Cel mai ridicat potenţial de creştere pe termen lung se înregistrează în Centrul, Estul şi Sud-Estul Europei, în pofida nivelului mai scăzut al investiţiilor în regiune, a afirmat ieri Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene (BCE), la o conferinţă pe teme economice desfăşurată la Viena, transmite Dow Jones Newswires, citată de Agerpres.
Austria este bine poziţionată ca să profite de aceste perspective de creştere, deoarece 22% din exporturile ţării merg spre Centrul, Estul şi Sud-Estul Europei, a explicat Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei. Acesta a adăugat că băncile austriece, puternic implicate în regiune, ar trebui să promoveze un model sustenabil de creştere "în ţările cu condiţii economice adecvate".
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă, inclusiv în România.
Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, la finele anului trecut băncile austriece controlau 37,1% din totalul activelor din sistemul bancar românesc.