"ERSTE GROUP": Preţul petrolului a crescut în mod exagerat

V.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 10 martie 2010

În primul semestru din 2010, cotaţia ţiţeiului va urca la cel mult 100 de dolari/baril, iar în semestrul al doilea vom asista la un declin

Măsurile globale de stimulare a economiei, luate de guverne şi de băncile centrale, precum şi politicile monetare din aproape toată lumea, au determinat revigorarea investiţiilor în materii prime, în 2009, potrivit unei analize realizate de "Erste Group". Aceasta citează un raport "Barclays", care arată că sectorul materiilor prime a înregistrat un influx de capital de peste 60 de miliarde de dolari anul trecut.

Specialiştii "Erste" subliniază că un alt motiv al creşterii preţului petrolului a fost dolarul slab. "Revenirea economiei este de necontestat, însă noi considerăm că preţul petrolului a crescut în mod exagerat", declară Ronald Stöferle, analist la "Erste Group", adăugând: "Deşi cererea şi-a revenit considerabil, în special în ţările emergente, este evident că se află încă sub nivelul maxim. În plus, avem o poziţie critică faţă de încrederea oarbă în economia chineză, în calitate de motor al revenirii şi creşterii economice. China nu poate şi nu va fi unicul motor al revenirii globale, şi nici ancora de salvare".

80 dolari/baril - un preţ mic?

Iluzia petrolului ieftin se bazează, probabil, pe faptul că numeroşi jucători din piaţă iau valoarea maximă atinsă până acum, de aproape 150 de dolari/baril, ca valoare de referinţă, spun cei de la "Erste", menţionând că, la nivelul său actual, cotaţia este cu peste 100% mai mare decât media de 30,9 dolari pe termen lung.

Ajustat la inflaţie, petrolul este încă scump, afirmă cei de la "Esrte", amintind că OPEC pare să considere că un preţ optim al petrolului este între 70 şi 80 dolari/baril.

Preţ mediu de 72 dolari/baril, în 2010

Analiştii "Erste" estimează că piaţa ţiţeiului este în echilibru, în 2010. Aceştia afirmă: "Ne aşteptăm, din motive tehnice şi tactice, la o continuare a recentei tendinţe ascendente în prima jumătate a anului 2010. Din cauza divergenţelor, a factorilor sezonieri necorespunzători şi a aspectelor fundamentale slabe, ne aşteptăm la o inversare a tendinţei în a doua jumătate a anului, cel târziu, când preţul petrolului ar trebui să scadă în jurul a 60 de dolari sau chiar sub această valoare. Astfel, preconizăm un preţ mediu de 72 de dolari/baril în 2010".

Posibilă criză de ţiţei, în 2014-2015

"Există riscul unei alte crize a petrolului în momentul în care cererea va depăşi oferta, în jurul anului 2014 sau 2015. Nu vor mai exista suficient petrol şi gaze la mijlocul următorului deceniu", spunea Christoph de Margerie, directorul "Total", în septembrie 2009.

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) a emis primul său avertisment privind atingerea punctului maxim în sectorul petrolului, spunând că aceas-ta ar putea surveni în anul 2020. După analiza a 800 de terenuri petrolifere, AIE a ajuns la concluzia că, dacă cererea se dezvoltă la fel ca până acum, până în 2030 ar trebui să se descopere noi resurse, de 40 milioane barili/zi, pentru evitarea unui şoc al preţurilor pe termen lung.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceste surse sunt in curs de evaluare in ceea ce priveste volumul lor, in cazul Romaniei.Exista brevete care contin tehnologia de obtinere a gazului metan-la gazul metan ma refer- din zone specifice care fac parte din teritoriul tarii noastre.Tehnologia este fezabila cu mijloace care se pot realiza in tara.Autorul nu este sigur ca pe actualii guvernanti ii intereseaza aceasta tehnologie pentru ca nu le aduce nici un comision! Din aceasta cauza ,autorul opiniei se opreste aici cu informatia. Timpul lucreaza pentru romani!.

    Aceste surse sunt in curs de evaluare in ceea ce priveste volumul lor, in cazul Romaniei.Exista brevete care contin tehnologia de obtinere a gazului metan-la gazul metan ma refer- din zone specifice care fac parte din teritoriul tarii noastre.Tehnologia este fezabila cu mijloace care se pot realiza in tara.Autorul nu este sigur ca pe actualii guvernanti ii intereseaza aceasta tehnologie pentru ca nu le aduce nici un comision! Din aceasta cauza ,autorul opiniei se opreste aici cu informatia. Timpul lucreaza pentru romani!.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb