EUGEN TEODOROVICI: "Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii"

D.I.
Politică / 10 februarie 2018

"Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii"

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi că sumele pe care teoretic statul ar trebui să le ia ca impozit Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vor rămâne în cadrul bisericii pentru activităţi cu caracter social.

Prezent în cadrul unei emisiuni la postul Antena 3, Teodorovici a precizat: "Nu vorbesc despre o impozitare a Bisericii, doar în a sublinia mult mai bine şi mai clar rolul acesteia pe care îl are în societate vizavi de problemele cu caracter social. Adică, acele sume pe care statul teoretic al trebui să le ia rămân la Biserică. Nu le ia statul deloc, iar biserica de acei bani întreprinde activităţi cu caracter social pe care statul le menţionează şi anume: copii cu probleme, persoane cu dizabilităţi, oameni în vârstă,".

Referitor la afirmaţiile făcute anterior în legătură cu impozitarea anumitor activităţi ale Bisericii, ministrul Finanţelor a afirmat: "Repet. Asta a fost ideea. Discutăm împreună care sunt acele activităţi pe care statul ar putea să....(le impoziteze n.r.), dar suma respectivă nu o ia statul şi rămâne la nivelul bisericii, pentru că Biserica a demonstrat foarte clar că mult mai bine gestionează acest tip de probleme. Statul a dovedit că este corigent la acest capitol, de a avea grijă de probleme sociale, iar biserica a făcut asta foarte bine în ultimii ani. (...) Astfel de acţiuni, să spunem, opresc acel curent negativ împotriva Bisericii!".

Făcând referire la motivele pentru care sunt aplicate taxe şi impoite doar anumitor categorii, Eugen Teodorovic a susţinut: "Ideea aşa a fost: nu să impozităm, nu să punem birul pe nimeni, era o chestiune corectă faţă de cei trei, biserică, administraţie/guvern şi populaţie. Era o chestiune în care toată lumea avea de câştigat".

Întrebat cum ar putea primi un angajament din partea Bisericii Ortodoxe prin care să se ştie că banii pe care nu îi dă la Bugetul de stat se vor duce pe partea socială, ministrul a răspuns: "Repet, este o evidenţiere a unor sume de bani cu destinaţie clară către zona socială de care statul din păcate nu ştie de ani de zile (...) va exista o discuţie informală cu Patriarhul. După slujba de duminică putem să discutăm".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tratamentul fiscal trebuie sa fie acelasi pentru diverse forme de venit: 25% CAS si 10% CASS pentru VENITUL REALIZAT. Declaratia 600 nu ,,loveste brutal" in nonsalariati cum sustin liberalii, care probabil nici n-au citit-o, ci, mai degraba, ii discrimineaza pe salariati, conservand avantajul celor cu profesii liberale(avocati, notari, PFA, PFI, drepturi de autor) prin aplicarea unui tratament fiscal diferit la diverse forme de venit. Constatarea e revoltatoare. Venitul net al unui angajat cu contract individual de muncă( bugetarul cel atat de mult hulit,de pilda) este cu aproape 9,5%/33% mai mic decât al unui angajat cu contract de drepturi de autor, la acelaşi venit brut. La sanatate primul contribuie cu 10% din venitul brut iar al doilea cu 10% din salariul minim brut(1900 de lei). In al doilea caz si la CAS are doua posibilitati: 25% din salariul minim brut sau 25% dintrun venit mai mare, optional. La un venit brut de 5.000 de lei, un angajat cu contract individual de muncă rămâne cu 2925 de lei net iar un angajat cu contract de drepturi de autor(si alte categorii) castiga 3204 lei net(+9,5%), cu CAS platit optional la 5000 de lei(contributivitate la pensie egala cu cel cu contract individual) sau castiga 3901 de lei(+33%) cu CAS obligatoriu raportat la salariul minim brut, adica 1900 de lei(va avea o pensie mai mica). Deci, de pilda, un muncitor cu 5000 lei/luna va plati 500 lei CASS iar un jurnalist (unul din cei care critica conditiile precare din sistemul de sanatate), cu contract pe drepturi de autor, cu 5000 lei/luna (sau mai mult) va plati doar 190 lei/luna CASS. Unul cu profesie liberala (avocat, notar, etc.) indiferent de venitul anual, va plati, ANUAL, doar 2280 lei CASS. Exemplu: Conform unei postari din Gandu.Infol, din 2015, Radu Tudor de la A3, foarte nemultumit de situatia din sanatate si de lipsa autostrazilor, a avut venituri de 448335 lei in 2014( 8500 euro/luna ), pe contract de drepturi de autor cu A3( conform declaratiei de avere a sotiei sale, consilier diplomatic la MAE). La un venit similar, in 2018, va plati ANUAL doar 2280 lei CASS in timp ce presedintele tarii va plati 2280 lei LUNAR. Strigator la cer!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb