Evoluţie neconvingătoare pentru Prima Casă 2

C.P.
Companii #Imobiliare / 11 mai 2010

Deşi Prima Casă pentru locuinţe noi a fost lansată de aproape o lună, cererea e foarte scăzută, din cauza condiţiilor ambigue, care deranjează atât băncile, cât şi potenţialii clienţi, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei. Majoritatea covârşitoare a celor circa 800 de cereri de credite ajunse la fondul de garantare sunt pentru finanţarea achiziţiei de locuinţe vechi.

Chiar dacă unele dintre preţurile locuinţelor din proiectele rezidenţiale noi se încadrează în baremul impus de stat, faptul că acestea nu sunt terminate determină clienţii să caute tot locuinţe din blocuri vechi.

"Cererea pentru Prima Casă e sub 5% din ceea ce primim noi de la clienţi. Nu ştiu dacă e vorba de neîncredere sau de faptul că de această dată programul nu a mai fost mediatizat suficient, dar e clar că cel puţin momentan, nu a apărut o emulaţie în ceea ce priveşte achiziţionarea de locuinţe prin Prima Casă 2", a declarat Cătălin Apetri, managing partner al agenţiei Coldwell Banker Bd.Timişoara.

Reprezentantul Be Igloo, Nimrod Zvik, crede că situaţia s-ar putea înrăutăţi pentru că multe proiecte sunt blocate, deci pe piaţă ar putea apărea o criză de locuinţe, la dispoziţie rămânând doar cele vechi, ceea ce ar putea conduce la noi creşteri de preţuri.

"Portofoliul nostru cuprinde locuinţe finalizate, iar pentru cele în curs de finalizare se oferă garanţii bancare, aşa că nu se pune problema încrederii clienţilor în produs. Cu toate acestea, nu am simţit nicio diferenţă de la apariţia programului Prima Casă 2. Dimpotrivă, deşi vânzările au crescut, avem acelaşi număr de clienţi care cumpără prin acest program şi procentajul lor rămâne sub 10%. Suntem bucuroşi că guvernul caută soluţii pentru ieşirea din acest impas, dar eu personal cred că schimbarea ar trebui să înceapă de la birocraţia care îi ţine departe pe români de orice fel de programe, de la cele adresate achiziţiei de locuinţe până la accesarea de fonduri europene", a declarat Nimrod Zvik.

O altă problemă este şi preţul cerut pentru terenuri. "Ar fi destul de greu ca oamenii să se asocieze pentru a cumpăra un teren care costă acum să zicem 80-100 euro/mp, pentru ca apoi să depună actele pentru creditul de construcţie. Sa nu mai vorbim de autorizaţii şi altele", a explicat Nimrod Zvik.

În ceea ce priveşte Prima Casă 2 pot apărea şi probleme de proprietate. "În primul rând hârţogăria e multă, procesul e greoi şi mai e un aspect. Românilor nu prea le place să locuiască la comun. Mai mult, ar apărea si problemele legate de împărţirea spaţiilor commune. E delicat, acest program, mă tem că nu are foarte multe şanse de reuşită", a mai spus Cătălin Apetri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb