Euro va continua să se aprecieze

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2007

Traderii de contracte options pe valută pariază că euro va mai creşte anul acesta în raport cu dolarul, mai ales că, ieri, moneda unică europeană a atins cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, 1,3413 dolari. Asta după ce, săptămâna trecută, moneda unică europeană atinsese cel mai ridicat nivel al anului. Euro a avut o cotaţie de 1,3339 dolari în 16 martie, cea mai ridicată de după 8 decembrie 2006, în condiţiile în care investitorii speculau că extinderea creditelor fără acoperire din SUA va afecta cea mai mare economie a lumii, respectiv dolarul.

Ieri, după ce a atins cotaţia maximă a ultimilor doi ani, euro a coborât la 1,3363 dolari, faţă de 1,3389 dolari în ziua anterioa­ră. Deprecierea iniţială a dolarului a fost generată de decizia de miercuri a Fed (banca centrală a SUA) privind menţinerea dobânzii de referinţă la nivelul actual, respectiv de speculaţiile potrivit cărora aceasta va fi micşorată în perioada următoare. Însă, ulterior investitorii pariau că dobânda nu va fi micşorată prea curând.

Amintim că Federal Open Market Committee din cadrul Fed a început, marţi, o reuniune de două zile, în care a analizat situaţia economiei SUA şi a decis politica monetară viitoare. Economiştii aşteptau ca Fed şă-şi menţină dobânda neschimbată pentru a şasea oară consecutiv, ceea ce s-a şi întâmplat. La momentul actual, dobânda Fed este de 5,25%.

Creşte preţul metalelor preţioase

Preţul aurului a crescut ieri până la nivelul maxim al ultimelor trei săptămâni, ca o consecinţă a ascensiunii cotaţiilor petroliere. Aurul cu livrare în luna aprilie a avut un preţ de 663,80 dolari/uncie la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 3,80 dolari faţă de ziua anterioară. Anterior acestei cotaţii, a fost înregistrat cel mai ridicat preţ de după 1 martie, de 667,30 dolari uncia.

Ieri a urcat şi cotaţia argintului. Preţul argintului cu livrare în luna mai a crescut cu 17 cenţi, la 13,49 dolari/uncie. Şi în acest caz, în cursul sesiunii de ieri a fost înregistrat cel mai ridicat preţ de după 1 martie: 13,57 dolari uncia.

Preţul paladiului cu livrare în luna iunie a urcat cu 7 dolari, ajungând la 359 dolari uncia, iar cel al platinei cu livrare în aprilie - cu 11 dolari, la 1241 dolari uncia.

Joan Hoey, senior editor în cadrul Economist Intelligence Unit (EIU), ne-a declarat că această instituţie estimează o cotaţie medie de 1,33 dolari pentru un euro, în anul curent. Pentru finele lui 2007, EIU anticipează un curs de 1,37 dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb