Pentru promovarea soiurilor de struguri de mare calitate din care se fac vinuri DOC şi IG, nu trebuie să avem mai mult de 10-15 soiuri pe fiecare regiune viticolă, ne-a spus Emil Dumitru, consilier juridic în cadrul ONIV, subliniind că, în Spania, la Rioja, există doar opt soiuri de vie: "La noi sunt regiuni şi cu 50-100 de soiuri, pentru că România vine dintr-o piaţă în care se punea accentul pe producţie, nu pe calitate".
În prezent, din totalul soiurilor plantate pe teritoriul ţării noastre, 28%-30% sunt autohtone, iar restul internaţionale. Din cele autohtone, pentru vinurile albe "Feteasca Regală" are ponderea cea mare, fiind urmată de "Feteasca Albă", "Tă-mâioasa Românească", "Busuioaca de Bohotin", "Frâncuşa", "Grasa de Cotnari", "Galbena de Odobeşti", "Şarma", "Câmpuşia" şi celelalte soiuri (cum ar fi "Columna" - pentru vinurile mai acide - ce ocupă circa 38 de hectare în Dobrogea), în pondere mai mică. Soiurile roşii sunt mai puţine, printre acestea numărându-se "Feteasca Neagră", "Băbeasca", "Negrul de Dră-găşani", "Novacul", "Alutusul".