Educaţia începe să se adapteze la actuala situaţie generată de criza sanitară şi găseşte soluţii pentru continuarea activităţii. Evident că soluţiile sunt departe de a fi ideale, dar permit, cel puţin pentru moment, evitarea unor blocaje.
Cu măşti, cu dezinfectanţi, cu o seamă de cunoştinţe în minus, elevii s-au prezentat la "antrenamentul" oficial pentru examenul real care va avea loc la vară. Ministerul Educaţiei a anuţat că 112.153 de elevi au participat la simularea primei probe a examenului de bacalaureat, respectiv proba de Limba şi literatura română.
Nu au putut participa elevii din 78 de unităţi aflate în localităţi cu rata de infectare peste 6: "S-a desfăşurat simularea probei scrise la limba şi literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat, sesiunea 2021. La această probă au fost prezenţi 112.153 de elevi. Nu au putut participa elevii din 78 de unităţi de învăţământ liceal aflate în localităţi în care rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii este mai mare sau egală cu 6/1000 locuitori, reprezentând aproximativ 5% din numărul total de unităţi".
Potrivit ministerului, proastele apucături nu au dispărut nici anul acesta, au fost eliminaţi 5 candidaţi din cauza unor tentative de fraudă. Ministerul Educaţiei a precizat că, potrivit procedurii cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor, au fost aprobate 76 de solicitări de desfăşurare a examenului în condiţii speciale (la domiciliu, cu prelungirea timpului de lucru, cu asigurarea unui interpret mimico-gestual).
Astăzi este programată proba obligatorie a profilului - proba E.c), urmată mâine de proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d), iar joi de proba de limba şi literatura maternă - proba E.b).
Având în vedere contextul, de această dată este mai importantă desfăşurarea propriu-zisă a examenului decât notele obţinute de elevi.