Evaluatorul de la Rompetrol riscă să fie radiat din Registrul CNVM pentru raportul de la "Istru"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 octombrie 2009

Bogdan Chetreanu: "Va urma o anchetă, vom avea mai multe discuţii şi cu cei de la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) şi este posibil să urmeze şi radierea din Registrul CNVM a Gestaco Business Consulting".

Bogdan Chetreanu: "Va urma o anchetă, vom avea mai multe discuţii şi cu cei de la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) şi este posibil să urmeze şi radierea din Registrul CNVM a Gestaco Business Consulting".

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va declanşa o anchetă privind raportul de evaluare pentru acţiunile "Istru" Brăila întocmit de "Gestaco Business Consulting SRL" Brăila, care s-ar putea finaliza prin radierea evaluatorului din Registrul CNVM, potrivit comisarului Bogdan Chetreanu.

"Gestaco Business Consulting" a mai realizat şi rapoartele de evaluare a companiilor "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services" în vederea stabilirii preţului din ofertele publice de preluare pe care "KazMunaiGaz" ar fi trebuit să le lanseze pentru cele două societăţi.

"Va urma o anchetă, vom avea mai multe discuţii şi cu cei de la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România (ANEVAR) şi este posibil să urmeze şi radierea din Registrul CNVM a Gestaco Business Consulting", a declarat, pentru ziarul Bursa, domnul Bogdan Chetreanu.

Arbitrul pieţei de capital a decis, joia trecută, să nu mai ia în considerare niciun raport de evaluare întocmit de societatea brăileană, indiferent de data la care acesta a fost întocmit, după ce a suspendat firma, printr-o ordonanţă, din Registrul CNVM. Comisia şi-a fundamentat decizia pe raportul de evaluare al acţiunilor "Istru" Brăila, unde Gestaco a aplicat un discount de 37% pentru lipsă de control şi unul de 20% pentru lipsă de lichiditate.

În acelaşi timp, însă, CNVM nu a luat nicio măsură în privinţa celui de-al doilea evaluator de la "Istru", Constatin Valerică, ce a confirmat concluziile raportului "Gestaco Business", deşi mai mulţi investitori au solicitat suspendarea aces-tuia şi refacerea procesului de delistare a "Istru" de pe piaţa Rasdaq, pe baza unui "raport de evaluare corect".

Domnul Chetreanu ne-a explicat de ce doar unul dintre cei doi evaluatori ai "Istru" a fost suspendat, în condiţiile în care ambii au ajuns la aceleaşi concluzii: "La Istru, noi nu am cerut un al doilea raport de evaluare, ci am solicitat ANEVAR să ne spună dacă Gestaco Business Consulting a procedat corect sau nu. Al doilea evaluator a verificat dacă Ges-taco a folosit standardele de evaluare, dar nu s-a pronunţat asupra raţionamentului acestuia".

Decizia suspendării evaluatorului "Rompetrol" pentru cazul "Istru" în chiar aceeaşi şedinţă în care comisarii au dezbătut raportele de evaluare făcute de "Gestaco Business" la "Rompetrol Rafinare" şi "Rompetrol Well Services" a provocat suspiciune în piaţă. Investitorii de la "Istru" susţin, acum, că CNVM trebuie să dea o decizie finală şi în cazul delistării de la "Istru" ca să arate că suspendarea "Gestaco" a fost, într-adevăr, cauzată de raportul de evaluare pe care acesta l-a făcut societăţii "Istru".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. un discount de 37% pentru lipsa controlului mi se pare prea mic, dar cei 20% pentru lipsa de lichiditate e absurd, totusi firma e listata, nu? Cat timp minoritarii cotizeaza la CNVM in urma tranzactiilor evident ca cei din urma le apara interesele, totusi standardele internationale de evaluare fac referiri clare la discounturi pentru lipsa de control

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb