Euro între 4,23 - 4,33 lei în perioada următoare

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 februarie 2009

Moneda naţională continuă să piardă teren în faţa euro în lipsa unor măsuri concrete şi mesaje clare din partea Guvernului, însă deprecierea este mai redusă comparativ cu cea a monedelor din regiune, susţin dealerii din bănci.

Leul s-a depreciat în şedinţa de ieri cu peste 0,3% până la 4,3119 lei/euro, faţă de nivelul de vineri de 4,2975 lei/euro. Deprecierea are loc pentru a cincea zi consecutiv, pierderea în termeni nominali fiind de 1,5 bani.

Este posibil ca în perioada următoare mişcările să aibă loc în intervalul 4,23 - 4,33 lei pentru un euro, dar fără mişcări prea bruşte, apreciază analiştii, având în vedere că încă nu avem măsuri concrete din partea autorităţilor privind bugetul care să aducă a numită stabilitate şi încredere pe piaţă.

Este posibil să vedem un uşor trend de apreciere a leului începând cu luna martie, pe măsură ce efectele începutului de an dispar şi reîncepe activitatea în sectorul construcţiilor şi se creează o uşoară stabilitate, apreciază analiştii.

Moneda noastră a început şedinţa în jurul nivelului de 4,3 lei pentru un euro, după care a început să se deprecieze până la un curs de 4,3130 - 4,3170 lei/euro spre finalul sesiunii.

În schimb, forintul a pierdut teren de la 298,6 la 303,8 unităţi/euro, iar zlotul polonez s-a depreciat de la 4,637 la 4,791 unităţi/euro.

Leul s-a depreciat şi faţă de dolarul american cu aproximativ 4 bani, cursul publicat de BNR fiind de 3,3735 lei/dolar, faţă de nivelul de vineri, de 3,3314 lei/dolar.

Dobânzile de pe pieţele interbancare s-au redus comparativ cu şedinţele anterioare, când acestea au ajuns în jurul nivelului de 15% deoarece unii jucători au fost masi agresivi în a-şi constitui rezervele minime obligatorii, generând astfel o creştere a cereii pe lei, care duce la majorarea dobânzilor. Odată cu apropeierea perioadei limită de constiuire a rezervelor (23 februarie), apetitul pentru lei se mai reduce, ceea ce generează o reducere a dobânzilor interbancare, susţin dealerii. Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi se menţin la 13-14% pe an, în apropierea dobânzii percepute la facilitatea de credit (lombard) oferită de BNR, de 14% pe an.

Nivelul mediu calculat de Banca Naţională pentru dobânzile overnight în şedinţa de luni la depozitele atrase (ROBID) a fost de 12,97% pe an, faţă de nivelul de vineri - 13,26% pe an, în timp ce pentru depozitele plasate pentru o zi (ROBOR), dobânda a coborât la 13,88% pe an, de la nivelul de 14,26% înregistrat vineri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb