Eugen Nicolăescu: Sistemul spitalicesc este neperformant, este ineficient şi mai ales este prost condus

Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2006

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat ieri că ceea ce a constatat preşedintele României în urma vizitei pe care a efectuat-o la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" le-a constatat şi el de luni de zile şi pe baza acestor constatări s-a formulat tot ceea ce înseamnă program de reformă în sănătate. "Încă o dată se demonstrează că sistemul spitalicesc este neperformant, este ineficient şi mai ales este prost condus. Încă o dată se demonstrează că sistemul spitalicesc consumă majoritatea banilor din sistem şi ca atare nu rămân bani pentru ceea ce înseamnă profilaxie, adică medicină primară, medicină comunitară", a subliniat Eugen Nicolăescu.

El a reiterat ideea necesităţii schimbării în sistem, mai exact în sistemul spitalicesc. El s-a referit la faptul că în urmă cu patru luni de zile s-a început evaluarea spitalelor şi că în prezent se fac ultimele analize şi dacă se vor finaliza toate evaluările atunci la 15 iulie se vor prezenta toate măsurile de organizare şi restructurare a spitalelor într-o primă etapă. El a accentuat asupra faptului că va merge până la capăt cu reforma indiferent de presiuni.

Eugen Nicolăescu a spus că reforma sistemului spitalicesc este cea mai grea reformă, fiind sistemul cel mai retrograd, reactiv şi nerestructurat de ani de zile. El a spus că la conducerea spitalelor este nevoie de manageri care să utilizeze banul eficient în slujba cetăţeanului, dar şi de o nouă mentalitate.

"Eu însumi mi-aş dori ca spitalele româneşti să arate ca cele din Austria, dar acest lucru nu se poate face peste noapte", a menţionat ministrul, citat de Rompres. El şi-a exprimat speranţa ca în următorii 2-3 ani rezultatele reformei să se vadă şi spitalele din România să arate ca cele de la Viena sau din oricare altă capitală europeană.

Eugen Nicolăescu a adus în discuţie faptul că reforma din sănătate se află într-un moment foarte important, că acum se aplică aspectele importante ale ei. El a adăugat că "este clar că banii care se consumă inutil în sistemul spitalicesc trebuie să ajungă la medicina primară", trebuie scoase din sistemul spitalicesc fonduri importante şi să fie transferate către medicina primară, lucru care nu se va face brutal, ci pe etape. Într-o primă etapă se vor reduce fondurile în spitale cu 5-6%, în anul următor cu 15 % pentru ca la sfârşitul anului 2008 să se reducă cu 40% fondurile din sistemul sanitar şi să crească la 60 % în medicina primară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb