Erdogan vrea să dezamorseze tensiunile din Golf

Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iunie 2017

Erdogan vrea să dezamorseze tensiunile din Golf

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a discutat la telefon cu liderii din Qatar, Rusia, Kuweit şi Arabia Saudită, pentru scăderea tensiunilor, au declarat surse prezidenţiale, după ce puterile arabe au rupt legăturile cu Qatarul, pe care îl acuză de susţinea militanţilor islamişti, relatează Reuters.

"Importanţa păcii şi stabilităţii regionale a fost subliniată în discuţii, precum şi importanţa concentrării pe calea diplomaţiei şi dialogului pentru scăderea tensiunilor actuale", se arată într-un comunicat al Turciei, potrivit News.ro.

După discuţii între Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin, Kremlinul a anunţat că cei doi lideri au făcut apel la dialog şi compromis.

Erdogan a vorbit şi cu regele Salman, al Arabiei Saudite, precum şi cu emirii Qatarului şi Kuwaitului. Liderul de la Ankara a dat asigurări că va continua contactele în acest dosar.

Turcia are relaţii bune atât cu Doha, cât şi cu mai mulţi dintre vecinii din Golf ai ţării.

Kuweitul încearcă, la rândul său, să medieze criza diplomatică

Kuweitul încearcă să medieze criza diplomatică ce zdruncină lumea arabă şi care a determinat mai multe monarhii din Golful Persic să taie legăturile cu Qatarul şi să izoleze ţara bogată în resurse şi nod de transport important către restul lumii, a declarat ieri ministrul de Externe al Qatarului, şeicul Mohammed Bin Abdulrahman Al Thani, citat de Associated Press.

Şeicul Mohammed a declarat că liderul kuweitian i-a cerut emirului Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, să amâne un discurs privind criza, pe care urma să îl rostească ieri seară, conform News.ro.

"A primit un telefon din partea emirului Kuweitului, cerându-i să îl amâne, pentru a oferi timp pentru rezolvarea crizei", a explicat şeful diplomaţiei din Qatar.

Cu toate acestea, el a adoptat un ton dur, promiţând că ţara sa îi va respinge pe cei care "încearcă să impună voinţa lor asupra Qatarului sau să intervină în afacerile sale interne".

Cea mai profundă criză diplomatică din regiunea Golfului Persic de la războiul condus de Statele Unite împotriva Irakului, din 1991, implică mai multe naţiuni din regiune împotriva Qatarului, unde sunt desfăşuraţi aproximativ 10.000 de soldaţi americani şi unde se află o bază militară americană importantă.

Şase companii aeriene din Golf şi-au suspendat cursele către Qatar

Companiile emirateze Etihad, Emirates, Flydubai şi Air Arabia, precum şi Saudia şi Gulf Air (Bahrain) au anunţat, luni, suspendarea tuturor zborurilor lor către şi dinspre Qatar, după ruperea relaţiilor de către Abu Dhabi, Ryad şi Manama cu Doha, relatează AFP.

Suspendarea zborurilor cu Qatarul a intrat în vigoare ieri dimineaţa, "'până la noi ordine'', confrom Agerpres.

Închiderea de către regatul saudit, Emirate şi Bahrain a spaţiului lor aerian cu Qatarul afectează numeroşi pasageri care tranzitează zilnic ţările respective.

Trump: "Qatarul mi-a fost prezentat ca stat finanţator al terorismului"

Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine că, în timpul recentei vizite pe care a efectuat-o în Orientul Mijlociu, a avertizat împotriva finanţării "Ideologiei Radicale", iar liderii din regiune - cu care a discutat acest subiect - au făcut referire la Qatar, potrivit Reuters.

Trump a scris pe contul său de Twitter: "În timpul vizitei mele recente în Orientul Mijlociu, am cerut să nu mai fie finanţată Ideologia Radicală. Liderii au arătat către Qatar".

Liderul de la Casa Albă pare că astfel se poziţionează de partea statelor care au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul.

Totuşi, în pofida acestui mesaj, administraţia SUA se implică în eforturile de soluţionare a crizei apăute în Golf. Secretarul american de stat Rex Tillerson le-a cerut statelor din Golf să rămână "unite".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb