Euro, la un nou record

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 noiembrie 2011

Euro, la un nou record

Moneda europeană a ajuns, vineri, la cel mai înalt nivel din acest an, după ce, la începutul săptămânii trecute, a sărit de pragul de 4,36 lei. Banca Naţională a României (BNR) a afişat, vineri, un curs de referinţă de 4,3620 lei/euro, în creştere cu 0,95 bani, faţă de şedinţa anterioară.

O paritate euro/leu superioară celei de vineri a fost înregistrată în iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.

Pe piaţa valutară, euro a deschis la 4,3560 lei şi a urcat până la nivelul maxim de 4,3680 lei. Moneda europeană a încheiat şedinţa de vineri la 4,3639 lei, cu 0,17% mai mult faţă de nivelul din ziua precedentă.

În timp ce la cursul BNR şi pe piaţa valutară, moneda europeană s-a întărit faţă de leu, pe plan internaţional euro a pierdut teren faţă de dolarul american. Paritatea euro/dolar a ajuns, vineri, la 1,3239 unităţi, în scădere cu 0,81%, faţă de şedinţa precedentă.

Dintre monedele din regiune, forintul maghiar s-a depreciat, vineri, cel mai mult, cu 0,68%, până la nivelul de 314,35 forinţi/euro. Deprecierea s-a înregistrat pe fondul anunţului agenţiei de evaluare financiară "Moody's", care a redus ratingul obligaţiunilor Ungariei la "Ba1" de la "Baa3" (categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii).

De asemnea, zlotul polonez a scăzut, vineri, cu 1%, paritatea euro/zlot ajungând la 4,5426 unităţi.

La cursul BNR, nu doar moneda europeană s-a apreciat, vineri, comparativ cu leul, ci şi dolarul american şi francul eleveţian. BNR a afişat, vineri, o rată oficială de 3,2926 lei/dolar, cu 3,78 bani peste paritatea anterioară. Un nivel superior celui de vineri s-a înregistrat la începutul lunii ianuarie, când Banca Centrală a publicat un curs de referinţă de 3,2934 lei/dolar.

Referinţa pentru moneda elveţiană a ajuns, vineri, la 3,5554 lei, cu 1,29 bani mai mult, faţă de cea anterioară.

CDS-urile, la maxim

Pe lângă fluctuaţiile înregistrate de monedele ţărilor emergente, CDS-urile (Credit Default Swap - care indică riscul de default) acestora au atins, la sfârşitul săptămânii trecute, valori record pentru acest an.

Prima de risc a ţării noastre a înscris, vineri, un nou maxim pentru acest an, ajungând la valoarea de 490 de puncte de bază, peste peste vârful din octombrie de 472 de puncte de bază.

Prima de risc a Ungariei a avansat mai puternic, la 638 de puncte de bază, reprezentând cel mai înalt nivel al acestui an, în contextul în care "Moody's" a retrogradat Ungaria în categoria ţărilor nerecomandate investiţiilor.

De asemenea, CDS-urile Poloniei au ajuns la un nou maxim al anului, de 337 puncte de bază.

Euro, cel mai lung declin din ultimele 18 luni, faţă de dolar

Euro a încheiat, vineri, a patra săptămâna consecutivă de depreciere pe pieţele internaţionale, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin faţă de dolar din ultimele 18 luni. Scăderea din intervalul 21-25 noiembrie a fost generată de eşecul Germaniei în plasarea emisiunii de obligaţiuni, care a arătat că actuala criză a datoriilor din zona euro atinge şi cele mai sigure ţări din punct de vedere financiar.

Euro a coborât cu 2,1% săptămâna trecută, ajungând vineri la 1,3239 dolari pe piaţa din New York, de la 1,3525 dolari la data de 18 noiembrie. Moneda unică nu a mai înregistrat patru săptămâni consecutive de declin din luna mai 2010.

Scăderea de vineri a fost de 0,8%. În ziua respectivă, Italia a vândut obligaţiuni de 8 miliarde de euro la un randament de 6,504% - cel mai ridicat din august 1997 până la momentul actual. Licitaţia din Italia a venit la numai două zile după ce Germania, cea mai mare economie a Europei, nu a reuşit să plaseze decât 60% dintr-o emisiune de titluri pe zece ani.

Analiştii spun că, în prezent, criza datoriilor nu mai caracterizează doar "periferia" zonei euro, ceea ce arată că liderii regiunii nu au soluţii ca să pună capăt acestei situaţii.

Potrivit specialiştilor, sunt tot mai mari temerile legate de capacitatea oficialilor europeni cu privire la gestionarea crizei datoriilor.

Agenţia Standard & Poor's a redus cu o treaptă, vineri seara, calificativul de credit al Belgiei, la "AA", de la "AA+", cu perspectivă negativă. S&P consideră că garanţiile bancare, instabilitatea politica şi încetinirea expansiunii economiei Belgiei vor face dificilă reducerea datoriilor ţării. Retrogradarea Belgiei, de către S&P, este prima din ultimii 13 ani. (A.V.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb