Electrica împreună cu filialele de distribuţie din grup au formulat, la data 19 octombrie 2018, plângere prealabilă către ANRE. Obiectul este cererea de revocare în tot a Ordinului Preşedintelui ANRE nr. 168/2018 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de operatorii de distribuţie concesionări începând cu dată de 1 ianuarie 2019. Totodată, se urmăreşte şi emiterea unui ordin privind stabilirea ratei reglementate a rentabilităţii, cu respectarea procedurii de consultare şi în conformitate cu dispoziţiile legale aplicabile, conform unui comunicat remis de companie. Acţiunea se face în temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Dincolo de asta, în data de 22 octombrie 2018, Electrică împreună cu filialele de distribuţie din cadrul grupului au formulat o plângere prealabilă către ANRE, în temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, având că obiect cererea de revocare în parte a Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, aprobată prin Ordinul Preşedintelui ANRE nr. 169/2018, privind anumite articole din Metodologia aprobată prin Ordin şi de emitere a unui nou Ordin, care să ţină cont de observaţiile transmise de către societăţi.
• ANRE a tăiat peste un sfert din rata de rentabilitate a distribuitorilor de energie electrică. Autoritatea de reglementare în domeniul Energiei a decis luna trecută că valoarea ratei reglementate a rentabilităţii (RRR) care se va aplica distribuţiilor de electricitate operate de Enel, CEZ, E.On şi Electrica de la 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, în următoarea perioadă de reglementare: 2019-2023., în vreme ce nivelul RRR aplicat acum este de 7,7%.
Drept reacţie, distribuitorii de energie electrică membri ai Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) au transmis că îşi exprimă profundă îngrijorare cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra reţelelor şi consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distribuţie a energiei electrice şi reducerea ratei reglementate a rentabilităţii aplicată acestor tarife. Ei au spus că la această valoare a RRR nu se vor mai putea face investiţii în reşele, pentru că acţionarii nu vor mai alocă bani, PIB-ul României pierde de 13,7 miliarde de lei iar 4.500 de joburi ameninţate.