EUGEN DIJMĂNESCU, VICEGUVERNATOR BNR, ANTICIPEAZĂ CĂ: Atractivitatea monedei naţionale se va menţine şi la anul

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 octombrie 2005

Eugen Dijmărescu, viceguvernatorul Băncii Naţionale, a declarat public că BNR nu avansează nici o proiecţie de curs în jurul căreia BNR şi-ar construi politica valutară. Domnia sa consideră însă firească preocuparea întreprinzătorilor, fie ei importatori sau exportatori pentru nivelul cursului de schimb al monedei naţionale.

Domnul Dijmărescu a explicat care sînt şi motivele pentru care BNR nu este interesată de un anumit nivel al cotaţiilor. Potrivit legii sale, Banca Naţională nu face politica nivelului cursului de schimb, ci doar a regimului cursului de schimb, în sensul flotării libere, flotării controlate, unui curs legat de o anumită valută străină sau de un coş valutar, a declarat viceguvernatorul.

Domnia sa a adăugat că ştie cazuri de întreprinzători autohtoni care au suferit puternic, într-o perioadă anterioară, de pe urma efectului creşterii preţurilor de producţie sau de investiţie ca urmare a dependenţei de import. Competitivitatea se bazează în primul rînd pe cîştigul de productivitate şi numai pe termen scurt pe un efect de depreciere a monedei naţionale, a declarat domnul Dijmărescu.

BNR nu a fost indiferentă la mişcările de pe piaţa valutară, dar intervenţiile BNR au fost calibrate ca să nu contravină ţintei de inflaţie, susţine Eugen Dijmărescu.

Creşterea valorii exporturilor chiar şi în condiţii de întărire a cursului leului, a fost posibilă şi ca urmare a intervenţiilor pe piaţă ale băncii centrale în scopul moderării unor presiuni prea puternice de apreciere a leului, susţine viceguvernatorul.

De altfel, faptul că leul s-a apreciat este un rezultat direct al încrederii în moneda românească şi al cererii în creştere pentru leu. Faptul că a avut loc o anumită apreciere a cursului leului indică, pe de o parte, o corecţie aşteptată de piaţă a valorii monedei naţionale şi, pe de altă parte, că procesul de poziţionare către o valoare de echilibru nu este încheiat.

Totuşi, domnul Dijmărescu anticipează că atractivitatea leului se va menţine ridicată la anul. Aceasta nu doar pentru că ne vom afla şi mai aproape de integrarea în Uniunea Europeană, ci şi pentru că procesul liberei circulaţii a capitalurilor se va împlini total în cursul viitoarelor 12 luni: va fi liberalizat accesul nerezidenţilor la titlurile de stat şi accesul rezidenţilor la operaţiunile cu instrumente monetare pe pieţele externe, deci inclusiv la operaţiunile cu derivative în şi în afara României, pe leu şi alte valute.

Eugen Dijmărescu consideră că firmele responsabile îşi fac deja planurile de afaceri şi bugetul în monedă naţională. Domnia sa a adăugat că este încrezător în procesul de întărire a puterii de cumpărare a leului.

Mai mult, cu o inflaţie în scădere şi cu dobînzi la leu pe acelaşi trend întreprinzătorii pot controla mai bine costurile şi estima veniturile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb