ERST & YOUNG: Eşuarea adaptării la noile tehnologii, cel mai mare risc pentru operatorii din telecomunicaţii

A.C.
Companii #Telecomunicaţii / 20 mai 2014

Operatorii din telecomunicaţii sunt nevoiţi să-şi repoziţioneze modelele de business şi să se adapteze noilor roluri determinate de numărul tot mai mare de tehnologii noi, altfel riscă să nu valorifice oportunităţi majore de creştere, se arată în raportul "EY - Top 10 risks in telecommunications 2014", potrivit unui comunicat Erst & Young (EY) remis redacţiei.

"Această provocare, alături de incertitudinile privind mediul de reglementare, protecţia datelor şi flexibilitatea organizaţională reprezintă riscurile şi oportunităţile cu care se confruntă operatorii din telecomunicaţii în acest moment. Aceste provocări trebuie văzute şi în contextul în care ratele de profitabilitate ale operatorilor din Europa sunt în scădere sau stagnează, din punctul de vedere al rentabilităţii asupra capitalului investit", se mai arată în comunicare.

Studiul anual "Top 10 risks in telecommunications 2014", bazat pe opiniile specialiştilor EY din cadrul Global Telecommunications Center şi ale altor profesionişti din sector, subliniază faptul că, deşi în sectorul telecom încep să fie vizibile semnele redresării economice de la nivel global, există încă multe provocări structurale. Deşi operatorii au rămas, în mare parte, competitivi în timpul recesiunii printr-o poziţionare defensivă, există acum o aşteptare din partea pieţei ca industria de telecom să genereze noi modele de business în contextul noilor tehnologii care să conducă la noi fluxuri de creştere.

Cea mai mare ameninţare cu care se confruntă operatorii constă în capacitatea industriei de a adopta noile tehnologii digitale şi în a face faţă noii concurenţe generate de acest context.

"Noul mediu, volatil şi în schimbare rapidă, necesită o nouă poziţionare în lanţul valoric, precum în cloud computing şi aplicaţii smartphone OTT (over-the-top, aplicaţii care nu sunt distribuite prin canalele tradiţionale). În multe cazuri, operatorii din telecom vor împărţi baza de clienţi cu o serie de alţi jucători, fie parteneri sau competitori mai disruptivi. Definirea de noi roluri în aceste ecosisteme complexe, aflate într-un proces de schimbare rapidă, nu a fost niciodată mai important", potrivit concluziilor studiului.

Bogdan Ţenu, Senior Manager, Departamentul de Asistenţă în Tranzacţii, EY România, spune: "Evoluţia constantă a lanţurilor valorice forţează industria să colaboreze mai strâns cu jucătorii OTT. Furnizorii de servicii OTT au creat mai multe alternative atrăgătoare la ofertele tradiţionale precum mesageria mobilă, mai interactivă, faţă de serviciile SMS standard. Provocarea pentru jucătorii din telecom este alegerea între replicarea acestor oferte ale competiţiei prin dezvoltarea de aplicaţii proprii sau crearea de parteneriate cu aceşti jucători mai noi, pentru oferirea unei experienţe mai bogate consumatorilor. Cu cât operatorii aşteaptă mai mult să intre într-un anumit segment, cu atât costul de oportunitate este mai mare".

Presiunea sistemului de reglementare urcă pe locul doi în topul riscurilor din acest an, pe măsură ce operatorii globali caută să atingă un grad mai mare de eficienţă de scală prin intermediul unor structuri de piaţă mai raţionale. De exemplu, operatorii europeni văd consolidarea ca o cale către niveluri mai ridicate de investiţii în 4G.

Incertitudinile permanente ale mediului de reglementare din SUA cât şi din Europa legate de reglementările privind neutralitatea reţelei continuă să submineze capacitatea industriei de a-şi consolida planurile de business pe termen lung.

Încrederea clienţilor în prestatorii de servicii a scăzut brusc în cursul anului trecut, ca urmare a incidentelor politice de la nivel global privind scurgerile de informaţii legate de securitatea datelor mobile. Operatorii trebuie să se asigure că pot face faţă unui mediu de conformitate în schimbare în timp ce îşi redefinesc relaţiile cu clienţii, cât şi cu partenerii de afaceri.

Specialiştii Erst & Young transmit că sunt necesare acţiuni proactive în privinţa problemelor de confidenţialitate şi de securitate, dezvoltate împreună cu partenerii şi factorii de decizie, astfel încât noile cereri privind suveranitatea datelor, protecţia datelor cu caracter personal şi securitatea cibernetică - care pot varia în funcţie de localizarea geografică - să poată fi rezolvate pe termen lung.

"Pentru a se putea adapta la noile tehnologii, flexibilitatea organizaţională este capitală pentru jucătorii din telecom, cu atât mai mult cu cât sunt expuşi concurenţei unor jucători mai mici şi mai agili şi au nevoie să-şi extindă ofertele de servicii în noi direcţii. Totodată, operatorii vor fi nevoiţi să-şi amelioreze comunicarea inter-departamentală şi să rezolve fragmentarea informaţiei deţinute despre clienţi, dacă vor să profite cât mai mult de oportunităţile deschise de bazele mari de date - big data", se mai arată în comunicat.

Simplificarea şi eficientizarea funcţionării structurilor interne, în paralel cu dezvoltarea unor noi forme de interacţiune în cadrul organizaţiilor sunt vitale, dacă jucătorii din telecom vor să profite cât mai mult în urma noilor scenarii de cerere, potrivit EY. Operatorii trebuie să dezvolte competenţe şi abilităţi noi în cadrul organizaţiilor lor pentru a-şi maximiza şi a-şi capitaliza noile strategii.

Principalele riscuri de business pentru sectorul telecom în 2014 sunt: eşuarea în definirea de noi roluri în contextul ecosistemelor în evoluţie din industrie; lipsa de certitudine în privinţa reglementării în cazul noilor structuri din piaţă; ignorarea noilor imperative în privinţa securităţii şi a caracterului privat al datelor; eşuarea procesului de îmbunătăţire a agilităţii organizaţionale; integritatea deficitară a datelor care să poată stimula creşterea şi o eficienţă mai bună; măsurarea ineficientă a performanţei care să poată determina execuţia; eşuarea în valorizarea clienţilor; incapacitatea de a extrage valoare din activele din reţea; definirea inconsistentă a agendei de creştere anorganică; eşuarea în identificarea unor căi de inovare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb