Europa: drumuri închise

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 3 martie 2017

Cornel Codiţă

"Roata lumii se-nvîrteşte", zice vorba populară şi nu trebuie prea multă teorie ca să cădem de acord că, în substrat, este vorba de un concept ciclic al istoriei sociale, economice, politice... Pe scurt, al Istoriei. O succesiune de etape care ordonează, precum secvenţele unui film, viaţa comunităţilor umane mari, aşa cum există şi un ciclu al vieţii umane "mici", individuale. Despre cel de al doilea, cine nu şi-a făcut lecţiile să-şi pună pe agendă o întîlnire cu maestrul Shakespeare ("As you like it"). Vîrstele omului sunt pictate, plin de culoare, de vorbele lui Jaques: pruncia, şcolaritatea mică, vremea primei îndrăgostiri, vremea voiniciei, vremea înţelepţirii, bătrîneţea şi, lipsiţi din nou de toate şi de orice puteri, cea de doua pruncie, în care cădem înainte de a ieşi din scenă. Cînd este vorba despre ciclurile istoriei, ideea este veche şi mai stabil prezentă în mentalul colectiv, ca şi în teoriile despre lume, decît ideile care fondează temele progresului şi ale darwinismului social, ori pe cele ale istoriei deschise. Din antichitatea îndepărtată, Vedele, Polybius, Ovidiu, pînă astăzi, de la Toynbee şi Giambattista Vico, la Kondratiev şi Strauss-Howe (Generations, 1991, The Fourth Turning, 1997), ideea ciclurilor a venit şi a revenit în prim-planul gîndirii despre lume şi rosturile ei.

Dacă luăm ca punct de origine Declaraţia de Independenţă a Americii, actualul ciclul al civilizaţiei europene, definită de acest moment crucial ca spaţiu euro-atlantic, respectă succesiunea celor opt etape clasice: înflorirea, cuceririle/expansiunea, comerţul, abundenţa, perioada intelectuală, decadenţa, declinul şi colapsul. Cu totul, circa 250 de ani. În varianta condensată, ciclul poate fi redus la patru mari etape: războinică/cuceriri; intelectuală/ştiinţa, comercială/mercantilă şi prăbuşirea/haosul. În ambele variante, cam de la începutul anilor 2000, pentru următoarele trei decenii, suntem în perioada critică a încheierii marelui ciclu, prăbuşirea/haosul.

Povestea aceasta v-am depănat-o nu ca să vă pun la curent cu teoriile sociale şi istorice, ci pentru că ea se suprapune foarte precis cu înflorirea şi răspîndirea largă în lumea de astăzi a ideii, bazată pe ştiinţă de cea mai bună calitate, că principala trăsătură a vremurilor pe care le trăim, principalul factor de stress istoric şi uman cu care ne confruntăm este "haosul". Este vremea "lebedelor negre" cum spune, atît de plastic, Nassim Taleb.

Literatura chineză dă o imagine destul de completă asupra acestor timpuri de încheiere a drumului parcurs de "roata lumii": împăraţi şi curteni corupţi, decadenţă; împăratul este lipsit de vigoare, licenţios şi adesea un idiot; visteria publică este devalizată şi, pe cale de consecinţă, puterea pune noi şi noi taxe pe capul omului de rînd, pînă îl aduce în sapă de lemn şi sărăcie lucie, infrastructura ţării - drumuri, irigaţii etc. - este în paragină. Lipsa alimentelor sau a posibilităţii de a le procura generează revolte. Corupţia şi lipsa de mijloace fac puterea incapabilă să mai asigure ordinea şi domnia legii; criminalitatea creşte vertiginos, populaţia intră în declin, crima organizată domină viaţa socială, ţara este împărţită în "domenii" ale clanurilor. Nivelul de violenţă intra şi inter societală creşte constant, sporind dezagregarea socială, pînă cînd, un nou debut de ciclu este generat de instalarea unei noi puteri (dinastii) capabilă să asigure ordinea. De regulă, acest moment are un sprijin, un nou temei spiritual care contribuie la legitimarea noii structuri a puterii, la instaurarea unei noi viziuni dominante asupra lumii. Dacă vi se pare familiar tabloul, nu cred că trebuie să ne mirăm prea mult!!

Vreau să adaug doar o singură trăsătură nouă. În aceste vremuri "de sfîrşit de lume", lumea socială se mişcă într-un univers în care toate uşile par să se închidă. Un univers care secretă un zid cu care lumea se înconjoară şi care-i rupe orice şansă de a mai comunica cu viitorul. Declanşarea noului ciclu coincide şi este marcată de dărîmarea, prăbuşirea acestui zid, pe care noi încă îl construim în jurul nostru. Noi, Europa, vreau să zic! O Europă a drumurilor închise este poate cea mai dramatică schimbare de perspectivă socială pe care o trăim, mult mai gravă prin consecinţe decît "sfîrşitul războiului rece" sau "prăbuşirea imperiului sovietic". Dintr-o dată, parcă, dincolo de ferestrele marelui edificiu european, la care s-a lucrat vreme de aproape jumătate de secol, nu se mai vede nimic, au fost zăbrelite, iar cineva pune cărămidă peste cărămidă să le zidească. Despre care viitor mai vorbim din momentul rupturii britanice, presupunînd chiar că va rămîne singulară? Ideile care se învîrt pe la Bruxelles, ori prin capitalele care contează, Berlin, Paris, Washington, Roma, sunt dezolante: ori ridicăm un zid interior care să separe "lumea 1" de "lumea restului lumii", ori desfiinţarea!!! Relaţia Europa-America şi America-Europa a hrănit ideea noastră de securitate colectivă şi deci de viitor mai bine de un secol. Paradoxal, în locul unei "lebede albe", după căderea imperiului sovietic, ca din pămînt a răsărit, total neaşteptat, ilogic, haotic, o "lebădă neagră". America nu mai vrea să fie furnizor necondiţionat de securitate pentru Europa, ci condiţionat! Răspunsul venit din Germania şi Franţa, în principal: "e cazul să ne vedem şi singuri de problema securităţii" (!!!). Ce înseamnă această soluţie faţă cu puterea Rusiei? Faţă cu obstinaţia Rusiei de a recupera (pe seama cui, dacă nu a Europei?!!) a ceea ce crede cu convingere că i s-a furat, i s-a luat cu rea credinţă, la căderea zidului Berlinului? Împlinirea visului celei de "A treia Rome", cu capitala la Moscova, faţă de care restul Europei este doar o lume de vasali, mai importanţi sau mai puţin importanţi, mai influenţi sau mai puţin influenţi la Noua Curte, fiecare după resurse, pricepere şi abilităţi!

La rîndul lor, legăturile Europei cu celelalte continente se închid şi cineva va avea grijă, în curînd, să le şi zidească: Africa este, deja, teritoriu de expansiune pentru China, America Latină nu are cum să scape din îmbrăţişarea geo-politică a Statelor Unite, iar Asia a devenit teren de confruntare, aplicaţii politico-militare şi competiţie pentru China, Rusia, Statele Unite, India şi într-o măsură mai mică, Japonia şi Australia.

Legaţi-vă centurile de siguranţă! Perioada de turbulenţe pe care o traversăm va mai dura, iar "golurile istorice" pîndesc şi se înmulţesc la tot pasul. Dacă apucaţi să auziţi mesajul "Vă mulţumim că aţi ales să călătoriţi cu compania noastră", înseamnă că faceţi parte dintre aleşi, cei care vor ajunge să vadă lumina, nu de la capătul tunelui, ci de dincolo de zidurile în care Europa se zideşte astăzi pentru a-şi consuma barbarul, haoticul final de ciclu istoric.

O Europă a drumurilor închise este poate cea mai dramatică schimbare de perspectivă socială pe care o trăim, mult mai gravă prin consecinţe decît "sfîrşitul războiului rece" sau "prăbuşirea imperiului sovietic"

Opinia Cititorului ( 25 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Ce de aberatii.

    1. Cred ca nu stii pe ce lume traiesti! Chiar nu stii ce se pregateste pe 25 martie, la aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma?

      O Europa cu mai multe viteze, o Europa a cercurilor concentrice sau o Europa flexibila dar nu se exclude nici o Europa in formula prezenta. 

      Totusi de ce domnul care scrie articolul pretinde tot felul de lucruri despre sovietici. Eu am avut salariu. Acum am avuns sa nu am decat o pensie desi am lucrat ca subofiter. Autorul vorbeste despre lucruri care se vede imediat ca nu sunt asa. Nici nu trebuie sa scrie si nici nu trebuie sa fie citit din cauza asta.

      Mesajul 1.2 nu aparține cititorului Cristi C.

      Ontologia si filogenia ne explica un fenomen natural de crestere si descrestere a tot ce fiiinteaza, fie entitate fizica, sociala, economica sau politica.

      Nimic nu e vesnic...in plus evolutia este una spiralata, depinde de directie daca este una pozitiva sau negativa, avem 360 de directii posibile intr0un cerc si mult mai multe intr-o sfera.Tot sistemul se deplaseaza inspre rosu, este atras de vibratia rosu. 

      Cristinele, pseudo, esti dus cu capul rau de tot! Chiar nu te poti abtine?

      Pseudo prostanacul 1.5 nu se abtine, ia-ti pastilele [Fragment eliminat, conform regulamentului].

      O Europă a drumurilor închise este poate cea mai dramatică schimbare de perspectivă socială pe care o trăim, mult mai gravă prin consecinţe decît "sfîrşitul războiului rece" sau "prăbuşirea imperiului sovietic"

      Acum exact 81 de ani, în cuvinte mărețe, Regina Maria a României ne îndemna:

      „ Azi , mai mult ca oricând, în momentul în care lumea trece prin așa o criză de sălbăticie și revoltă, trebuie sa fim statornici și să căutăm cu trăinicie tot ce ne unește și nu ce ne dezbină. Pentru cei ce cauta lumina, învățăturile Baha’i sunt o stea care-i va călăuzi spre o mai adâncă încredere, pace și buna înțelegere cu toți oamenii.”... 

      ”Vă dau misiunea tuturor ca fiecare dintre voi să-şi concentreze toate gândurile şi întreaga inimă spre dragoste şi unitate. Când se iveşte vreun gând de război, opuneţi-i unul şi mai puternic de pace. Orice gând de ură trebuie nimicit de către un mai puternic gând de iubire. Când scot sabia ostaşii lumii pentru a ucide, soldaţii lui Dumnezeu trebuie să-şi dea mâna, pentru ca în felul acesta sălbăticia oamenilor să dispară prin mila lui Dumnezeu care acţionează prin mijlocirea celor cu...

      Cred ca nu stii pe ce lume traiesti!  

      .................... dar nu se exclude nici o Europa in formula prezenta.

      Pai, daca nu se exclude, inseamna ca ramane cum am hotarat: o Europa in formula prezenta. Nu va mai framantati degeaba; ce-o fi o fi, fara nicio influienta bahai. 

      mai du-te-te ...

    Introducere

    Încercarea prin care Trece Omenirea 

    Unitatea Omenirii 

    Un Model pentru Societatea Viitoare 

    O Federaţie Mondială a Naţiunilor

    Destinul Omenirii 

    1. Unitatea speciei umane, aşa cum a fost ea preconizată de Bahá’u’lláh, implică înfiinţarea unei Federaţii Mondiale, în cadrul căreia toate naţiunile, rasele, credinţele şi clasele să fie în mod permanent strâns unite, iar autonomia statelor membre şi libertatea şi iniţiativa personală a indivizilor care le compun să fie complet şi definitiv asigurate. Această federaţie, în măsura în care o putem prevedea, trebuie să consiste dintr-o legislatură mondială ai cărei membri vor...

      spiritualul

      Nu am mai scris pe bursa pana acum dar cucoana du-te sa-ti faci un control la un psihiatru .

      E un citat, limitatule!

      Chiar nu ai auzit de mesajul de unitate ar Religiei bahai, religie- baza spiritauala pentru o noua civilizatie mondiala, planetara?

      Simbol:TREI MUNTI AI CUNOASTERII PE CAPUL UNUI FILOSOF. 

      Explicatie:Exista aici o abilitate de a citi intelesurile spirituale din obiectele concrete. Mai multe aspecte diferite pot fi combinate intr-un rezultat cu adevarat intelept. A fi capabil sa treci dincolo de aparente pentru a vedea adevarul unei situatii. A fi capabil sa aduci in realitate adevaruri abstracte. Concentrare asupra unor chestiuni de natura filosofica. 

      Esenta:Vezi semnele.

      Negativ:Prea multa analiza a lucrurilor si... 

      Autoritatile islamice l-au intemnitat pe baha'Ulah pentru filozofia si credinta lui..l-au exilat,asa a reusit sa isi faca cunoscut mesajul de unitate a omenirii...e singura solutie pentru pacea cea mare...cea mica a inceput in 2000.

      În secolul trecut, un medic J. E. Esslemont, uimit de larga aplicabilitate a învățăturilor bahá’í, de puterea și frumusețea lor se decide să scrie cartea ”Bahá’u’lláh şi Era Nouă”. În 1934, este tradusă și tipărită în România. Azi, o ediție aniversară, scoate la lumină, după 82 de ani toate aceste lucruri. Disponibilă în Librăriile Cărturești.

      „Un alt factor care va ajuta la înfăptuirea păcii universale este legătura ce... 

      Într‑o zi ‘Abdu’l‑Bahá , fiul cel mai mare al lui Bahá’u’lláh, i-a povestit scriitorului acestei cărţi următoarele amănunte

      despre tinereţea tatălui Său: 

      Încă din copilărie El era extrem de bun şi de generos. Îi plăcea foarte mult viaţa în aer liber şi îşi petrecea aproape tot timpul în grădină sau pe câmp. Avea o charismă ieșită din comun, care îi

      atrăgea pe toţi. Lumea se aduna în jurul Lui mereu; era înconjurat de miniştri şi de curteni, chiar şi... 

      ”În ceea ce priveşte înţelesul Cauzei lui Bahá’u’lláh, orice are legătură cu binele universal este divin şi orice este divin este spre binele universal; dacă este adevărat, este pentru toţi; dacă nu, nu este pentru nimeni; de aceea Cauza divină a binelui universal nu poate fi mărginită numai pentru Apus sau numai

      pentru Răsărit, căci razele Soarelui Adevărului luminează şi Orientul, şi Occidentul şi îşi trimit căldura şi la Nord şi la Sud – nu este nicio deosebire... 

      Cucoana, ai o problema! La mansarda!

      O judeci prin prisma ta!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb