Sectorul de distribuţie a energiei electrice se confruntă cu o serie de provocări la nivel mondial, nu numai pe plan naţional. Conform unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, relatat recent de Bloomberg, modernizarea reţelelor electrice este cea mai urgentă problemă care trebuie adresată pentru a ajuta la combaterea schimbărilor climatice în SUA şi Europa. Fără modernizarea infrastructurii energetice, nu vom putea susţine producţia de energie sau cererea de consum, a declarat Cristina Păun, Directorul adjunct al Federaţiei ACUE.
Conform reprezentantului ACUE, nevoia de investiţii în reţele de distribuţie a energiei electrice din ţara noastră este între 9 şi 11 miliarde de euro în următorii cinci ani, din care cam 6 miliarde de euro trebuie atrase din fonduri private. "De aceste investiţii substanţiale depind direct şi alte investiţii din alte sectoare. De exemplu, sectorul de producţie a energiei, pentru care în scenariul «România neutră» din STL (Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră) sunt prevăzute 17 miliarde de euro investiţii până în 2030", a spus Cristina Păun.
Directorul adjunct al Federaţiei a subliniat că tranziţia energetică vine cu noi provocări şi roluri complexe pentru operatorii de distribuţie. "Ei trebuie să integreze surse regenerabile, să susţină electromobilitatea şi să gestioneze cererea de energie. Din păcate, deciziile recente ale ANRE privind cadrul de reglementare pentru următorii cinci ani nu asigură condiţiile propice pentru a atrage aceste finanţări private la nivelul necesar", a spus Cristina Păun, adăugând: "Aceste investiţii substanţiale în reţele trebuie făcute acum, altfel costurile vor fi şi mai ridicate pe termen lung".
Notă:
• BNN Bloomberg: Lumea va plăti pentru a închide capacităţi regenerabile până la sfârşitul deceniului
Lumea va plăti pentru a închide capacităţi regenerabile până la sfârşitul deceniului - zădărnicind eforturile de a renunţa rapid la combustibilii fosili - dacă ţările nu îşi îmbunătăţesc reţelele electrice pentru a integra mai bine producţia eoliană şi solară, conform unui articol apărut săptămâna trecută în BNN Bloomberg.
Potrivit unui raport al IEA, care a examinat modul în care ţările fac faţă creşterii producţiei de energie regenerabilă în mixul lor energetic, problemele legate de reţele pot face ca lumea să piardă până la 2.000 de terawatt-oră din producţia de energie eoliană şi solară. Aceasta este aproximativ cantitatea produsă anul trecut în China şi SUA, cei mai mari doi producători de energie din lume.
O mare parte din producţia de energie care lipseşte ar fi pierdută din cauza a ceea ce se numeşte restricţionare - atunci când operatorii opresc producătorii de energie regenerabilă de teama supraîncărcării reţelei sau centralele electrice decid să nu mai funcţioneze. Modernizarea reţelelor electrice este cea mai urgentă problemă pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice în SUA şi Europa. Nimic altceva nu va conta la fel de mult - pentru viteza tranziţiei energetice ca modernizarea reţelei.
"În ultimii ani, lumea a asistat la o creştere remarcabilă a capacităţii solare şi eoliene, deoarece ţările au căutat să îşi consolideze securitatea energetică şi să reducă emisiile. Dar acestea nu vor beneficia de toate avantajele fără eforturi mai puternice de sprijinire a integrării acestor tehnologii în sistemele energetice", a declarat Keisuke Sadamori, director pentru pieţe şi securitate energetică la AIE, citat de BNN Bloomberg.