Elevii, deranjaţi de felul cum (nu) se face testarea în şcoli

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 15 octombrie 2021

Elevii, deranjaţi de felul cum (nu) se face testarea în şcoli

Prinşi la mijloc între pandemie şi deciziile autorităţilor, elevii şi profesorii asistă neputincioşi la închiderea/deschiderea şcolilor. În plus se vorbeşte enorm despre testare, ca metodă de a preveni răspândirea virusului, dar testarea este este aproape inexistentă. Consiliul Naţional al Elevilor acuză autorităţile că îşi pasează responsabilitatea de la una la alta şi nu fac nimic concret: "În data de 9 octombrie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unităţile de învăţământ, care ar urma să fie achiziţionate pentru testarea periodică a elevilor şi cadrelor didactice, ca urmare a creşterii accelerate a numărului de infectări cu virusul COVID-19. În plin val 4 al pandemiei, când procesul de testare în unităţile de învăţământ este aproape inexistent, guvernanţii pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta, fără a adopta măsuri concrete în teritoriu. La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Florin Cîţu şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România urgentarea omologării testelor non-invazive pe bază de salivă, pentru ca procedura de licitaţie şi achiziţie să fie demarată cât mai rapid. Într-un interviu acordat recent, directorul ANMDMR a explicat faptul că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii în omologarea sau avizarea unor astfel de dispozitive medicale, ele fiind, în fapt, aprobate de Comisia Europeană.

Ulterior, preşedintele Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate - aceeaşi instituţie care nici până la acest moment nu a reuşit să demareze toate procedurile necesare achiziţiei de device-uri pentru şcoala online - a precizat că licitaţiile pentru testele rapide non-invazive se vor finaliza în aproximativ două săptămâni. Consiliul Naţional al Elevilor consideră total inacceptabilă situaţia achiziţiei testelor non-invazive în şcoli şi solicită ferm Guvernului României, prin Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, tratarea cu celeritate a acestei probleme şi urgentarea, de către Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a procesului de licitaţie a testelor pentru şcoli, în aşa fel încât răspândirea comunitară a virusului COVID-19 în unităţile de învăţământ să fie redusă. În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menţinerea şcolilor deschise în format fizic, dar care au şi asigurat măsuri de protecţie sanitară pentru elevi şi profesori şi care au dotat şcolile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autorităţile din România - oricare ar fi ele - să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziţie a testelor non-invazive".

Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a declarat la rândul său: "Stimaţi decidenţi, numărăm dramele a zeci de familii infectate cu COVID-19! Nu aşa arată normalitatea în care voi credeţi că trăim, nu aşa arată şcoli sigure pentru elevi şi pentru profesori! Ignoranţa autorităţilor este un atentat la sănătatea şi la securitatea naţională, transformând unităţile de învăţământ în veritabile focare de infecţie. Lipsă de asumare şi de viziune, lipsă de consultare şi incoerenţă în decizii, cu pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta, unde elevii sunt prinşi la mijloc - până când toate acestea? Care este preţul dezinteresului statului şi cine îl va plăti?"

Situaţia pare complet scăpată de sub control inclusiv în ceea ce priveşte participarea elevilor la cursurile online, existând şi în acest caz situaţii absurde, cu interdicţii dictate după ureche.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb