Autoritatea Europeană pentru Pieţe şi Valori Mobiliare (ESMA) atrage atenţia investitorilor asupra riscurilor pe care le comportă investiţiile online, ca urmare a creşterii numărului de plângeri din partea investitorilor cu privire la activităţi neautorizate ale firmelor de pe internet.
Urmărind o rentabilitate mare, investitorii pot recurge la produse şi firme de pe internet mai puţin cunoscute, arată reprezentanţii ESMA.
Aceştia recomandă investitorilor să păstreze un exemplar imprimat al tranzacţiei online şi să caute funcţiile de securitate existente pe site-uri. Astfel, se asigură tranzacţionarea datelor personale într-un mediu securizat.
De asemenea, investitorii trebuie să verifice întotdeauna dacă firma este autorizată la adresa http://www.esma.europa.eu/page/Investment-Firms sau pe site-ul organului naţional de reglementare al firmei.
ESMA atrage atenţia asupra faptului că, dacă o firmă nu este autorizată să furnizeze servicii şi activităţi de investiţii, investitorii îşi vor pierde, probabil, banii, indiferent de rezultatul tranzacţiei efectuate, şi nu vor avea acces la sistemele naţionale de protecţie de care dispun cei care au de-a face cu entităţi autorizate.
Totodată, nu toate materialele publicitare respectă reglementările financiare, astfel încât se poate întâmpla să nu apară informaţii pentru investitori sau prea puţine informaţii, iar uneori informaţiile sunt înşelătoare, subliniază ESMA.
Investitorii online trebuie să fie atenţi la afirmaţiile care promit < câştiguri incredibile > sau un < potenţial de creştere enorm > al inves-tiţiilor. Asemenea afirmaţii semnalează deseori investiţii cu risc mare sau potenţiale fraude.
Toate instrumentele comportă un anumit grad de risc, care se reflectă în rata preconizată a rentabilităţii. Dacă firmele folosesc cuvinte ca < sigur >, < securizat >, < protejat şi garantat >, în materialele lor publicitare, trebuie să explice clar ce înseamnă.
Oferte de formare sau tranzacţionare cu "portofolii virtuale" sunt folosite curent de firmele care oferă servicii de investiţii pe internet şi pot încuraja investiţiile. Investitorii trebuie să fie atenţi la câştigurile "gratuite": oferte promoţionale ca "rambursare 10% din valoare" şi "în limita a 500 euro la deschiderea unui cont" sunt exemple de capcane folosite pentru a atrage investitori.
ESMA este o autoritate europeană înfiinţată la 1 ianuarie 2011, care contribuie la menţinerea stabilităţii sistemului financiar european prin asigurarea integrităţii, transparenţei şi funcţionării eficiente şi corecte a pieţelor de valori mobiliare, precum şi prin sporirea protecţiei investitorilor.