Europa arde, Moş Borrell se piaptănă

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 7 octombrie 2022

Cornel Codiţă

Toată lumea ştie: atunci cînd nu sunt ocupaţi, mai pe faţă, mai pe sub mînă, cu activităţile de lobby, în deplin conflict de interese, înalţii reprezentaţi ai birocraţiei parazitare de la Bruxelles nu fac mai nimic. Iar lucrul acesta se cam vede. Mai ales acum, cînd toată lumea este ocupată şi interesată să facă ceva. Ba cu conflictul din Ucraina, ba cu criza energetică, ba cu crizele sociale, ba cu cele politice. Mă rog, cu ceea ce se mai întîmplă prin Europa şi prin lume. Găurile din orarul de trîndăveală pe bani mulţi trebuie, totuşi, acoperite. Măcar din cînd în cînd, să mai uite lumea de restul timpului irosit.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi de securitate, domnul Josep Borrell, spre exemplu, a inventat "o paranghelie di granda" numită pompos, cum altfel, "Summitul Comunităţii Politice Europene". Locul de întîlnire: Praga. Durata, cîteva ore ale zilei de joi, 6 octombrie 2022. Ca să nu creadă cineva cine ştie ce, sus zisa comunitate politică europeană nu există. Este o invenţie din vîrful pixului a staff-ului care a aranjat şuşaneaua. Ca urmare, nu mai puţin de 44 de şefi de stat şi de guvern din ţări considerate, dintr-un motiv sau altul, europene, vor face de gardă la catafalcul acestei făcături, născută moartă. Conform agendei anunţate de "organizatori", reuniunea are ca scop: "să promoveze dialogul politic şi cooperarea în abordarea problemelor de interes comun, să întărească securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului european".

La o agendă astfel definită, putem adăuga fără teama de a greşi, orice. De exemplu, să combată durerile reumatice ale cetăţenilor europeni purtători de pălării, băşti şi pantaloni bufanţi, să reducă incidenţa entorselor la piciorul stîng al pietonilor europeni care merg marţi pe trotuarul drept al străzii, ori să promoveze cultivarea visatului cu ochii deschişi şi a visării lucide, ca remedii pentru combaterea crizelor economice. Merge orice. Aşa-zisa reuniune, oricum, tot nu poate face nimic!

Ca nu cumva să citim greşit, ori să interpretăm pe dos cele scrise negru pe alb de domnul Borrell în documentele publice care anunţă coordonatele marii reuniuni europene, ce mai, un fel de Congres de la Viena sau de la Paris, doar că e la Praga, Înaltul reprezentat a ieşit la rampă într-o conferinţă de presă, să ne spună despre ce este vorba. Se pune de o nouă ordine europeană şi anume, una fără Rusia!!! Tare, vericule! Cum fără Rusia? Păi nu e domnul Borrell, cel de astăzi, tot ăla de mai anţărţ, care ne certa de la înalta tribună a Bruxellesului, pe noi ăştia înapoiaţii din est, că nu suntem în stare să înţelegem importanţa cununiei veşnice, pe Pămînt şi în Cer, a Europei cu Rusia lui Putin? Nu ne ameninţa el, că cine nu se pune bine cu Putin, se pune al dracului de rău cu Bruxellesul, unde îşi află dumnealui, domnul Borrell, biroul? Ba, el este!!! Doar că s-a metamorfozat, între timp!!! Nu el, doar discursul! Ca să nu intrăm în fibrilaţie, însă, domnul Borrell s-a grăbit să adauge că nici vorbă să excludem Rusia din Europa, aşa, în general. Doar Rusia lui Putin! Păi, Rusia lui Putin poate să mai dureze o zi, două, o săptămănă, o lună, poate un an. Mai mult nu cred! Facem o nouă ordine europeană pentru o zi, două, pentru o săptămănă, pentru un an??? Păi, dacă aşa ne spune Înaltul reprezentant, aşa facem! De la înaltul nivel al înaltei sale competenţe în materie de politică externă şi de securitate, lucrurile se văd cu totul altfel decît de la firul ierbii, unde ne aflăm noi, ăştia de-i plătim salariul, plus beneficiile grase şi necuvenite. Ce putem să înţelegem, noi? Cum să ne ridicăm la nivelul perspectivei "cosmice" de la care gîndeşte şi acţionează Înaltul reprezentant? Nici o şansă!

Povestea asta m-a aruncat în ghearele unei crude şi necruţătoare trileme. Ce să admir mai întîi? Tupeul domnului Borrell care trambalează pînă la Praga, fără nici un temei şi fără nici un efect, 44 de şefi de stat şi de guvern, doar-doar ar putea crede cineva că el şi Uniunea Europeană sunt în stare să facă ceva pentru agenda politică a zilei. Neobrăzarea cu care domnul Borrell sfidează milioane de cetăţeni ai Europei, pe care-i tratează de proşti, gata să înghită pe nemestecate găluşca parangheliei lui de la Praga, ca pe un "eveniment epocal" al Europei. Sau, uriaşa incoerenţă şi laşitate politică a celor 44 de cancelarii europene, dintre care nici una nu a găsit cu cale, nu a găsit timpul, sau tăria de a-i spune domnului Borrell, aşa, verde în faţă, că la ora actuală agenda decidenţilor politici de la cel mai înalt nivel este supra-saturată de probleme cu adevărat arzătoare, care nu pot aştepta soluţiile pînă cînd iese domnul Borrell la pensie şi, de aceea, nu au timp pentru neroziile faraonic-ridicole menite să justifice timpul pierdut de înaltul reprezentant prin birourile, pe culoarele şi prin subsolurile clădirilor de la Bruxelles. Ori, prin alte părţi!

În rest, vorba lozincii: "Trăiască lupta pentru pace şi berea care nouă mult ne place".

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb