"Erste Group Bank" estimează un profit net în scădere în 2008

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2009

Andreas Treichl: "În pofida unui trimestru al patrulea extrem de dificil, aceste rezultate preliminare pun în evidenţă baza solidă a Erste Group".

Andreas Treichl: "În pofida unui trimestru al patrulea extrem de dificil, aceste rezultate preliminare pun în evidenţă baza solidă a Erste Group".

Preţul titlurilor EBS a scăzut cu 10% după afişarea rezultatelor preliminare

Grupul austriac "Erste Bank" (simbol EBS), acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), se aşteaptă la o creştere de 19% a profitului operaţional pe 2008, până la 3 miliarde de euro, şi la un câştig net de 860 de milioane de euro, în scădere cu 27% faţă de anul precedent, potrivit unui comunicat transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti, de către reprezentanţii grupului.

Scăderea profitului a fost determinată de o serie de amortizări constituite pentru fondul comercial achiziţionat în urma operaţiunilor din Ucraina, Serbia şi România.

"Profitul net aferent anului 2008, incluzând efectul pozitiv al vânzării operaţiunilor de asigurări şi reevaluarea negativă a anumitor active financiare, ca urmare a persistenţei condiţiilor negative din piaţă, în special în luna decembrie 2008, se situează la peste 1,3 miliarde de euro", se mai arată în comunicatul citat.

Cu toate acestea, în urma unei revizii atente a activităţii, managementul grupului austriac a decis să ajusteze planul de afaceri 2009 - 2011, pentru a reflecta impactul încetinirii creşterii economice mondiale asupra Austriei şi asupra regiunii Europei Centrale în viitorul apropiat.

Andreas Treichl, şeful "Erste Group", a subliniat: "În pofida unui trimestru al patrulea extrem de dificil, aceste rezultate preliminare pun în evidenţă baza solidă a Erste Group".

Domnia sa consideră că măsurile pe care grupul le-a luat, în vederea întăririi managementului de risc şi de reducere a costurilor, vor asigura grupului o poziţionare suficient de bună pentru a face faţă provocărilor pe care le-ar putea aduce anul 2009.

În anul 2008, veniturile operaţionale au crescut cu circa 14%, până la 7 miliarde de euro, în timp ce costurile operaţionale au urcat cu mai puţin de 10%, situându-se la 4 miliarde de lei, se mai arată în comunicatul transmis de grup.

"Impactul negativ total asupra contului de profit şi pierdere, datorat reevaluărilor de active financiare, este aşteptat să se ridice la 570 de milioane de euro, inclusiv amortizarea unei expuneri pe băncile finlandeze, alocată în cel de-al patrulea semestru al anului 2008, precum şi a celei pe Lehmann Brothers", potrivit comunicatului Erste.

Cu toate acestea, grupul austriac se aşteaptă să raporteze un profit net de 860 de milioane de euro, subliniind capacitatea modelului său operaţional bazat pe retail banking de a genera profituri solide şi sustenabile.

Nicu Grigoraş, broker în cadrul "Intercapital Invest", consideră că expunerea importantă a "Erste Bank" în zona ţărilor est-europene, care a reprezentat un avantaj competitiv important pentru grupul austriac în trecut, poate deveni în aceste momente un dezavantaj.

"Astfel, chiar dacă grupul austriac a obţinut rezultate financiare foarte bune în anul 2008, beneficiind din plin de primele nouă luni de creştere economică a ţărilor est-europene, atenţia investitorilor va fi îndreptată puternic către perspectivele viitoare din această zonă", este de părere domnul Grigoraş, subliniind faptul că, dacă noile condiţii de piaţă vor continua sau se vor înrăutăţi, profitabilitatea grupului Erste va fi probabil afectată negativ de expunerea importantă faţă de ţările din regiune.

"Totuşi un factor foarte important, care influenţează semnificativ evoluţia băncilor europene, rămâne evoluţia sistemului financiar american şi volatilitatea ridicată a titlurilor bancare", a conchis brokerul de la "Intercapital Invest".

Şi Paul Brendea, analist financiar la "Prime Transaction", spune că era de aşteptat ca grupul austriac să înregistreze pierderi din "write-downs" (n.r. reducerea valorii activelor), având în vedere politica destul de agresivă de expansiune a băncii în Europa de Est, precum şi evoluţia segmentului bancar şi a indicatorilor macro din această regiune în ultimul an.

"Oricum, titlurile EBS se află la Viena de mult timp pe un trend puternic descendent, iar publicarea rezultatelor a grăbit apropierea de un nou preţ minim, sub 10 euro pe acţiune", a mai subliniat Brendea.

Imediat după publicarea rezultatelor preliminare, preţul acţiunilor grupului austriac "Erste Bank" (simbol EBS) a scăzut cu 10% pe Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile EBS tranzacţionându-se la un preţ mediu de 43,3 lei/titlu.

19% a fost creşterea profitului operaţional.

Expunerile pe băncile finlandeze şi pe "Lehmann Brothers" au tăiat 570 de milioane de euro din profitul "Erste Group".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb