EUROBAROMETRU:  Apartenenţa la UE este considerată un lucru bun de către tot mai mulţi europeni

Andrei Stan
Politică / 28 aprilie 2017

Apartenenţa la UE este considerată un lucru bun de către tot mai mulţi europeni

Susţinerea apartenenţei la UE este în creştere

Marea majoritate a europenilor preferă un răspuns european comun faţă de provocările globale, în detrimentul acţiunilor naţionale

Trei sferturi dintre cetăţenii europeni vor ca UE să facă mai multe în legătură cu terorismul, şomajul, mediul şi evaziunea fiscală

Apartenenţa la Uniunea Europeană (UE) este un lucru bun pentru un număr tot mai mare de cetăţeni. Conform celui mai recent Eurobarometru - studiul ce vizează atitudinile europenilor - cifrele s-au întors practic la nivelul anterior crizei începute în 2007, se arată într-un comunicat al Parlamentului European, trimis Redacţiei.

Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, a declarat: "Rezultatele sondajului Parlamentului European referitor la atitudinile cetăţenilor fată de Uniunea Europeană sunt, pentru prima dată de la începutul crizei din 2007, foarte încurajatoare. Acestea relevă faptul că cetăţenii europeni se aşteaptă ca Uniunea Europeană să răspundă cu o singură voce temerilor mari legate de recentele evenimente internaţionale care au transformat lumea într-un loc mai nesigur şi mai periculos. Depinde de noi, liderii politici, să le demonstrăm că au dreptate să aibă aceste aşteptări. În acest scop, trebuie să îi convingem, prin acţiunile şi deciziile noastre zilnice, că Uniunea Europeană poate atât să le protejeze, cât şi să le facă viaţa mai bună."

Sondajul, comandat de Parlamentul European şi publicat astăzi, arată că 57% dintre europeni consideră că apartenenţa ţării lor la UE este un lucru bun, în creştere cu 4 puncte procentuale faţă de sondajul din septembrie 2016 şi aproape la acelaşi nivel ca în 2007 (58%), înainte de începerea crizei financiare şi economice.

54% dintre români consideră un lucru bun faptul că ţara noastră este în UE, faţă de 53% în 2016. Procentele diferă semnificativ de la o ţară la alta.

O nevoie mai mare de acţiune la nivelul UE în ce priveşte lupta împotriva terorismului, şomajului şi evaziunii fiscale

Reacţionând la ultimele evenimente geopolitice, 73% din respondenţi preferă găsirea unui răspuns comun de către UE, şi nu acţiuni naţionale individuale, la situaţii precum: instabilitate tot mai mare din lumea arabă (73% în UE, faţă de 55% în România), creşterea influenţei Rusiei (71% în UE, faţă de 57% în România) şi a Chinei (71% în UE, faţă de 55% în România), Brexit (63% în UE, faţă de 51% în România) sau alegerea lui Donald Trump (64% în UE, faţă de 48% în România).

O majoritate puternică cere, de asemenea, ca UE să facă mai multe eforturi pentru a face faţă provocărilor curente, cum ar fi lupta împotriva terorismului (80% în UE, 78% în România) şi şomajului (78% în UE, 78% în România), protecţia mediului (75% în UE, 76% în România) şi combaterea evaziunii fiscale (74% în UE, 79% în România).

Un număr din ce în ce mai mare de europeni (43% în UE, 45% în România) consideră că vocile lor contează la nivel european, mai mult ca în orice alt an din 2007 până în prezent, şi cu 6 procente în plus faţă de 2016. În cazul României, creşterea este de 7 procente faţă de anul trecut. 63% dintre europeni, respectiv 48% dintre români, consideră că vocea le este auzită la nivel naţional.

În cele din urmă, o majoritate copleşitoare a europenilor (84% în UE, 74% în România) susţin că inegalităţile dintre clasele sociale sunt semnificative. O treime dintre ei cred că pentru mulţi ani criza va continua.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 27.901 persoane (1.033 în România), prin interviuri faţă-în-faţă în perioada 18-27.03.2017.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Apartenenta la UE va fi cu adevarat un lucru bun fara MERKEL Cancelar._Huo Merkel, hai Martin Schulz.Sa speram spre binele UE ca Diavolita TRADATOARE, vanduta Musulmanilor si rusilor si SABOTOAREA UE din interior nu va mai obtine din nou functia de CANCElAR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb