Ovidiu Demetrescu, specialist în energie: "Necesarul de investiţii în sistemul energetic poate să fie finanţat şi prin mecanismele pieţei de capital"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie

Ovidiu Demetrescu, specialist în energie: "Necesarul de investiţii în sistemul energetic poate să fie finanţat şi prin mecanismele pieţei de capital"

Necesarul de investiţii pentru dezvoltarea Sistemului Energetic Naţional poate fi finanţat şi prin mecanismele pieţei de capital, susţine Ovidiu Demetrescu, specialist în energie şi Partener OCD Capital&Resource şi London Brokers.

Ovidiu Demetrescu a declarat: "Începem un nou an de pregătiri şi de provocări în sectorul energetic şi vrem să ştim cum stăm, unde ne poziţionăm şi mai ales ce avem de făcut în perioada imediat următoare. Contextul geopolitic actual este unul extrem de tumultuos şi schimbător, iar necesarul de investiţii în sistemul energetic românesc este unul ridicat şi poate fi finanţat şi prin mecanismele pieţei de capital, mai ales că sectorul energetic este unul din principalii piloni ai Bursei de Valori Bucureşti. (...) Investiţiile în domeniul pieţei de capital sunt costisitoare şi de aceea este nevoie de o rată decentă de rentabilitate. De exemplu, nu putem să ne jucăm cu digitalizarea şi protecţia cibernetică în energie, deoarece este vorba despre o infrastructură critică, mai ales în condiţiile în care avem un conflict la graniţă. De aceea, nu ne putem permite luxul de a trece cu vederea şi de a nu investi banii necesari pentru cyberdefence-ul adecvat în domeniul energetic".

În ceea ce priveşte costurile efectuate de companiile din energie cu investiţiile necesare, domnul Demetrescu solicită Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) să actualizeze rata rentabilităţii investiţiilor din energie.

Ovidiu Demetrescu a precizat: "Pentru sectorul energetic, digitalizarea înseamnă investiţii masive în special în zona de transport şi distribuţie. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a finanţat masiv prin Administraţia Fondului pentru Mediu programele de instalare a capacităţilor de producere a energiei fotovoltaice şi eoliene, iar acum operatorii de distribuţie sunt obligaţi să gestioneze surplusul de producţie a prosumatorilor şi să îşi adapteze reţelele pentru a face totul optim şi a scădea preţurile. Operatorilor de distribuţie, ANRE le-a stabilit tarifele şi a aprobat o rată internă de rentabilitate de 6,94%. Cred că ar obţine randamente mai bune, dacă ar pune banii într-o bancă. De aceea, consider că provocarea ANRE este actualizarea acestei rate pentru a atrage investitorii, pentru ca să fim competitivi în continuare, să duce energia unde trebuie ca să fim competitivi - producătorii industriali şi consumatori - şi să folosim energia produsă de prosumatori şi de marii producători din energie".

Specialistul în energie a mai spus că este necesar să fie analizate toate funcţionalităţile investiţiilor în energie la fiecare proiect în parte şi nu doar capacitatea de producţie, de transport sau de distribuţie a energiei electrice sau termice.

Ovidiu Demetrescu a arătat: "Proiectul hidrocentralei de la Răstoliţa nu a fost finalizat în trecut din motive pur economico-energetice, deşi investiţia era realizată în proporţie de peste 90%. Eu cred că trebuie puse în lumină şi celelalte aspecte sau funcţionalităţi ale unui astfel de complex energetic, ce are în vedere şi regularizarea cursurilor de apă, protecţia împotriva inundaţiilor, şi nu doar producerea de energie electrică".

În acest context, domnul Demetrescu a adus în discuţie şi două componente importante ale energiei din surse regenerabile: utilizarea energiei din surse geotermale şi înlocuirea surselor actuale de încălzire cu unele bazate pe electricitate, cum ar fi pompele de căldură. De aceea, specialistul din energie consideră că, în acest moment când în marile oraşe ale ţării au loc lucrări ample privind schimbarea conductelor magistrale din reţelele de termoficare, autorităţile locale ar fi trebuit să le solicite companiilor din energie să efectueze în paralel lucrări pentru modernizarea, întărirea şi extinderea reţelelor de electricitate necesare pentru proiectele inovatoare din energie.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb