Erdogan a fost de acord să îngheţe construcţia din parcul Gezi

DAN ANDRES
Internaţional / 14 iunie 2013

Erdogan a fost de acord să îngheţe construcţia din parcul Gezi

UPDATE 12:33:

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis să îngheţe proiectul de construcţie din parcul Gezi din Istanbul până când se va obţine o decizie a instanţei şi va fi consultată populaţia, relatează presa internaţională.

Erdogan s-a întâlnit noaptea trecută cu reprezentanţii protestatarilor, acesta fiind prima întâlnire dintre cele două părţi de la declanşarea manifestaţiilor.

Premierul turc a adăugat că viitorul proiectului va fi stabilit printr-un referendum.

---

Huseyin Celik, vice-preşedintele partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK) din Turcia, al cărui preşedinte este premierul Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că este posibil să iniţieze un referendum prin care să se decidă viitorul parcului Gezi, care a fost mărul discordiei între cetăţeni şi Guvern, în ultimele săptămâni, declanşând protestele în mai multe oraşe ale ţării, informează sursele de presă internaţionale.

"Am putea iniţia un referendum. În democraţie alegerile oamenilor contează", a afirmat Huseyin Celik în cadrul unei conferinţe de presă. Domnia sa şi-a exprimat speranţa că manifestanţii vor părăsi parcul Gezi, în caz contrar aceştia urmând să se confrunte în continuare cu forţele de ordine.

Anunţul făcut de reprezentatul partidului de guvernământ este prima tentativă de discuţie care face referire la "voinţa poporului" în ceea ce priveşte soarta parcului Gezi. Acesta vine în urma discuţiilor premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, cu un grup de 11 reprezentanţi ai mişcării de protest, incluzând artişti, academicieni şi studenţi.

"Domnul prim-ministru a spus că, din moment ce dorim să cunoaştem ce gândesc cetăţenii, putem opta pentru iniţierea unui referendum. Aşteptăm o decizie din partea Comitetului Executiv Central, şi pasul necesar va fi făcut", a mai afirmat Çelik în timpul conferinţei. "Referendumul nu este pentru întreaga ţară, ci vizează doar cetăţenii din Istanbul", a adăugat vice-preşedintele partidului AK.

Grupul de manifestanţi care s-a întâlnit cu premierul a declarat, după anunţul făcut de Çelik, că nu a fost consultat în ceea ce priveşte un viitor referendum. "Noi credem în puterea dialogului, iar o deschidere către comunicare există deja. Noi nu suntem purtătorii de cuvânt ai nimănui. Dorim ca parcul Gezi să rămână un parc şi responsabilii pentru violenţele poliţiei să fie investigaţi", a declarat unul dintre reprezentaţii grupului de protestatari, citat Hürriyet Daily News.

După anunţul făcut de Huseyin Celik, Muammer Güler, ministrul de Interne al Turciei, şi-a exprimat, ieri, nemulţumirile faţă de situaţie: "Manifestaţiile nu mai pot continua în felul acesta, oamenii stau 24 de ore pe zi în parc. Deşi parcul este un loc deschis publicului, prietenii noştri, manifestanţii, s-au stabilit cu corturile acolo din 1 Iunie. Nu este nici o explicaţie pentru asta. Piaţa Taksim are un hotel cu o capacitate de 30.000 de camere. Nu se mai poate continua în felul acesta". Domnia sa a reiterat solicitarea Guvernului pentru protestatari de a se diferenţia de "provocatorii" din parcul Gezi. "Credem în sinceritatea copiiilor noştri, dar nu este posibil ca aceşti copii să fie în acelaşi loc cu provocatorii din parc. Dacă grupurile marginale au de gând să fie violente, poliţia trebuie să-şi facă meseria", a afirmat oficialul turc.

Muammer Güler a susţinut că anumite persoane au încercat să ardă corturile manifestanţilor, însă acest fapt a fost prevenit din timp. Domnia sa a declarat că referedumul în privinţa viitorului parcului Gezi urmează să fie ţinut în Istanbul.

Protestele, care vizau, iniţial, planurile guvernului să reducă suprafeţele verzi din parcul Gezi, prin reconstruirea cazarmei otomane Topçu Kislasi, demolată în 1940, care ar urma să fie transformată în complex turistic, şi-au schimbat tematica. Nemulţumirile exprimate au ajuns să fie legate de politica islamistă a premierului turc. Manifestaţiile din Turcia durează de două săptămâni, înregistrând patru morţi şi peste 2.000 de răniţi, potrivit organizaţiilor non-guvernamentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb