ELECTO-RATA TRADUSĂ Lui Ponta nu-i miroase a "Usturoi"

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2014

Lui Ponta nu-i miroase a "Usturoi"

Premierul spune că ratele vor fi reduse din iulie, iar "Petrescu, săraca" a fost greşit înţeleasă

Premierul Victor Ponta a găsit o nouă formulă să-şi apere colegii mai tineri în faţa presei, însă mărturiile live îl contrazic. Domnia sa dă vina pe media, criticând încă o dată presa pentru faptul că ar distorsiona declaraţiile miniştrilor.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, cunoscută după ce a îndemnat românii, într-un articol mai vechi, să cumpere tot usturoiul din pieţe de la bătrâne, a declarat recent că celebra "electo-rată" se va aplica din 2016 şi că neîncasarea accizei ar putea pune în pericol plata pensiilor şi a salariilor pentru bugetari.

Ioana Petrescu a spus despre celebra "electo-rată": "Se va aplica, dar vreau să o supun dezbaterii atât cu băncile, cât şi cu mediul academic. Noul plan este să ajutăm pe cei cu venituri mici din 2016. Am format un grup care să identifice orice posibilă problemă. Dacă sunt persoane cu venituri mici, este bine să fie ajutaţi înainte ca acest împrumut să devină neperformant. Trebuie să fie mai puţin birocratică. Am mai schimbat formula domnului Voinea".

Şeful Guvernului a contrazis-o imediat pe tânăra de la Finanţe, afirmând că "electo-rata" se va aplica din vară şi nu din 2016, subliniind că, de fapt, din 2016 intră în vigoare creditul fiscal şi apreciind că Ioana Petrescu încearcă şi ea "săraca" să spună acest lucru, dar presa nu înţelege exact ce a zis. "Asta încerca să spună ministrul, dar nu are cum să spună în cuvinte foarte simple lucruri complicate. Încearcă şi ea, săraca, ce să facem... eu sunt traducătorul", a spus Ponta.

Nu este clar ce vrea domnul Ponta să înţeleagă presa: că doamna ministru Petrescu a încercat, şi ea, să explice electo-rata şi nu a reuşit să se facă înţeleasă de presă, deşi s-a şcolit la Harvard, că "săraca doamnă Petrescu" a încercat să înţeleagă sensul electo-ratei şi nu a reuşit sau că bietul ministru al Finanţelor a luat contact cu hienele de jurnalişti, care au interpretat totul greşit?

Premierul a făcut referire şi la modul în care a fost prezentată în presă declaraţia ministrului Finanţelor privind fondurile pentru pensii-salarii şi acciza la carburant, spunând că Ioana Petrescu se confruntă în sfârşit cu modul "cum se interpretează la noi".

"Dacă citiţi ce a zis, a zis foarte bine. Eu ştiu ce a fost întrebată, dumneavoastră nu puteţi pune pe titlul ăla mare, galben, de la TV, tot ce a zis ministrul, ca să înţelegeţi exact ce a zis. Ideea e evident că avem bani de pensii şi salarii, dar orice schimbare a bugetului în sens negativ trebuie acoperită de undeva", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a confirmat ieri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că există bani pentru pensii şi salarii. Ponta i-a cerut ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, să nu se supere că spune ceva "şi cei din presă dau altceva". Premierul a spus: "Vreau să precizez încă o dată, evident că avem banii pentru pensii şi salarii, doamna ministru să nu vă suparaţi că spuneţi ceva şi cei din presă dau altceva. Înainte să vin aici, pe principala agenţie de ştiri e un titlu despre ce am zis eu, după care când citiţi ştirea, nu am zis. Aşa e în România, între titlu şi ce spuneti de obicei nu e niciun fel de legătură. Important este că au trecut toţi prin chestia asta şi cei mai tineri trebuie să înţelegeţi că nu contează ce spuneţi, contează ce vrea să reţină un jurnalist. Eu am zis că: «săraca, a fost greşit înţeleasă», după care citesc ştirea şi nu e aşa, nu am zis eu aşa, dar nu contează, contează un singur lucru că vreau să mergeţi în continuare cu măsurile cu care am pornit şi vreau să asigurăm respectarea bugetului pe care l-am stabilit cu Parlamentul României şi cu instituţiile internaţionale".

Ministrul Petrescu a mai declarat la Adevărul Live că din introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant se vor colecta până la finele anului două miliarde de lei, iar neîncasarea acestei sume ar putea crea probleme la plata cheltuielilor curente, punând în pericol plata pensiilor şi a salariilor pentru bugetari.

Victor Ponta nu s-a mulţumit s-o pună într-o situaţie jenantă doar pe doamna Petrescu, ci l-a urecheat şi pe Răzvan Cotovelea, ministrul Comunicaţiilor, pentru sinceritatea declaraţiilor acestuia privind cozile la care trebuie să stai ca să-ţi plăteşti taxele.

Primul ministru i-a cerut ca, în loc să critice, să vină cu soluţii: "Vreau să mă alătur (sic!) că funcţionează prost modul în care încasăm taxe şi impozite, doar că, domnul ministru al Comunicaţiilor, să veniţi şi cu soluţii, că, acum, nu mai puteţi doar să criticaţi. Avem atâţia cu critica de nu ne ajunge timpul cu ei, dumneavoastră trebuie să veniţi cu soluţii, împreună cu ministrul Finanţelor. Sunteţi doi oameni tineri, aţi lucrat şi în mediul privat, şi veniţi cu soluţia ca să nu mai stea nimeni la nicio coadă şi să îşi plătească taxele. În rest, are cine să ne critice fără să dea soluţii".

Domnul Cotovelea a calificat recent, potrivit Mediafax, serviciile furnizate populaţiei de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ca fiind mizerabile şi primitive, după ce, în calitate de contribuabil, a aşteptat 45 de minute să plătească taxele datorate de familie statului, prin declaraţii dând satisfacţie tuturor cetăţenilor care au păţit la fel şi care nu mai pot acum de bucurie că şi un ministru este tratat similar.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ponta s-a inconjurat de incompetenti ca sa para ca el e intelligent! Altfel spus, in tara orbilor, miopul este imparat!

    Competentule!Nu mergi in locul ei la Havard?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb