Liviu Gavrilă, RWEA: "Energia eoliană reprezintă între 15% şi 18% din producţia ţării"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 septembrie

Liviu Gavrilă, RWEA: "Energia eoliană reprezintă între 15% şi 18% din producţia ţării"

Energia eoliană reprezintă între 15% şi 18% din producţia de energie a ţării noastre, ceea ce este încă o pondere foarte mică, iar capacitatea de extindere a instalaţiilor eoliene nu este satisfăcătoare, consideră Liviu Gavrilă, vicepreşedintele RWEA.

"Noi reprezentăm între 15% şi 18% din producţia de energie. În următorii ani urmează să se instaleze extrem de puţine instalaţii eoliene, faţă de ce ar trebui să se instaleze. Practic, avem câteva sute de megawaţi care au contracte de cofinanţare semnate. Sunt alte câteva sute de megawaţi cu comenzi deja date, majoritatea dintre ele fiind din partea unor jucători internaţionali. Problema este că, cu aceste câteva sute de megawaţi, nu vom ajunge niciodată la acei gigawaţi necesari", declară Liviu Gavrilă.

De asemenea, vicepreşedintele RWEA afirmă că piaţa de energie din România are nevoie de investiţii solide, însă, în ciuda nevoii ridicate, predictibilitatea pieţei este scăzută, iar nivelul de tranzacţii nu este unul ridicat.

"Pieţele şi timpul nu iartă pe nimeni. Trebuie să facem investiţii. Va trebui să ajungem cu această convergenţă în câţiva ani de zile în care va trebui să investim mai multe miliarde în reţele din motive de electrificare, de strategie. Va trebui să avem mai mulţi gigawaţi retehnologizaţi, să avem mai mulţi gigawaţi pe instalări noi, iar întrebarea este «cu cine?», asta plecând de la prezumţia că vom avea cu ce. Motivul pentru care nu avem tranzacţii nici cu furnizorii, nici cu producătorii este pentru că nu există predictibilitate. Noi nu ştim ce facem din 1 aprilie 2025. Producătorii, de obicei, vând în al patrulea trimestru produsul de anul următor, însă noi nu ştim ce vom face, dacă va mai exista suprataxare, dacă va mai exista reţinere la sursă, sau altele", afirmă acesta.

Totodată, Liviu Gavrilă afirmă că, motivul pentru care PZU există pe piaţa de energie românească este datorat faptului că actorii din piaţă sunt expuşi cu foarte multă energie SPOT.

"Motivul pentru care PZU există este faptul că noi suntem expuşi cu foarte multă energie pe piaţa SPOT, deoarece nimeni nu se asigură pe termen lung pentru că, pe de o parte, este suprataxat şi, pe de altă parte, nu are curajul să facă un asemenea pas, deoarece se aşteaptă ca, ulterior, să apară o măsură de intervenţie care să te coste", a declarat acesta.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb