Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) poartă discuţii permanente cu Romgaz pentru ca alimentarea cu gaze a centralelor din Capitală să nu fie afectată în timpul sezonului rece, a transmis producătorul de energie termică.
"În vederea asigurării agentului termic pentru iarna 2016 - 2017, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), societatea care produce energia termică pentru Bucureşti, aflată în prezent în procedură de insolvenţă, informează că va continua să depună toate eforturile pentru a asigura plata gazelor necesare producerii energiei termice furnizate populaţiei din Capitală", spun reprezentanţii companiei, potrivit Agerpres.
Aceştia au amintit că Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care subvenţiile acordate de bugetul local pot fi direcţionate în contul furnizorului de gaze, respectiv Romgaz.
"Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 67/5.10.2016, a fost introdusă posibilitatea plăţii de către autorităţile administraţiei publice locale a gazului aferent producerii energiei termice pentru populaţie direct către furnizorul de gaze în perioada de iarnă, fără ca aceasta să mai treacă pe la alţi actori aflaţi pe lanţul producerii şi distribuţiei de energie termică. Imediat după apariţia acestei Ordonanţe de Urgenţă, ELCEN, împreună cu RADET Bucureşti (operatorul reţelei de distribuţie a energiei termice din Capitală), Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi Romgaz (cel mai mare producător şi furnizor de gaze din România) au demarat o procedură de negociere a unei convenţii de justificare a plăţii în avans a subvenţiei pentru plata de gaze direct către Romgaz. În acest sens, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă, în data de 12 octombrie, ELCEN a transmis către RADET toate informaţiile privind necesarul de gaze estimate şi contravaloarea acestuia", se mai arată în răspunsul ELCEN.
Oficialii companiei au mai arătat că poartă discuţii permanente cu Romgaz pentru ca alimentarea cu gaze să nu fie afectată în timpul iernii.
"În acelaşi timp, ELCEN poartă discuţii permanente cu Romgaz pentru că livrările de gaze să nu fie sistate în această iarnă şi considerăm că se depun toate eforturile atât de către ELCEN, cât şi de către ceilalţi factori implicaţi în furnizarea şi distribuţia agentului termic populaţiei bucureştene, astfel încât să se creeze condiţiile livrării energiei termice la parametrii ceruţi de RADET Bucureşti", au arătat reprezentanţii producătorului de energie termică.
Guvernul a adoptat în şedinţa din 5 octombrie o Ordonanţă de urgenţă privind crearea unui cont escrow unde vor fi virate sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat, sume care vor merge direct către producătorii şi furnizorii de energie termică.
"Printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată astăzi, Executivul a creat un mecanism financiar mai rapid, prin care se stabileşte ca sumele alocate din bugetele locale în scopul acoperirii diferenţei de preţ pentru producerea energiei termice în sistem centralizat ajung la furnizorul de combustibil. În lipsa acestei finanţări, serviciul public de alimentare a populaţiei cu energie termică nu poate fi asigurat. Practic, sumele virate în contul escrow creat special cu această destinaţie vor merge direct către furnizorii şi producătorii de energie termică în sistem centralizat", se menţionează într-un comunicat al Executivului.
De asemenea, potrivit actului normativ, pe o perioadă de 12 luni de la intrarea în vigoare a OUG, contul de tip escrow nu poate fi supus măsurii de poprire, în cadrul procedurilor de executare silită, reorganizare judiciară, insolvenţă şi faliment, în cazul furnizorilor şi producătorilor de energie termică.
Sumele acordate în avans pot fi virate în termen de 15 zile de către autorităţile administraţiei publice locale în conturile furnizorilor de gaze naturale, care vor utiliza sumele exclusiv pentru aprovizionarea producătorilor de energie termică cu gaze naturale, numai în baza unei justificări a avansurilor între unitatea administrativ-teritorială, furnizorul de energie termică, producătorul de energie termica şi furnizorul de combustibil.
"Guvernul a găsit soluţia legislativă pentru asigurarea, cel puţin pe perioada acestei ierni, a energiei termice în sistem centralizat pentru populaţie. În paralel, Ministerul Energiei a iniţiat restructurarea ELCEN, proces care trebuie continuat pentru ca la final să avem sisteme centralizate de încălzire eficiente. Vorbim însă de probleme acumulate în ani, care trebuie rezolvate. Mai departe, responsabilitatea revine autorităţilor administraţiei publice locale. Faptul că astăzi am ajuns la această soluţie, că am reuşit să rupem cercul vicios, este însă decisiv pentru asigurarea energiei termice pentru cetăţenii Capitalei", a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la momentul aprobării ordonanţei.
ELCEN, producătorul de energie termică pentru Bucureşti, şi RADET, furnizorul şi distribuitorul de energie termică, au intrat în insolvenţă la începutul lunii octombrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2016, 11:34)
Grigorescu si Firea n-au inteles ca problema nu este plata in avans, ci cresterea numerarului, a.i. Sa acopere in integralitate costurile. De unde sa stie?! Amandoi au diplome multe, dar scoala putina! In schimb, au multa gargara si lozinci.