare a locaţiei pentru un astfel de proiect. Ţinând cont de experienţa pe care o are ţara noastră, ne dorim ca această locaţie a viitoarei fabrici să fie în România. Nu este normal ca România şi Europa, în criza de materii prime în care se găsesc, să dea cu piciorul unei astfel de idei de a procesa în ţara noastră aceste materii prime. E normal să extragem şi să procesăm pentru a asiugra sustenabilitatea economiei româneşti, unde cuprul este una dintre materiile prime de bază", a declarat Florin Spătaru.

Ministrul Economiei a menţionat că exploataţiile miniere a cuprului şi procesarea acestuia nu mai pot fi făcute cu tehnologia anilor "60-'70 şi că investiţiile în acest domeniu trebuie să respecte normele de mediu şi standardele economice ale secolului XXI.

Întrebat despre o eventuală privatizare a companiei de stat Cuprumin, chiar şi prin intermediul listării la bursă, ministrul Florin Spătaru a răspuns: "Resursele minerale în general, resursele minerale energetice - pentru că acestea sunt la Ministerul Economiei - vor rămâne în proprietatea statului român".

Referitor la procesarea cuprului în ţara noastră, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, deputatul european social-democrat Victor Negrescu a spus: "Investiţiile pe zona cuprului trebuie să respecte şi condiţiile de mediu şi cele privind zona de proprietate a terenurilor, fiind un regim mai special în Munţii Apuseni. Compania Cuprumin caută să identifice tot ce înseamnă proprietatea asupra terenurilor pentru ca investiţiile să poată fi făcute în Apuseni. Dacă nu se va putea, ne dorim ca investiţia să fie făcută în alt loc din judeţul Alba, iar acest lucru este prioritar pentru noi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Legea 109 e valabila și pt directorul romarm ??

    Dl Țuțu nu are nici acum 5 ani vechime în domeniu dar în 2019 cand a fost numit de pnl ?? Oricum nu a învățat nimic în acest timp !! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb