Spitalele private nu vor mai fi susţinute financiar de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), banii de la buget urmând să fie direcţionaţi doar către unităţile spitaliceşti publice, odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru în domeniu, potrivit lui Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii.
Oficialul a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că noul contract-cadru va intra în vigoare de la 1 martie, subliniind: "În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private, astfel încât toţi banii publici - vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice. Circa 10% exista finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor (n.r. publice) pentru perioada următoare. Ceea ce, împreună cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie şi terapie intensivă, sper că va asigura o finanţare superioară a spitalelor şi va micşora din nemulţumirile cetăţenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, întăresc şi eu astăzi şi vom urmări această idee: dacă într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă, după ce intră acest program în funcţiune, cineva din conducerea secţiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. (...) Eu sunt liberal şi ar fi trebuit să fiu primul care să spun că da, să le dăm, să facem, să... Nu. Sunt liberal, rămân în continuare liberal, dar consider că banul public, în acest moment, este atât de puţin, încât el trebuie foarte bine cumpănit, foarte bine chibzuit. Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă - sau poate printr-o competiţie foarte serioasă şi foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc. Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat".
Ministrul sănătăţii opinează că ţara noastră nu este pregătită pentru a trece la alt sistem care să cuprindă coplata şi că, dacă aceasta va fi în cele din urmă introdusă, va fi doar în baza unei decizii politice.
Eugen Nicolăescu a precizat că nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din ţara noastră, adăugând că nu ştie încă dacă le va permite în continuare medicilor să lucreze simultan şi în sistem public şi în sistem privat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de dr.mircea b. în data de 13.01.2013, 13:30)
Asiguratile salarii decente doctorilor care lucreaza in sistemul public si atunci nu vor mai fi nevoiti sa lucreze si in sistemul privat