Egiptul declară "stare de urgenţă" după atacul asupra bisericilor

A.C.
Internaţional / 10 aprilie 2017

Steag Egipt (Sursa foto: Wikipedia)

Steag Egipt (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 08:50 Trump condamnă atentatele din Egipt şi se declară convins că el-Sisi le va gestiona "adecvat"

Preşedintele Donald Trump condamnă atentatele din duminica Floriilor din Egipt contra unor biserici, revendicate de Statul Islamic, declarându-se "întristat să audă despre atacul terorist" împotriva unui aliat al Statelor Unite, relatează The Associated Press.

Şeful statului american afirmă, într-un mesaj postat duminică pe Twitter, că are "mare încredere" în faptul că omologul său egiptean Abdel-Fattah el-Sisi "va gestiona situaţia adecvat".

Atentatele din ziua Floriilor împotriva unor biserici creştine copte din oraşul Tanta din Delta Nilului şi din Alexandria au fost comise la mai puţin de o săptămână după ce Trump l-a primit pe el-Sisi la Casa Albă, potrivit News.ro.

Cei doi lideri şi-au reafirmat angajamentul de a coopera în lupta împotriva unor grupări radicale precum Statul Islamic.

Televiziuni egiptene au difuzat imagini surprinse de camere de supraveghere potrivit cărora unul dintre atacuri a fost comis de un kamikaze.

În cele două înregistrări apare un bărbat cu un pulover albastru pe umeri care se apropie de intrarea principală în Catedrala Sf. Marcu din Alexandria, după care este întors din drum şi trimis către un detector de metale din apropiere.

Bărbatul trece apoi de o femeie poliţist care vorbeşte cu altă femeie şi intră în porta de detectare de metale, după care are loc o explozie.

Turcia a condamnat, de asemenea, atentatele de la bisericile din Egipt.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Ibrahim Kalin, a transmis condoleanţe într-un mesaj postat pe Twitter.

"Condamnăm cu putere atentatele teroriste odioase asupra bisericilor din Egipt din Duminica Floriilor", scrie el în acest mesaj.

Mehmet Gormez, însărcinat cu Afacerile Religioase, i-a "blestemat" pe atacatori, pe care-i consideră problema întregii umanităţi.

"Imunitatea unui lăcaş de cult, indiferent de religia căreia-i aparţine, nu poate fi încălcată, iar uciderea însetată de sânge a unor credincioşi nevinovaţi nu poate fi uitată", a declarat Gormez, citat într-un comunicat oficial.

Ministerul turc de Externe a denunţat, de asemenea, într-un comunicat, atacul din Tanta. "Transmitem condoleanţe familiilor îndoliate şi întregului popor al Egiptului", se arată în acest comunicat, publicat înainte de atacul de la Alexandria.

(A.C.)

--------

Egiptul declară "stare de urgenţă" după atacul asupra bisericilor

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi declară starea de urgenţă pe o perioadă de trei luni, în urma atentatelor Statului islamic vizând două biserici copte, soldate cu 45 de morţi, transmite BBC News.

Şeful statului egiptean a ordonat anterior mobilizarea armatei în ţară.

Statul Islamic a revendicat atentatele cu bombă de la Tanta şi Alexandria.

Aceste două atentate din duminica Floriilor sunt ultimele dintr-o serie vizând minoritatea coptă din Egipt.

O maşină-capcană a sărit în aer la scurt timp după ce Papa Theodoros al II-lea (şeful Bisericii Copte din Alexandria) părăsise catedrala pentru a merge în oraşul Tanta, unde duminică dimineaţa a avut loc un adevărat carnagiu în biserica coptă, vizată de o puternică explozie.

Copţii din Egipt, care ţin de Biserica Ortodoxă din Alexandria, sunt cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu. Comunitatea lor a mai fost vizată şi în trecut de atentate sângeroase. Cel puţin 25 de oameni au murit şi 49 au fost răniţi în decembrie, după ce o bombă a explodat în cea mai mare catedrală coptă din Cairo. Multe dintre victime au fost femei şi copii. Acesta era considerat unul dintre cele mai sângeroase atentate care au vizat comunitatea creştină din Egipt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb