Energia războiului ruso-ucrainean

TATIANA MIU
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2015

Energia războiului ruso-ucrainean

Rusia a oprit transporturile de cărbune către Ucraina, potrivit Pravda Report, după ce directorul Gazprom, Alexei Miller, a declarat că, începând de miercuri, compania sa va sista livrarea de gaze către Ucraina. Această măsură a fost enunţată ca o posibilitate, marţi, de către ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, într-un comentariu făcut pentru postul de radio Vesti FM.

Conform datelor furnizate de site-ul statista, în 2014, livrările de gaze naturale efectuate de Gazprom către Ucraina au fost de 14,5 miliarde metri cubi, faţă de 25,8 miliarde în anul precedent. Cifra a fost în scădere din anul 2011, când importul de gaze ruseşti a atins cel mai mare nivel din ultimii 6 ani.

Potrivit site-ului Gazprom, compania a rămas principalul furnizor de gaze al statelor europene, asigurând aproximativ o treime din necesarul acestora, din care o jumătate tranzitează teritoriul ucrainean.

Este încă neclar cine a fost la originea tăierii gazelor: conform informaţiilor furnizate de Reuters, guvernul ucrainean este cel care a dat instrucţiuni Naftogaz (companie controlată de stat) să nu mai cumpere gaz rusesc. Kievul preferă să cumpere produsul de la partenerii europeni, care ar oferi un preţ mai bun decât vecinii din est. În schimb, momentul în care Gazprom a hotărât să înceteze livrările ar indica faptul că aceasta a fost o măsură de retaliere în urma întreruperii alimentării cu energie electrică a peninsulei Crimeea, cauzată de actele de sabotaj care au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică.

În urma evenimentelor, a acţiunilor protestatarilor care încercau să împiedice reparaţiile, Ucraina a suspendat, la începutul săptămânii, schimbul de mărfuri cu peninsula. Alexander Novak a acuzat, apoi, autorităţile ucrainene că nu depun suficiente eforturi pentru a permite repmedierea defecţiunilor la liniile de înaltă tensiune.

Conform informaţiilor din Russia Today, compania Ukrenergo a reparat ieri una din cele patru linii de înaltă tensiune afectate din Kherson, regiunea care furnizează energie electrică peninsulei Crimeea. RIA Novosti precizează că echipajele ucrainene nu ştiau când va avea loc reluarea aprovizionării, cu toate că majoritatea lucrărilor au fost deja finalizate. Bloomberg avertizează că populaţia din zonă ar trebui să fie pregătită pentru posibilitatea ca furnizarea energiei electrice să nu fie reluată până pe 22 decembrie, atunci când Rusia va începe aprovizionarea din regiunea Krasnodar.

Ieri, ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a trimis în zonă 300 de generatoare mobile, pentru a asigura funcţionarea obiectivelor importante (precum spitalele sau maternităţile).

În legătură cu aceste evenimente, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat că instituţia pe care o reprezintă nu este deosebit de preocupată în acest moment de sistarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina, relatează Agerpres, în ciuda declaraţiilor lui Alexei Miller. Acesta a spus, în momentul anunţului încetării aprovizionării Ucrainei, că "refuzul de a cumpăra gaz rusesc va crea riscuri serioase pentru tranzitul către Europa prin Ucraina şi pentru aprovizionarea consumatorilor din această ţară de-a lungul iernii".

Statele din Uniunea Europeană nu depind exclusiv de ruta care tranzitează Ucraina pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cele două conducte Nord Stream, care transportă produsul prin Marea Baltică spre Germania, au în acest moment o capacitate de 55 miliarde metri cubi. În luna septembrie a fost lansat proiectul Nord Stream 2, care urmează să dubleze această capacitate. Participaţiile acestui proiect sunt împărţite în mod egal între gigantul Gazprom şi companiile europene: E.ON, Wintershall/BASF (Germania), OMV (Austria) şi Royal Dutch Shell (anglo-olandeză).

Dincolo de industria energetică, efectele crizei din relaţiile ruso-ucrainene s-au făcut simţite şi în alte sectoare economice. Într-o reuniune televizată a guvernului ucrainean, premierul Arseniy Yatsenyuk a anunţat decizia de a închide spaţiul aerian pentru aeronavele ruseşti. Declaraţia a fost făcută, potrivit BBC, în aceeaşi zi în care Gazprom a întrerupt livrarea de gaze.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb