Departamentul pentru Energie a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern privind divizarea Electrica SA, înainte de vânzarea a 51% din acţiunile sale pe Bursa de Valori Bucureşti. Astfel autorităţile vor să extragă din societate pachetele minoritare deţinute de Electrica la filialele deja privatizate cu Enel, E.ON şi CEZ. Aceste participaţii vor intra într-o societate nou înfiinţată, unde Departamentul de Energie va fi unic acţionar.
Surse din piaţă afirmă că, odată cu acest proiect de act normativ, se conturează mult mai bine premisele înfiinţării fondului de investiţii din domeniul energetic, ce va cuprinde participaţiile minoritare ale statului în companiile din domeniul energetic. Prin Parlament a circulat o iniţiativă legislativă prin care se propunea înfiinţarea acestui fond, dar cu toate participaţiile statului, inclusiv cele majoritare.
Ministrul Delegat pentru Energie, Constantin Niţă, intenţionează să promoveze proiectul fondului de investiţii, dar cu participaţii minoritare. Sursele noastre susţin că legea care circulă prin Parlament va suporta modificările de rigoare în comisiile de specialitate.
Noua societate desprinsă din Electrica va gestiona şi contractele de privatizare ale filialelor de distribuţie a electricităţii, cu drepturile şi obligaţiile ce recurg din acestea şi din litigiile aferente. Astfel, dacă statul câştigă procesele deschise împotriva investitorilor privaţi pentru nerespectarea contractelor de privatizare, banii nu vor intra în compania listată, ci în entitatea care gestionează participaţiile minoritare.
Conform documentului citat, divizarea este necesară în vederea restructurării şi creşterii atractivităţii Electrica pentru privatizare, prin înlăturarea unei activităţi de gestionare a participaţiilor minoritare care nu este atractivă pentru potenţialii investitori, precum şi pentru crearea posibilităţii efectuării unei evaluări corecte şi pertinente în legătură cu activele acesteia.
În proiectul de act normativ, Departamentul pentru Energie subliniază că listarea Electrica are nevoie de înlăturarea unei activităţi de gestionare a participaţiilor minoritare care nu este atractivă pentru potenţialii investitori în cadrul privatizării, precum şi crearea posibilităţii efectuării unei evaluări corecte şi pertinente în legătură cu activele acesteia.