Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că peste un milion de români s-au înscris, până în prezent, în Spaţiul Privat Virtual şi a menţionat că măsurile propuse în cazul diasporei sunt opţionale, vizând debirocratizarea şi îmbunătăţirea relaţiei cu statul, informează Agerpres.
"Ideea este aceea de a simplifica foarte mult şi de a debirocratiza practic încă o zonă a ANAF şi mai ales pentru a îmbunătăţi relaţia statului pe zona de Fisc cu românii care trăiesc în afara ţării. Trebuie menţionat de la început că este o chestiune opţională şi este o măsură care să îi sprijine pe românii care doresc, opţional, să se înregistreze în sistemul pe care noi îl avem deja stabilit din 2018 la nivel naţional, acest sistem, acest Spaţiu Virtual în care deja peste un milion de români s-au înscris. Este un număr foarte mare, dacă ţinem cont că la începutul anului 2018 erau, cred, sub 250.000 de români în acest sistem. Este, practic, o propunere pentru cei care trăiesc în afara ţării de a folosi un astfel de sistem, de a se înrola în acest sistem dacă doresc. Şi dacă acest lucru se doreşte, atunci, prin ambasade şi consulate, ei primesc acele parole pentru a intra în sistem, pentru a nu mai veni până în ţară pentru a lua aceste parole. E o simplificare, spunem noi, radicală. Şi este un mijloc de comunicare între stat şi contribuabil", a arătat ministrul într-o declaraţie acordată presei.
El a menţionat că o mică parte a mass-media a "interpretat eronat" iniţiativa şi a subliniat că astfel de măsuri s-au luat "în toate statele europene civilizate".
"Sunt practici europene pe care şi noi le aplicăm în România. Aceasta a fost aceeaşi tactică de a dezinforma românii - şi mai ales românii din afara ţării -, cum a fost şi în cazul acelei directive europene care trebuia transpusă în România, cu sume de bani trimise în ţară, unde s-a spus în mod eronat şi total mincinos că cineva doreşte să impoziteze acele sume trimise în ţară. Nu, este obligaţie, o obligaţie europeană, pentru ca acele sume trimise în ţară peste un anumit prag să fie menţionată provenienţa, pentru a evita activităţi de terorism", a spus el.
Contribuabilii persoanele fizice vor putea accesa în Spaţiul Privat Virtual (SPV) noi documente, precum declaraţii de înregistrare fiscale, evidenţa creanţelor fiscale, notificări sau certificate de rezidenţă, odată cu extinderea serviciilor SPV, a anunţat, miercuri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Pentru facilitarea accesului la SPV, se elimină verificarea la ghişeu a semnăturii olografe a persoanei reprezentate şi se acceptă depunerea împuternicirii în formă simplă. În acelaşi timp, se oferă cetăţenilor români care domiciliază, au reşedinţa sau lucrează în străinătate posibilitatea de a se prezenta şi la oficiile consulare sau la ambasadele României în scopul identificării fizice şi înregistrării în SPV.
Proiectul de ordin privind extinderea serviciilor în SPV este publicat pe site-ul MFP.
"Serviciul Spaţiul Privat Virtual este uşor de accesat, gratuit şi disponibil 24 de ore din 24 atât persoanelor fizice, cât şi persoanelor juridice sau entităţilor fără personalitate juridică. SPV permite obţinerea informaţiilor privind situaţia fiscală, depunerea electronică a declaraţiilor fiscale şi primirea electronică a documentelor şi a actelor administrativ fiscale. Documentele comunicate prin Spaţiul Privat Virtual au aceeaşi putere juridică, asemenea celor comunicate prin poştă sau la ghişeu", preciza ministerul pe 12 aprilie.
1. Bravo E.T.
(mesaj trimis de The Brute în data de 05.09.2019, 14:03)
o masura foarte buna
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2019, 14:46)
ANAF iti raspunnde in 30 zile lucratoare la un mesaj trimis prin SPV si asta daca are chef sau te trimit la 10 legi si 30 articole sa te descurci, numai de raspuns punctual la o intrebare nu o fac.
Iar daca pui mai mult de o intrebare in acel mesaj iti raspunde la una care li se pare lor, daca trimiti 5 cu cate o intrebare se irita ca i stresezi cu atatea intrebari.
Au tupeul sa se contrazica uni pe alti si daca le pui exact textul din raspunsul lor la alt mesaj fac ce vor numai responsabili nu se fac pentru aberatiile date anterior, sa nu mai zicem de informatiile si indicatiile date la telefon care chiar nu conteaza pentru ei, de aia nici nu mai comunic prin telefon cu ei.
Din pacate sunt multi analfabeti digital in ANAF, nu pot fi trasi la raspundere si sunt stimulati sa mulga cat mai mult contribuabilul bun platnic si solvabil, chiar daca ai respectat la virgula toate legile se fac ca nu vad si tot gasesc sa nu aplice beneficiile/bonusurile/deducti ile date pentru plata la timp si celelalte cerinte mentionate, in ultimi doi ani am de plata zeci de mii de ron la CASS, sa nu mai zic ca nu sunt obligat sa platesc CAS, dar ei refuza sa respecte legile, asa ca chiar daca am castiguri frumoase la BVB, o sa ma trec nerezident fiscal si le platesc afara unde chiar locuiesc cu familia chiar daca o sa platesc mai multe taxe
sanatate la toti, si daca stii cum ii putem da afara sau sa fie sanctionati acesti stalinisti var rog sa ne transmiteti.
cu stima
stef
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2019, 09:43)
sunt cuponari care au fost neinspirati si au vindut in 2018=depunere declaratie unica la acel moment doar online.in acea declaratie simpla isi prind urechile angajatii anaf ce sa mai spui de oamenii simplii..acesti oameni deabea au asteptat sa isi faca spv va multumim cind vom vota