Situaţia continuă să rămână tensionată în enclava Nagorno-Karabah, unde armata azeră a anunţat astăzi decesul a trei soldaţi ai săi în confruntări cu forţele armene, în a treia zi de lupte, cele mai violente din ultimele două decenii, după intrarea în vigoare a unui armistiţiu în regiunea disputată, transmite AFP.
Cei trei soldaţi azeri şi-au pierdut viaţa în urmă unor "tiruri de mortier şi de lansatoare de grenade din tranşeele" ocupate de forţele armene, potrivit Ministerului azer al Apărării.
"În cazul în care provocările armene continuă, noi vom lansa o operaţiune de amploare de-a lungul întregii linii a frontului şi vom folosi toate armele noastre din dotare", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Vagif Dargahly.
Trupele azere "şi-au intensificat luni dimineaţă bombardamentele asupra poziţiilor armatei Karabahului, utilizând mortiere de calibrul 152 mm, lansatoare de rachete şi tancuri", a indicat, la rândul sau, aşa-zisul Minister al Apărării din regiunea separatistă susţinută de Armenia.
Forţele armene "au avansat în mare măsură în unele zone ale frontului şi au ocupat noi poziţii", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei de apărare de la Erevan, Artsrun Hovhannisian.
Declaraţia sa a fost denunţată ca fiind un fals de către Baku, care susţine că ar deţine de sâmbătă controlul asupra mai multor înălţimi strategice din jurul Nagorno-Karabah.
La rândul său, ambasada Republicii Azerbaidjan în România a precizat: "La data de 2 aprilie 2016, Armenia a lansat un tir intens de focuri utilizând armament greu împotriva civililor care locuiesc într-un număr mare în teritoriile adiacente liniei de front. Ca urmare a atacurilor forţelor armate armene, au fost ucişi şi răniţi grav civili. De asemenea au fost cauzate daune substanţiale proprietăţilor private şi publice. Forţele armate ale Azerbaidjanului au luat măsuri necesare în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional pentru a asigura securitatea populaţiei civile, pentru a opri provocările Armeniei şi a descuraja actele lor de agresiune. În prezent, situaţia rămâne tensionată. Bombardarea poziţiilor Azerbaidjanului de-a lungul liniei de front cu armament greu, inclusiv artilerie, continuă".
Potrivit unui comunicat trimis redacţiei, ambasada Republicii Azerbaidjan în ţara noastră precizează că Armenia, în încercarea sa de a-şi consolida artileria grea în teritoriile ocupate desfăşoară forţe suplimentare de rachete şi artilerie, iar elicopterele militare efectuează zboruri intense între teritoriile ocupate şi Armenia.
"De-a lungul ultimilor ani, astfel de încălcări şi provocări armate ale Armeniei prin atacarea şi uciderea personalului militar azerbaidjan, precum şi a civililor, utilizând mitraliere de calibru mare şi artilerie au devenit tot mai frecvente şi mai violente", se mai arată în comunicatul citat.
Rusia şi Occidentul au chemat Azerbaidjanul şi Armenia să înceteze ostilităţile - cele mai grave de la armistiţiul din 1994 - soldate cu cel puţin 33 de militari morţi de ambele tabere şi încă doi civili de vineri seară.