Multe proiecte din sectorul public au fost închise (amânate, anulate sau puse în aşteptare) în 2009, compania Epson vânzând doar 325 videoproiectoare în domeniul educaţional, a declarat, marţi, directorul de marketing şi vânzări al Epson România şi Bulgaria, Ciprian Baranga.
"În 2009, multe dintre proiectele din sectorul public au fost închise, fie că au fost anulate, amânate ori puse în aşteptare. Din această cauză, Epson a avut în acest an proiecte pe educaţie de numai 325 videoproiectoare", a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul de marketing şi vânzări al Epson România şi Bulgaria, Ciprian Baranga.
Conform responsabilului departamentului videoproiectoare din cadrul Epson România, Laurenţiu Ciuhan, în 2008, Epson România a avut proiecte în educaţie care au dus la vânzarea a 4.000 de videoproiectoare, preţul mediu al unuia fiind de 500 de euro.
"Cel mai bine vândute proiectoare au fost cele business, partea educaţională, entry-level spre medium level. Pe viitor, partea de home cinema se va bucura de succes", a mai spus Ciuhan.
Acesta a mai menţionat că Epson deţine, la nivel mondial, o cotă de 80% din piaţa LCD de dimensiuni mici şi medii.
Ciprian Baranga a precizat că, potrivit IDC, piaţa IT în România va scădea în acest an cu 40-45% faţă de 2008, însă Epson speră să aibă o scădere mai mică decât cea a pieţei de ansamblu. El a evitat însă să facă o estimare a cifrei de afaceri a companiei în acest an, deoarece a preluat postul în vară.
"Pe piaţa POS-urilor, spre exemplu, am înregistrat deja o creştere de 20% faţă de 2008, iar acest segment are cea mai mare pondere în cifra noastră de afaceri, de aproximativ 35%. Proiectoarele generează 30% din cifra de afaceri, segmentul business 20%, diferenţa fiind dată se segmentul consumer", a spus Baranga.
Acesta a precizat că segmentul public şi segmentul corporate generează 65% din veniturile companiei, în vreme ce consumatorii individuali 35%. Din veniturile pe segmentele public şi corporate, preponderente au fost veniturile din segmentul privat - 60%.
El a mai spus că cea mai drastică scădere a vânzărilor a fost consemnată pe piaţa imprimantelor matriciale, însă Epson continuă să fie liderul pieţei, cu o cotă de piaţă de 89,3% pe primul semestru din acest am. Totodată, compania niponă este liderul pieţei autohtone şi pe segmentul proiectoarelor, cu o cotă de 32% la jumătatea anului, în vreme ce, cu o cotă de piaţă de 11,35%, Epson are potenţial de creştere pe segmentul imprimantelor cu jet de cerneală.
Conform coordonatorului de martketing Epson România, Alina Silvestru, biroul de la Bucureşti, care se ocupă şi de piaţa din Bulgaria, are un număr de şapte angajaţi. În Europa de Est, Epson are cinci birouri care gestionează interesele companiei în nouă ţări din regiune.
Epson a lansat în 2009 peste 40 de noi echipamente în România, dintre care peste 35 au fost prezentate în cadrul conferinţei de presă de marţi.
În 2008, Epson România a înregistrat o cifră de afaceri de 15 milioane euro, în creştere cu 15% faţă de 2007.
În prezent, compania are patru distribuitori: MB Distribution, Skin, Despec şi Genesis.