Emil Boc: Guvernul demarează conversia datoriilor "Oltchim" în acţiuni

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 iulie 2009

Comisia Europeană a fost notificată numai informal

Premierul României, Emil Boc, a anunţat, ieri, în timpul unei vizite la "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, că Guvernul va demara, de miercurea viitoare, conversia în acţiuni a datoriilor pe care combinatul chimic le-a acumulat faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, în valoare de aproximativ 135 de milioane de euro. De asemenea, Executivul intenţionează să aprobe un memorandum pentru susţinerea investiţiilor combinatului în valoare de peste 400 milioane euro, cu o garanţie de stat de 80%, în şedinţa de guvern de miercurea viitoare, urmând să notifice, în acest sens, Comisia Europeană.

Acţionarul minoritar al "Oltchim", PCC SE, s-a opus în nenumărate rânduri conversiei creanţelor în acţiuni, întrucât majorarea de capital cu suma datoriilor ar putea fi considerată la Bruxelles drept ajutor de stat ilegal. Reprezentanţii PCC SE au cerut ca statul român să notifice CE înainte de a opera conversia.

Consiliul Concurenţei susţine că autorităţile române au informat experţii comunitari asupra intenţiilor de sprijinire a "Oltchim", însă doar în cadrul unor discuţii informale.

"Pentru a obţine punctul de vedere oficial al Comisiei Europene cu privire la conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim, dar şi la acordarea unor garanţii de stat de aproape 340 de milioane de euro, este necesar ca autorităţile române să notifice aceste măsuri Bruxelles-ului", au declarat, pentru ziarul Bursa, reprezentanţii Consiliului. Aceştia au explicat că abia după primirea şi analizarea acestor notificări, Comisia Europeană urmează să se pronunţe asupra transformării în acţiuni a datoriilor combinatului.

Premierul Emil Boc a mai declarat, ieri, că Executivul va acorda "Oltchim" o garanţie de stat de 50 de milioane de euro, pentru preluarea diviziei de petrochimie de la "Arpechim".

"În ceea ce priveşte garanţia pe care Eximbank intenţionează să o acorde Oltchim pentru achiziţionarea segmentului de petrochimie de la Arpechim, autorităţile române analizează, în prezent, posibilitatea acordării acesteia în baza schemei de garanţii pe care Comisia Europeană a aprobat-o la începutul lunii iunie, în acest caz nemaifiind necesară notificarea acestei garanţii la Comisia Europeană", au mai spus reprezentanţii CC.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb