Condiţiile de acordare a creditelor pe piaţă sunt destul de aproape de cele pe care le presupune programul "Prima casă", este de părere Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate din cadrul BNR, care a evidenţiat, ieri, la Sinaia: "Avem situaţia în care oameni care pot merge pe piaţa bancară accesează «Prima casă».
Fiul unor oameni cu bani, care are 19 ani, de exemplu, ia bani prin acest program şi îşi construieşte o casă la Predeal. Nu putem să îl împiedicăm". Ţara noastră se îndreaptă către 20% intermediere financiară, a subliniat Eugen Rădulescu, precizând că suntem mult sub media UE şi sub nivelul din celelalte ţări europene. Sectorul bancar are marjă de manevră pentru a credita mai mult sectorul real al economiei, a mai spus Eugen Rădulescu, menţionând că vorbeşte în nume personal. În ceea ce priveşte evoluţia ratei creditelor neperformante din ţara noastră, domnia sa a adăugat că suntem la 4,6%, având o probabilitate ca nerambursarea să crească: "Valoarea ratei de nerambursare este prognozată să crească la 4,5% în iunie 2020, de la 2,9% în iunie 2019, în condiţiile unor evoluţii ale cadrului macroeconomic conform aşteptărilor.
" În opinia domnului Rădulescu, veniturile nu pot creşte la nesfârşit peste rata de creştere a productivităţii muncii. "Aproape sigur o viitoare recesiune va atrage o deteriorare a calităţii portofoliului de credite", a afirmat domnia sa, adăugând: "O politică expansionistă bugetar-fiscală măreşte foarte mult riscurile pentru perioada de recesiune pe care o vom avea cândva. O viitoare criză nu va avea aceeaşi magnitudine, dar va avea aceleaşi tendinţe ca în 2008". Eugen Rădulescu este de părere că majorarea prea rapidă a salariilor atrage deteriorarea severă a contului curent, cu mult înainte de a conduce la creşterea productivităţii muncii, admiţând că aceasta are într-adevăr loc. Totodată, vom asista la scăderea ocupării forţei de muncă în industrii mai puţin eficiente, înainte de crearea altor locuri de muncă alternative.
1. de ce?
(mesaj trimis de Vali în data de 13.10.2019, 09:40)
si cum cresteti intermedierea financiara in conditiile mentinerii / cresterii dobanzilor ? intreb si eu asa, ca prostul ..... de ce Romania are asemenea dobanzi astronomice cand falimentara Grecie se imprumuta la dobanzi NEGATIVE ? De ce BNR mentine aberant politica banilor scumpi si foarte scumpi ?
p.s. sfat: introduceti un multiplicator fix de plafonare, stabilit prin lege, intre dobanda pe pasiv versus dobanda pe activ : ex: la dobanzi pe pasiv (depozite) de x % (per agent economic bancar) , dobanda pe activ (credite) sa nu treaca de x * 1.5 (e doar un exemplu). Acest lucru va obliga bancile la eficientizare interna si la controlul externalizarii costurilor catre clienti. Tineti dracului si cu clientii, nu doar cu bancile! Vreti cresterea intermedierii financiare dar va bateti joc de clienti ca la nebuni!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2019, 00:51)
Domnu' Radulescu ia ziceti domne' cum realizati interviurile si concursurile la directia aia pe care o conduceti? Ia ziceti cum va strambati cu sprancenele alea la candidati si ii jucati in picioare indiferent ce spun...hai domne lasati prostiile cu recesiunea. Inainte de toate invatati ca in Raportul pentru Stabilitate Financiara sa dati Justify. Oke? ca arata ca dr ..acu scris in strofe de poezie japoneza (haiku ca cica sunteti citit). Ia vedeti daca va rade Badea tinerii de prin directie ca are obiceiul asta prost. El marele universitar valah
1.2. curat murdar (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de keo în data de 14.10.2019, 15:15)
poate ne zice toarășul rădulescu cum acoperea mizeriile care erau descoperite de audit, cum și-a luat pilele de la audit la directia de stabilitate si cum și-a pus pilele pe alte foncții grase tocmai el care tot perorează despre productivitate, eficiența, raționalitate "ietc" "ietc" "ietc".
IPOCRITULE si FĂȚARNICULE !!!!!
1.3. epigonilor! (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2019, 19:28)
CONFIRM!!! AȘA E!
2. Dobânzi ,,capitaliste,, la depozite de econo
(mesaj trimis de Gabi în data de 13.10.2019, 15:48)
Bună ziua,
Nu am părinţi cu bani, am studii superioare şi muncesc în domeniul studiat. Am depozite de economii la o bancă ( din România) , iar dobânda acordată este sub nivelul indicelui de inflaţie ! Cum să economisesc bani, pentru ca peste câţiva ani să pot şi eu să-mi cumpăr o locuinţă decentă ? Eu nu doresc să plec din România, deoarece trebuie să-mi îngrijesc părinţii bătrâni atât cât vor trăi. Dacă băncile acordă dobânzi de aproximativ 1% pe an la depozitele de economii în lei, iar dacă doresc să fac un credit dobânzile şi comisioanele sunt cel puţin de 10 ori mai mari decât dobânda la economii .......... !!!! Stimaţi bancheri, dvs. vă daţi seama că munca şi eforturile noastre de a fi cetăţeni responsabili sunt călcate în picioare, că suntem o ,,marfă ieftină,, , că suntem deja sclavi în ţara noastră ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2019, 16:15)
Politica bancii este pentru profit nu pentru cetatean, pentru comfortul lui. Numai actiunea colectiva a masei de manevra pentru banca poate sa aduca o banca la bune simtiri. Dar asta este greu de realizat. Singura iesire este sa lupti cu armele lor impotriva lor. Adica nu lua credit decit in conditiile pe care le doresti.
2.2. Solutia: Isarescu sa zboare de la BNR (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 13.10.2019, 18:22)
sunt nesimtiti bancherii ca li se da voie ... BNR si politicienii ii tin in brate.... de aia isi permit nesimtirile astea! Ia sa zboare Isarescu si tot tribul lui adus la BNR si sa vezi atunci dobanzi ajustate in jos! Isarescu tine sus dobanzile ca sa ingrase bancile cu capital strain care an de an exporta profiturile !
2.3. dobanda la depo = max dublu dobanda credite (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 13.10.2019, 18:24)
la 1% la depozite dobanda la credite nu ar trebui sa fie mai sus de 2% ... diferenta e data de interventionsimul anti-client si pro-banci al BNR
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Jiji în data de 14.10.2019, 12:42)
Bursa?
Poate ca nue momentul cel mai bun, dar in ultimii ani cam toate bursele au avut un randament ridicat. In Special BVB. In 8 octombrie a fost un articol pe acest site. Din pacate nu putem posta linkuri, dar titlul articolului e: BET-TR se găseşte cu 20% peste nivelul anterior OUG 114.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2019, 16:24)
Scriu in nume personal: tendinta de criza a masei mele cenusii este direct proportionala cu cresterea grasimii pe fata personajului din poza.
Din masuratorile efectuate asupra mai multor bancheri, magnitudinea parului alb nu compenseaza latitudinea nesimtirii. Deci eu, gen du-le scula in freza, incontinuare voi fi vigilent si ciuruiesc pe toti la buzunare cind pot.
4. Creditare in folosul cui?
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 14.10.2019, 07:57)
Desi creditul pleaca dinspre banca spre consumator el defapt ajuta producatorul sa-si vanda produsul. Prin urmare principalii beneficiari de pe urma creditarii sunt bancile si producatorii, cel care ia creditul va "suferii" o viata intrega ca sa ramburseze imprumutul.