Atacat din toate părţile,cerându-i-se inclusiv demisia, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că a avut o exprimare nefericită atunci când a vorbit despre limitarea dreptului la muncă în Uniunea Europeană, el fiind profund "pro-european".
Teodorovici susţine ideea ca cetăţenii acestei ţări să aibă drepturi egale oriunde în Europa: "Le mulţumesc tutror celor care au trimis mesaje de tot felul. Fiecare a înţeles cât a putut din ceea ce eu am spus. Repet, poate a fost exprimarea mea nefericită. (...) Propunerea mea este ca românii, oriunde s-ar afla, să aibă aceleaşi dreptui în europa, fie că călătoresc, fie că trăiesc, fie că fac business acolo unde ei decid. Orice guvern al acestei ţări este obligat să creeze un mediu economic şi social atractiv, astfel încât cei care sunt în România, să rămână în România, cei care au plecat, şi decid ei să se întoarcă, să o poată face, să aibă motive să o facă, iar cei care doresc să vină din alte zone să o facă dacă doresc să o facă".
Teodorovici şi-a reiterat susţinerea faţă de valorile europene, dar nu a oferit detalii despre cum vede rezolvarea problemei crizei forţei de muncă. Declaraţia ministrului a generat un val de comentarii negative din partea societăţii civile, a politicienilor şi a sindicatelor. Partidul Naţional Liberal a anunţat că solicită premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanţelor: "Somăm Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, să-l demită pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici şi să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană. Propunerea ministrului Finanţelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate şi-i forţea-ză să se întoarcă în ţară după expirarea permisului de muncă într-o altă ţară europeană. Anunţul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că nu înţelege importanţa acestui rol. Preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România de la 1 ianuarie trebuie să fie un prilej pentru apărarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi la muncă în Uniunea Europeană şi nu o ocazie de a-i forţa să se întoarcă".
Ministrul Finanţelor a spus în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc "în veci". El a precizat că trebuie să existe un permis de muncă în acelaşi timp, în toate statele membre UE, astfel ca angajaţii să fie obligaţi să migreze.
1. Manca-i-ar tata...
(mesaj trimis de Prostu satului în data de 30.11.2018, 14:13)
... cum nu intelege lumea asta rea ce vor ei sa spuna si interpreteaza tot anapoda... Toate marimile pesediste, condamnate sau inca nu, se plang ca nu le sunt intelese ideile inalte si gandirea pozitiva...
Nu mai bine si-ar tine gurile alea-nchise?!?