ESTIMĂRI AIE PENTRU 2009: Consumul mondial de electricitate scade pentru prima oară după 1945

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 mai 2009

Potrivit AIE, scăderea consumului de electricitate va fi mult mai vizibilă în sectorul industrial decât în cel casnic, din cauza reducerii producţiei.

Potrivit AIE, scăderea consumului de electricitate va fi mult mai vizibilă în sectorul industrial decât în cel casnic, din cauza reducerii producţiei.

Consumul global de electricitate va scădea în acest an, din cauza crizei economice, situaţie care reprezintă o premieră după anul 1945, susţine Fatih Birol, economist şef al Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE).

Potrivit unui raport AIE, citat de publicaţia britanică Financial Times, consumul mondial de electricitate va scădea cu 3,5 procente în acest an, comparativ cu anul precedent. Scăderea consumului va depăşi uşor 2% în China (consumator extrem de important de energie electrică), iar în Rusia, declinul va ajunge la 10 procente, notează AIE. În ţările membre OECD, declinul va fi de aproximativ 5%. În schimb, consumul de energie electrică va creşte cu 1% în India.

"Acest lucru arată în ce recesiune adâncă suntem", a spus Fatih Birol, adăugând: "Cererea de petrol a scăzut, în trecut, din cauza şocului preţului de pe piaţa de profil, respectiv a crizelor financiare, însă consumul de electricitate nu s-a redus niciodată".

O altă concluzie a raportului este că "investiţiile în energiile regenerabile, care au crescut în fiecare din ultimii zece ani, ar urma să scadă cu 38% în 2009". Potrivit afirmaţiilor lui Fatih Birol, acest recul se explică prin "scăderea preţului petrolului şi gazelor naturale, dar şi prin dificultăţile cu care se confruntă întreprinderile în găsirea de credite pentru investiţii".

Raportul AIE subliniază, de asemenea, că nici cheltuielile prevăzute în planurile de relansare ale ţărilor din G20, pentru creşterea ponderii energiilor regenerabile, nu sunt suficiente pentru contracararea încălzirii climatice.

"Aceste cheltuieli ar trebui să fie de şase ori mai mari decât se preconizează, dacă vrem să răspundem în mod eficient la această provocare", a spus Fatih Birol.

Într-un raport publicat anul trecut, înainte să se extindă criza financiară, AIE estima că, în 2009, consumul mondial de electricitate va creşte cu 32,5% în intervalul 2006-2015. Cererea mondială de electricitate a crescut cu aproape 25% în perioada 2000-2006. În 2007, creşterea a fost de 4,7%, iar în 2008, de 2,5%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb