În oraşele din ţară, principalele tranzacţii de pe piaţa birourilor din afara Capitalei au cumulat anul trecut un volum de 37.377 mp închiriaţi, cu 60% mai mult decât în anul 2013 şi de peste 7 ori mai mult decât în 2012, arată un comunicat al ESOP remis redacţiei.
Potrivit documentulu, principalele trei oraşe de interes au fost Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, ce deţin şi printre cele mai ridicate stocuri de spaţii de birou de clasa A şi B din afara Bucureştiului.
"ESOP a consiliat tranzacţionarea unei suprafeţe totale de aproximativ 4.000 mp, ce a fost contractată la începutul acestui an, reprezentând aproximativ 10% din volumul tranzacţionat în 2014. De asemenea, am observat că după primul val al dezvoltării oraşelor mari din ţară, precum Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, urmează al doilea val de centre universitare, în cadrul ESOP derulând în prezent analize şi negocieri de închiriere spaţii de birouri în oraşe precum Craiova, Târgovişte şi Târgu-Mureş", declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting.
Potrivit ESOP, în comparaţie cu anul 2013, când majoritatea tranzacţiilor erau generate de companii din domeniul IT&C, 2014 şi începutul lui 2015 a consemnat relocări sau preînchirieri pentru companii din mai multe industrii: energie, automotive, industrie, IT&C.
Astfel, compania constată diversificarea companiilor ce îşi mută zona de interes din Capitală către principalele oraşe, pe fondul dezvoltării de proiecte de calitate şi al ofertei superioare de forţă de muncă.
În ceea ce priveşte topul oraşelor la nivelul întregii ţări, oraşe alese pentru sedii de birouri sau puncte de lucru pentru marile companii, în 2014, pe primul loc se află Bucureştiul, pe locul doi Cluj-Napoca, pe locul trei - Timişoara, pe locul patru - Iaşi şi pe locul cinci oraşul Ploieşti.
Printre marii chiriaşi care au ales alte oraşe decât Capitala se numără Recall, Bombardier, E On, EBS Romania, HP, Accesa şi Genpact - care au ales oraşul Cluj-Napoca, ZTE, Microsoft, Linde Gaz, Accenture şi Continental - care au preferat Timişoara, OSF şi GFK ce au mers la Iaşi şi Webhelp ce s-a îndreptat spre Ploieşti.
"În contextul în care motorul acestei dinamici de extindere a multor companii în oraşele din ţară îl constituie nevoia companiilor de a accesa forţa de muncă competitivă şi calificată, credem că se conturează o oportunitate - şi prioritate totodată - pentru autorităţile locale: dezvoltarea infrastructurii de acces şi a mijloacelor de transport public între oraşele mari pe de o parte şi localităţile din suburbii sau micile oraşe din proximitate, pe de altă parte, pentru a asigura un flux constant de forţă de muncă, pe termen mediu şi lung şi conservarea în timp a atractivităţii respectivei regiuni în faţa angajatorilor", consideră Alexandru Petrescu, managerul ESOP.
ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 12 ani în piaţa birourilor.