Autorităţile trebuie să ia măsuri privind gestionarea fondurilor UE, întrucât gradul redus de absorbţie şi derularea lentă a proiectelor afectează firmele care vor să realizeze investiţii cu acest tip de finanţare, susţine Luca Serena, preşedintele Euroholding, specializat în sectorul construcţiilor, citat de Mediafax.
"Trebuie să se intervină rapid cu măsuri importante, în ceea ce priveşte gestiunea fondurilor UE. De fapt, problema nu o reprezintă doar gradul scăzut de absorbţie a fondurilor, ci şi consecinţele pe care acesta le produce, în sensul că toate societăţile care prezintă proiecte nu fac investiţii până când nu ştiu dacă proiectul lor va beneficia sau nu de fonduri. Poate că şi în caz că nu le obţin, realizează oricum investiţiile respective, apelând la credite, dar această aşteptare mult prea lungă blochează sau încetineşte întreaga economie. Acestea sunt probleme pe care autorităţile române le cunosc, dar, ca peste tot în lume, timpul politicii nu corespunde cu cel al economiei. De aceea ar fi necesară o focalizare mai mare asupra priorităţilor", a declarat Serena.
El ocupă şi funcţia de preşedinte al Unimpresa, o asociaţie care reprezintă companiile italiene în România.
Euroholding, controlat de grupul italian Industrie Maurizio Peruzzo, este alcătuit din firmele Euroconstruct (construcţii), Europrefabricate (producător de elemente prefabricate din beton), Europroducts (producător de beton şi încuietori), Eurologistica (realizează excavări, demolări, fundaţii speciale), Eurodesign (proiectare şi project management), Monlandys (dezvoltator imobiliar) şi IMP România şi Netex, cu activităţi în sectorul textil. La acestea se adaugă Euroholding, care gestionează activităţile şi strategiile firmelor din grup.
Anul trecut, afacerile consolidate ale grupului au scăzut cu 50%, la 65 milioane de euro, din cauza crizei, care a afectat sectorul construcţiilor şi cel imobiliar, principalele domenii de activitate ale Euroholding.