Erste vrea să preia divizia de retail a Citibank din Ungaria

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 5 martie 2015

Erste vrea să preia divizia de retail a Citibank din Ungaria

Erste doreşte să cumpere divizia de retail a Citibank din Ungaria, a declarat într-un interviu pentru portfolio.hu Andreas Treichl, directorul executiv general al grupului austriac, care nu a exclus posibilitatea unor negocieri viitoare pentru achiziţia subsidiarei Raiffeisen din Ungaria.

"Concurăm, alături de alte câteva bănci, pentru preluarea diviziei de retail a Citibank. Aceasta este singura bancă din Ungaria faţă de care ne-am manifestat interesul", a declarat Treichl.

Totodată, el a afirmat că Erste nu este dispusă să cumpere o bancă la o valoare supraevaluată, subliniind că preţul este un factor cheie în acest moment.

Întrebat în legătură cu zvonurile referitoare la o posibilă preluare de către Erste a operaţiunilor deţinute de banca Raiffeisen în Ungaria, Treichl a arătat că nu ştie care sunt intenţiile Raifeissen în prezent.

"La o întâlnire cu directorul general al Raiffeisen, i-am spus că orice ar decide, noi suntem deschişi la posibilitatea de a ne extinde în Ungaria, inclusiv prin achiziţii. Totuşi, nu sunt sigur exact ce au de gând să facă acum cu subsidiara ungară. Cred că au dureri mai mari de cap acum, cum ar fi situaţia din Rusia şi Ucraina şi vânzarea diviziei din Polonia", a declarat Treichl.

Directorul Erste a menţionat că, în aceste condiţii, nu crede că vor exista negocieri concrete în următoarele luni pentru cumpărarea subsidiarei Raiffeisen din Ungaria.

Grupul Erste, acţionarul majoritar al BCR, a raportat pentru anul trecut o pierdere netă de 1,44 miliarde de euro, pe fondul dificultăţilor întâmpinate pe pieţele din România şi Ungaria.

Banca austriacă estimează că va obţine profit în România în acest an, în timp ce, în Ungaria, se aşteaptă să treacă pe profit anul viitor.

"România şi Ungaria sunt incomparabile pentru noi: subsidiara din România era într-o situaţie mult mai proastă, dar ce a fost mai rău a trecut cu siguranţă, iar România rămâne o piaţă importantă în mod special pentru noi în ceea ce priveşte creşterea sa. Dacă România intră în grupul celor mai dinamice ţări din regiune, ar fi un succes imens pentru Erste, indiferent de performanţa managementului nostru local de acolo", a declarat Treichl.

CEO-ul Erste s-a referit şi la situaţia creditelor în franci elveţieni, precizând că grupul austriac este afectat "doar marginal" de această problemă.

"După conversia împrumuturilor în franci elevţieni în forinţi în Ungaria, aceasta rămâne o problemă pentru noi doar în Serbia şi Croaţia. Avem credite în franci şi în Austria, dar conversia în euro pe scară largă, deşi într-un ritm gradual şi încet, a uşurat considerabil această problemă", a spus el.

Treichl a precizat că Erste susţine orice soluţie pentru rezolvarea problemei creditelor în franci, atâta timp cât instituţiile de credit nu sunt forţate să suporte unilateral pierderile.

Directorul Erste apreciază că sectorul bancar european se confruntă cu schimbări majore, care amintesc "de o situaţie de după război", schimbări în urma cărora multe bănci mici vor dispărea în următorii zece ani, oferind grupurilor bancare mari posibilitatea de a le lua locul.

BCR a trecut anul trecut pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro) în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea bilanţului de neperformante. În 2013, BCR a atins un profit de 600 milioane lei, după ce a încheiat anul 2012 cu o pierdere de 1,2 miliarde lei. Banca are o reţea de 538 de unităţi retail în majoritatea oraşelor cu peste 10.000 locuitori, 21 de centre de afaceri şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor. Banca mai are o reţea de 2.600 de echipamente de self-banking (bancomate, echipamente multifuncţionale, terminale automate de plată, echipamente de schimb valutar) şi 12.000 de terminale POS pentru plata cu cardul la comercianţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb