Compania Electrica, care deţine trei din cele opt distribuţii regionale de electricitate din România, a admis, ieri, că se aşteaptă să înregistreze pierderi în "etapa turbulentă" pe care o traversează piaţa energiei, precizând că are de recuperat 36,3 milioane lei (8,1 milioane euro) de la compania Transenergo, care şi-a cerut insolvenţa, şi anticipează că va recupera o parte mică din datorie.
"La data de 27 ianuarie 2017, Electrica SA are pe segmentul de Parte Responsabilă cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane lei aferentă clientului său Transenergo. Ca urmare a solicitării de intrare în insolvenţă a clientulului, în timp ce ELSA şi un alt jucător de pe piaţă au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolvenţă a acestuia, conducerea se aşteaptă la un grad scăzut de recuperare din valoarea totală a expunerii", a precizat directorul general al Electrica, Dan Cătălin Stancu, într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Transenergo este unul din cei mai mari traderi privaţi de energie din România şi şi-a cerut, la jumătatea lunii ianuarie, insolvenţa.
Consiliul de Administraţie al Electrica SA a decis, pe 27 ianuarie, revocarea domnului Ramiro Robert Eduard Angelescu din calitatea de director executiv al Direcţiei Coordonare Vânzări al SE Electrica SA şi numirea doamnei Livioara Şujdea, cetăţean român, în calitate de Director Executiv Distribuţie, începând cu data de 1 februarie 2017.
Surse din piaţa de energie ne-au declarat că revocarea din funcţie a lui Ramiro Angelescu ar avea legătură cu expunerea pe care Electrica a avut-o pe Transenergo, dar care era sub limita de risc aprobată de Consiliul de Administraţie.
Electrica consideră că "piaţa energetică românească a intrat într-o etapă turbulentă, care a avut ca rezultat creşteri semnificative ale consumului de energie electrică şi a preţurilor de pe piaţă, ambele atingând maxime istorice", fără a preciza dacă această situaţie i-a adus alte pierderi.
Electrica deţine trei dintre cele opt distribuţii regionale de energie electrică şi este o companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, iar acţionarii privaţi, între care fonduri de investiţii străine, deţin peste 50% din acţiuni. Ministerul Energiei este cel mai mare acţionar, cu o deţinere de 48,78%, în timp ce BERD are o participaţie de 8,66%.
În 2015, Transenergo Com a avut o cifră de afaceri de 1,3 miliarde de lei, datorii de 460 milioane de lei, un profit net de 7 milioane de lei şi 43 de salariaţi.
Asociaţi sunt Iosif Brazdău, Coman Rada şi Nelu Coman.
Ultimii doi sunt cei care au adus pe plan local branduri precum Valentino sau D&G, unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria luxului.