Euro, la maximul ultimelor patru luni

GABRIELA CĂPĂŢÂNĂ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 mai 2010

Euro, la maximul ultimelor patru luni

Banca Centrală a afişat, vineri, un curs de referinţă de 4,1874 lei/euro, în creştere cu 0,1% faţă de cel din şedinţa anterioară, marcând un maxim al ultimelor patru luni. Joi noaptea, leul s-a depreciat considerabil pe piaţa externă, în corelaţie cu monedele din regiune, ajungând la cotaţii record, de peste 4,24 lei/euro, pe fondul unei lichidităţi scăzute, fiind influenţat probabil de căderea indicilor bursieri din SUA, care au înregis-trat deprecieri de 9%. "Ne-am corelat cu evoluţia haotică a burselor internaţionale", ne-au spus dealerii. Dealerii sunt de părere că Banca Centrală a intervenit indirect în piaţă, vineri, pentru a sprijini leul, prin ordine de vânzare de euro, ca să readucă cotaţiile sub 4,2 lei/euro.

Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, ne-a spus că evoluţia monedelor din regiune are o influenţă proeminentă asupra cursului. "Sentimentul investitorilor este legat de ce se întâmplă în Grecia, dar şi de ce se petrece în alte ţări". De asemenea, factorii care influenţează cursul de schimb au impact şi asupra cotaţiilor CDS ale ţării noastre (n.r. credit default swap - instrument care măsoară riscul de credit), precizează economistul BCR. Acestea au avansat cu 90 de puncte de bază în ultima lună, de la 200 puncte de bază în luna aprilie, la 290 puncte de bază în prezent, potrivit agenţiei Reuters. Percepţia de risc asupra ţării noastre este influenţată tot de sentimentul investitorilor, mai spune Lucian Anghel.

Percepţia de risc asupra ţării noastre reflectată în condiţiile CDS-urilor a crescut

Cotaţiile CDS-urilor - instrumente care măsoară costul riscului de neplată pentru ţara noastră - au crescut până la 290,33 de puncte de bază, potrivit datelor publicate de agenţia Reuters, pe fondul înrăutăţirii sentimentului investitorilor faţă de pieţele emergente, printre care şi România.

Bancherii consideră că o creştere a cotaţiilor CDS-urilor poate însemna o percepţie de risc mai ridicată pentru ţara noastră, generată de diverşi factori precum înrăutăţirea previziunilor de declin economic sau aşteptări de depreciere a monedei locale, precum în prezent.

Comparativ cu prima de risc a Greciei, care este de 975, CDS-urile României sunt semnificativ mai scăzute.

IZABELA SÎRBU

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb