Canicula din cursul acestei luni a arătat limitele sistemului energetic naţional, limite pe care Guvernul caută să le rezolve cu măsuri pompieristice, despre care experţii din energie susţin că sunt valabile doar pe termen scurt şi că nu rezolvă problemele sistemice ce datează de peste 30 de ani. Potrivit Guvernului, în perioada următoare este necesară creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă, identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsurare a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum şi producţie şi pentru a reduce dezechilibrele, protejarea consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă, reducerea timpului de intervenţie în caz de avarii şi accelerarea investiţiilor din domeniul energiei cu accent pe producţie, distribuţie şi stocare.
Cu toate acestea, până la implementarea măsurilor de mai sus sistemul energetic naţional pare a se sufoca în timpul sezonului estival, recenta perioadă caniculară punând, din cauza creşterii consumului, sub mare presiune atât capacităţile de producţie în bandă a energiei, cât şi reţelele de distribuţie şi transport. Peste toate acestea s-a adăugat o producţie zilnică de doar 1000 Megawaţi oră în sectorul eolian (faţă de 2000-3000 MWh în perioada primăverii), ceea ce a explicat diferenţa înregistrată constant pe parcursul unei zile de aproape 1000 MWh între consum şi producţia de energie, în defavoarea celei din urmă, fapt ce a dus la importuri de energie, mai ales pe timp de seară, la preţuri care au ajuns pe piaţa spot chiar la aproape 865 euro MW, atât cât a fost în 17 iulie 2024. La această stare de fapt trebuie să adăugăm şi situaţia din piaţa de echilibrare, unde furnizorii de energie au fost nevoiţi să achite în unele zile preţuri de 16.000 lei sau 15.000 lei pe MW, preţuri pe care nu le pot transfera în facturile consumatorilor finali din cauza sistemului de plafonare-compensare şi care înseamnă o pierdere importantă pentru companiile respective, pierdere ce îşi va pune amprenta negativă asupra planului de investiţii al acestora.
Situaţia de mai sus probabil că l-a determinat pe premierul Marcel Ciolacu să declare, ieri, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului de afaceri organizat cu prilejul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat (P-TECC): "Sistemele noastre energetice trebuie să fie capabile să furnizeze energie, în orice moment şi în condiţii de stres intern ori extern, tuturor consumatorilor şi oriunde. Reducerea costurilor energiei pentru toţi consumatorii, individuali şi industriali, este o problemă ce trebuie abordată frontal. Şi noi, ca întreaga Europă, riscăm scăderea avantajului competitiv din cauza preţului ridicat din energie. Trebuie să inversăm această tendinţă cât mai repede! Este urgentă modernizarea capacităţilor de producţie de energie şi a liniilor de transmisie. Acestea trebuie să poată stabiliza sistemul energetic, permiţând şi circulaţia liberă a energiei, într-o piaţă unică - dar una funcţională".
Şeful Guvernului a menţionat şi necesitatea implementării mai rapide a proiectului SMR de la Doiceşti şi realizării unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru a creşte producţia de energie nucleară, care este o energie produsă în bandă şi care poate asigura necesarul de consum în perioada estivală fără a mai exista situaţii precum aceea din această lună.
Faţă de afirmaţiile premierului Ciolacu, deputatul Cristina Prună (USR), vicepreşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a precizat: "Realitatea de pe piaţa de energie e extrem de dură pentru România. Preţul unui MWh este zi de zi printre cele mai mari, dacă nu cel mai mare din Europa. Spre exemplu, azi (n.r. ieri), în România, preţul este de 140 euro/MWh (n.r. după ce, în urmă cu două zile, a fost 229 euro/MWh), în timp ce în Germania este de aproape două ori mai mic, 79,51 euro/MWh, iar în Franţa de aproape cinci ori mai mic, 53,88 euro/MWh. Nu mai vorbesc de ţările nordice unde preţul electricităţii este de 20-40 euro/MWh. În aceste condiţii, despre ce competitivitate a industriei româneşti să vorbim? Suntem deja pe supravieţuire, nu pe creştere şi dezvoltare. În ultimii ani doar prosumatorii au realizat noi capacităţi de producţie a energiei, în rest mai nimic. Statul este zero barat la capitolul noi unităţi de producţie de energie date în funcţiune şi mai şi blochează investiţiile private prin birocraţie şi o piaţă de care şi-a bătut joc. Statul este mereu luat prin surprindere de lucruri fireşti precum nevoia de investiţii în reţelele de transport şi distribuţie şi în capacităţi de stocare".
În aceste condiţii, Strategia energetică naţională, proiect a cărui dezbatere publică s-a încheiat, şi atragerea în ultimul an a 13,6 miliarde euro din fonduri europene în sistemul energetic naţional pentru investiţii ale căror roade ar trebui să se vadă abia anul viitor nu reprezintă vreo speranţă pentru consumatorii casnici şi industriali care mai au de trecut cel puţin printr-o perioadă caniculară până la sfârşitul sezonului estival, dacă ţinem cont că ne aflăm abia la jumătatea acestuia. De altfel, consumatorii nici nu au prea luat în considerare îndemnul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, de a reduce consumul pe timp de seară, prin neutilizarea maşinii de spălat sau setarea funcţionării aerului condiţionat la o temperatură cuprinsă între 24 şi 26 grade Celsius.
Unii dintre consumatori, ca şi unii dintre parlamentari s-au situat de partea premierului Marcel Ciolacu, care a aruncat vina pentru situaţia actuală pe seama fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu, care a dispus închiderea unor capacităţi de producere în bandă a energiei electrice şi nu a impus realizarea unor capacităţi de stocare în proiectele privind capacităţile de producţie a energiei din surse verzi, regenerabile.
Faţă de aceste acuzaţii, actualui deputat european Virgil Popescu, fost ministru al Energiei în guvernele Orban, Cîţu şi Ciucă, a declarat că a atras 740 milioane de euro pentru energie regenerabilă, producţie şi capacităţi de stocare a energiei în România, sumă asigurată din fonduri din PNRR.
Virgil Popescu a precizat: "Nu există risc de blackout, iar cine susţine asta este interesat doar să creeze panică, să creeze condiţiile pentru a ţine preţurile sus şi a specula pe piaţa de energie. Poate nu ar fi rău dacă cineva ar începe să investigheze, cu celeritate, speculaţiile pe piaţă în această perioadă! Până atunci haideţi să dăm drumul la aerul condiţionat (cu sau fără intermitenţe), să ne liniştim şi să analizăm lucrurile pe rând. Extinderea capacităţilor de stocare a energiei a fost una din priorităţile mandatului meu de ministru al Energiei. În componenta dedicată energiei, din PNRR, am prevăzut de la bun început fonduri dedicate noilor capacităţi de stocare a energiei, precum şi de producere/asamblare şi reciclare a bateriilor, cu un buget de 280 milioane de euro. În apelul de proiecte pentru schema de ajutor de stat având ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate instalării de noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană şi solară, în valoare de 460 milioane de euro, am încurajat şi montarea de capacităţi de stocare, oferind aplicanţilor punctaj suplimentar, în etapa de evaluare. Capacitatea totală a proiectelor, de energie regenerabilă, depuse şi eligibile, este de 1,8 GW, adică mai mare decât viitoarele reactoare 3 şi 4 de la Cernavodă, iar pentru cele de stocaj este de 1,8 GWh, adică aproape dublă faţă de viitorul proiect Tarniţa - Lăpuşeşti".
El a menţionat că singura problemă este la Administraţia Fondului pentru Mediu, deoarece programele de finanţare destinate prosumatorilor persoane fizice trebuie modificate pentru a include şi capacităţi de stocare.
După cum se poate observa, Guvernul spune că investiţiile în energie nu au fost făcute aşa cum trebuie, ministrul Sebastian Burduja a vorbit chiar despre pierderea în ultimii 30 de ani a 50% din capacităţile de producţie în bandă, fără a fi puse în loc noi capacităţi energetice, şi a solicitat repornirea temporară a unor grupuri pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, în timp ce fostul ministru Virgil Popescu susţine că a alocat bani pentru ce era necesar, iar opoziţia politică susţine că lucrurile nu se mişcă.
În acest timp, consumatorii se confruntă cu pene de curent şi fluctuaţii ale energiei electrice, spitalele rămâne ore întregi fără electricitate, iar furnizorii şi distribuitorii de energie înregistrează pierderi, pe care nu ştiu când şi cum le vor recupera pentru a-şi derula în continuare activitatea în condiţii optime. De o săptămână, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie dă semne că funcţionarii săi se află încă la birouri şi nu au plecat la mare şi a pus în dezbatere publică două proiecte de ordin prin care stabileşte rata de rentabilitate a investiţiilor în domeniul energetic, dar şi un mod de calcul pentru preţurile din piaţa de echilibrare pentru a nu se mai atinge preţuri de 16.000 lei per MWh.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 07:46)
vrajeala cu 15000-16000 mii lei… nu tine…
in energie… pretul creste cand volumul de contracte scade…. ori cand pretul scade (cum a fost in spate-cov19) capacitatile se inchid… de unde aceeasi cerere relativ constanta parasuteaza noul … unde redeschiderea uri noile capacitati se las a lene asteptate… pentru ca e mai profitabil pt unii sa faca squeeze in piata…. efect de stoarcere a buzunarului la cetatean ori gov… speculativ…. plus ca noile preturi catapultate le dau prilejul speculatorilor de accesare noi credite pe baza unei proiectii viitoare de pret relativ mai sus fata de linia veche de trend…. iar noile credite nu se vor dece sa livreze imediat noi capacitati… pentru a nu lovi noul pret balonat prea repede….
la energie si taxe / impozite statul are monopol… pe seama acestui monopol isi regleaza hotomaneste si deficitul…
una minte in fata cetateanului alta face real… asa e statul… si nu doar la noi…
interesant cum aceasta specula o anuntam din spate cu 3-4 ani…. si azi e plina presa de “scuze si acuze” pentru preturi speculative… plus ca unul din motive este si saltul procentual a dobanzii bnr… de la 1,25% la
7 => 7 : 1,25 = x 5,6 (ori) crestere de cost… normal ca acest cost se plaseaza undeva prin toata piata…
mai e si statul la firme mici… cu taxe de la media 1-3% la 16%… si aici ai cel putin 16 : 3 = x 5,33 (ori) crestere de cost.. si aici trebuie ani de transfer a noilor costuri… nu e de mirare ca, CARTOFUL a reactionat primul in pret… de la 0,8-1 leu la 4-5-6 lei media… unde rezulta si aici ochiometric un x 4; x5;x6 (ori) crestere… de cost… am urmarit cu interes ce s-a intamplat si in unele PIETE de energie dar si de “cartofi”… “pietele” au intrat in “inchidere ori modernizare” si a dus la scaderea comerciantilor / concurentei de energie si cartofi in piata…
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 07:56)
SMRurile funtioneaza cu uraniu soecial, fabricat DOAR in Rusia.
e o himera in care americani fac cercetari pe banii romanilor
traiasca pesede
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 09:49)
Vraja! Orice uraniu imbogatit merge! Te-am prins, trolica!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 16:42)
Momentan SMR-urile nu fuctioneaza din simplul motiv ca nici nu au fost proiectate inca. Ca vor functiona doar cu uraniu din Russia, ce conteaza. Cum a zis Biden: Rusia e doar o benzinarie cu arme atomice in spate : ))
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 08:16)
Asta se intampla cand la varf sunt numai submediocri.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 09:11)
Asta produce sistemul de succes
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 09:37)
1.Atata timp cat se EXPORTA energie nu putem vorbi de LIPSA de capacitate de productie:-)...2. Daca dam vina pe CANICULA, deci o cauza aleatoare si de scurta durata ,nu are nimic de a face cu "producţie în bandă a energiei":-)...3. Retele de transport, iarasi un subiect fals...Fiecare regiune trebuie sa produca energia necesara local si doar un eventual surplus sa fie transportat in regiunile adiacente. Eolinanul si Nuclearul produs in Dobrogea deserveste Dobrogea si nu merge la EXPORT in hungaristan, Moldova are Bicazul si lantul de hidrocentrale de pe Siret, in Tara Romaneasca Vidraru, Portile de Fier si lantul de microhidrocentrale de pe Jiu. Problema aici pare sa fie ca in Transilvania, unde Mintia producea 15% din necesar a fost inchisa si acum toate regiunile contribuie la Transilvania si export, fieful PNL-ului (Oradea, TM, Cluj, Salaj, Sibiu, BV, TG Mures, HD), sufocand reteaua de transport...De ce ai nevoie de "energie in banda" in Transilvania? Poate pentru ca Ucraina le-a taiat petrolul la hungaristan si acum Industria auto germana de acolo e pe avarie:-)?...Dar hei, CANICULA e de vina:-)
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 12:57)
Sunt multe de spus. Aplicarea mecanica a unor directive europene si boacanele autohtone ne-au condus la o situatie limita si la indepartarea investitorilor datorita pretului ridicat al energiei electrice si accelerarea desindustrializarii.
- in domeniul nuclear dupa punerea in functiune a primelor 2 reactoare la Cernavoda s-a renuntat la continuarea investitiei cu reactoarele 3 si 4. S-a risipit expertiza tehnica si au fost dezafectate capacitati de productie pt echipamentele nucleare care se realizau in tara. In prezent costul unui reactor este de 3-4 ori mai mare deci cam 5mld de euro pt un reactor Candu. In legatura cu minireactoarele s-a scris destul de mult , este evident ca si in cazul ca ar ajunge in faza de constructii ar dura cam 10 ani sa devina operational .....
- Domeniul care ar permite o crestere relativ rapida a productiei il reprezinta centralele pe gaze cu cogenerare. Exista o centrala finantata de Romgaz de cca 300MW care a facut obiectul unui scandal acum 2-3 ani, nu se mai vorbeste daca s-au depasit problemele tehnice sau merge la fier vechi.
Centrala pe carbune de la Mintia a fost achizitionata la un pret modic de un grup de " investitori " din Irak care s-au angajat sa realizeze o centrala de 1000 MW in cogenerare.....
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 14:23)
daca sunt din irak, inseamna ca sunt oameni seriosi
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 14:20)
nu poti sa ai si pret mic la energie si rata de distrinutie a dividendelor la producatorii de stat de peste50%
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 16:44)
Sa spuna cineva clar in MW:
- cat a fost productia
- cat a fost consumul intern
- cat a fost exportul in Republica Moldova
- cat a fost exportul un Ukraina
- cat a fost exportul in Ungaria
- cat a fost importul din Bulgaria
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 16:46)
Noroc ca ne-am inchis marile industii ceausiste, ca daca abia facem fata cu cu televizoare LED, becuri LED, electrocasnice A+++, nu stiu ce ne faceam daca aveam televizoare Orion si combinate siderurgice.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 16:49)
De retehnologizarea Portilor de Fier se mai aude ceva ? Alo, DNA, Parchetul ? Cum e posibil ca PF sa produca mai putin dupa retehnologizare ? Trebuia sa lasati frate cu turbinele produse la Resita, ati adus mizeriile astea din Elvetia.
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.07.2024, 17:09)
pentru ca "retehnologizarea" a fost real cv...papare de bani....
s c c r e t